自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

alau2021 發表於 23-3-29 19:27
香港醫護叻到識飛都冇用,唔夠人手搞到咁多醫療失誤,反對嘅人把口就話驚溝通唔到影響醫療質素,其實係無 ...

依點又可圈可點喎!因為黑暴果2年,医護話自己好慘連食飯時間都冇,但又有時間係医院整流膿場又靜坐,所以究竟係唔多人用吖定有人但唔做嘢呢?就不得而知la!

侯爵府

露比EE 發表於 23-3-30 11:31
依點又可圈可點喎!因為黑暴果2年,医護話自己好慘連食飯時間都冇,但又有時間係医院整流膿場又靜坐,所以 ...

兩樣都有啦,人手不足仲要玩嘢,唔係以服務病人為先,引入內地醫護絕對係好消息

子爵府

alau2021 發表於 23-3-30 11:38
兩樣都有啦,人手不足仲要玩嘢,唔係以服務病人為先,引入內地醫護絕對係好消息

仲記得肇始因為醫護罷工流淚的無助, 有新冠患者因為醫護罷工而失去性命

alau2021    發表於 23-3-30 11:54

大宅

最關心BB問題熱投勳章

支持,以後沒錢的去公立醫院享受大陸二三綫城市的醫療水準(上海北京三甲醫院的醫生護士不會來香港的)。有錢或者中產就去私家繼續延用現在的本地醫生的醫療水準。内地醫生和護士收入比香港低很多,政府維持公立醫療服務的成本也能降低,win win

侯爵府

glyna 發表於 23-3-30 14:22
支持,以後沒錢的去公立醫院享受大陸二三綫城市的醫療水準(上海北京三甲醫院的醫生護士不會來香港的)。有 ...

由語言問題又延伸去質疑人地嘅水平,咪就睇下囉,最怕一陣人地水平比香港果班仲高嘅時候,到時無嘢嘅,「火羅」之嘛!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 露比EE 的帖子

自由選擇,覺得公立醫院(大陸二三綫的醫療水準)好過本地現在的醫生水平,就去公立。覺得不好,就去私家。至於大陸的醫療水準,大陸很大,醫療水準差距很大很大,那種縣城的衛生院裏的醫生也有資格證的。上海北京的三甲醫院當然好,人家會來香港嗎?

侯爵府

glyna 發表於 23-3-30 17:34
回覆 露比EE 的帖子

自由選擇,覺得公立醫院(大陸二三綫的醫療水準)好過本地現在的醫生水平,就去公立。 ...

咁香港屬於大陸嘅幾多線城市呢?

無意中揾到單舊聞,2019年12月1日,有位清路障嘅市民比人用渠蓋襲擊,送院後頭部縫10針,我估大家都有睇過條片都知幾震撼,被襲擊果位市民入院後第二日就要出院,比人1個渠蓋掟埋去縫左10針,竟然住1晚咁多医院就走,医院1係就缺人,1係就缺愛!

首頁

尾頁

跳至