自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

錯在不守交通規則的行人在先,衹要雙方守規則,意外就自然減少不少

伯爵府

free2020 發表於 23-3-28 02:26
Agree
即使避唔到,但傷害絕對會減低,撞傷人同撞死人都已經係兩回事。 都係嗰句,揸車好,行人好,唔係自己啱哂就可以不顧一切,司機都要顧及路面其他突如其來嘅情況,保障人都保障自己。片中右手邊當時完全睇唔透,根本預計唔到有啲乜嘢衝出嚟,可以係大人、細路、貓狗,撞到乜都唔好啦,我一定會減速,但片中司機明顯未有減速,甚至可能超速。 當然片中行人責任更大,但唔可以話因為行人衝出嚟,司機就無責任。

珍珠宮

唉瘋 發表於 23-3-28 07:12
即使避唔到,但傷害絕對會減低,撞傷人同撞死人都已經係兩回事。 都係嗰句,揸車好,行人好,唔係自己啱哂 ...

但其實左邊好多行人企係到等,我估真係任何人都估唔到有個發神經會衝出黎,仲要係跑住果隻,即使無超速都一樣撞到飛起。

珍珠宮

右面d車停左,阻左司機視線,女人以為車停可過又唔睇燈。

司機落雨地滑視線受阻仲開咁快女人在地上不動只狂暴粗鬧

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

緊係爆粗 比個女人累死
咁樣過馬路同自殺有咩分別

珍珠宮

畀面勳章

小豬澄 發表於 23-3-28 07:37
緊係爆粗 比個女人累死

有官司上身不特只
仲要唔知幾時先可以開返工
車又要整又用錢
又要被調查
俾人爆粗發洩下又唔得
龍鳳媽

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

TC110 發表於 23-3-28 00:03
C機責任係邊?撞到人會罰C機唔會罰路人,C機嬲係正常,亂過馬路累死人

Agree 嬲到爆粗係正常

關心傷者? 由佢衝燈個步佢自己都放棄自己
而家仲要累埋人
陪佢承擔佢嘅錯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

如果的士有超速,行人亦亂過馬路,咁事後行人仲可唔可以民事告司機傷人?
放下自在

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 23-3-28 08:41
如果的士有超速,行人亦亂過馬路,咁事後行人仲可唔可以民事告司機傷人?
...

面皮夠厚可以照搵律師幫佢索償

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

TC110 發表於 23-3-28 00:03
C機責任係邊?撞到人會罰C機唔會罰路人,C機嬲係正常,亂過馬路累死人
咪係囉,我諗10個有8個都會爆粗啦。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

又係呢啲以為自己跑得快過架車既人,落雨加紅燈好心就唔好亂過馬路啦!仲要睇都唔睇就衝出黎,邊個會可憐你

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Bobo1210 發表於 23-3-28 02:18
甘既情況,你認為減左速係咪唔會撞到一個突然衝出來既人?
咪係囉,就算減速都一樣會撞到。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

即使避唔到,但傷害絕對會減低,撞傷人同撞死人都已經係兩回事。 都係嗰句,揸車好,行人好,唔係自己啱哂 ...

同意。
個路人亂過馬路一定大責任。但私機學車都好講駕駛態度,避免意外發生或者減輕傷亡真係要一眼關七應付突如其來事件。好細個過馬路時,阿媽已經教斑馬線都要睇車。唔係話支燈係你嘅就唔使睇路。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LedTV 發表於 23-3-28 08:42
面皮夠厚可以照搵律師幫佢索償

唔明個女人又紅燈又睇唔到有無車都可以咁衝
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

俾我都爆粗 痴線,又唔係我衝紅燈先撞到人,無啦啦有個女人作死咁跑出黎,咁撞法,司機連同乘客嚇餐懵。然後又冇得搵食,可能人地有頭家要養架,真慘。

侯爵府

小豬澄 發表於 23-3-28 07:37
緊係爆粗 比個女人累死

X2

伯爵府

BKFinder 發表於 23-3-27 22:01
沙田第一城發生驚險車禍。網上流傳「車cam」片段,顯示今日(27日)下午2時許,一輛載客的士沿插桅杆街往石 ...
好恐怖嚇親,最後個女途人有冇死到?
不過,見好多人平時斯斯文文,一坐上司機位就爆粗上身

男爵府

其實你有冇揸車?

如果有,一定明白就算司機想停都停唔切。啱啱遇着剛剛,司機比佢累死

男爵府

回覆樓主:

希望傷者無大礙

男爵府

呢啲亂衝馬路真係累死人, touchwood我撞到都會爆粗,而事實上我揸車落深水埗都成日遇到, 不過因為知呢區情況嚴重都會留心啲,
但就算小心如果遇到好似呢個女人咁9秒9衝出嚟都未必煞得切

首頁
12345...8

尾頁

跳至