親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

2020年疫情開波買下的$68曼谷機票。延期又延期。終於成功出發 26/3-31/3/2023

當日都算OK入境好快好順利。。。攞行李比12月嘅時候快咗好多

已經KKday book咗車接去市區酒店 cross vibe bangkok sukhumvit。。所以攞完行李之後就要去gate 3,4找尋自己嘅名字。。好快就有車接我哋走啦

attach1_sign/tmp/phpdV0mbO
attach2_sign/tmp/phpNW4eVo
attach3_sign/tmp/php1KzDFZ
attach4_sign/tmp/phpRpGzqA

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆樓主:

cross vibe bangkok sukhumvit

呢間我已經第三次住。。係on nut 站。。行入去大概五至8分鐘啦。。BTS站隔離有間好大嘅Lotus超市。。附近仲有間big c 其實都住得過㗎。。最平我住過$600.3晚。。。但係今次就要大約$350一晚啊。。包早餐。。雖然唔及其他五星。。但係呢間都住得過囉,勝在又平又乾淨。。。

不過訂房嘅時候一定要留意,千祈唔好揀studio 房型。。佢唔係酒店嘅主樓。。係tower2。。房間有小廚房,但係感覺唔夠主樓新淨。。。最好揀返標準雙床房

其實酒店附近另外有兩間平價酒店,我都覺得住得過hop inn , kokotel。。BTS站隔離另外有間Avani就新淨啲貴啲近d

attach1_sign/tmp/phpC5CpVn
attach2_sign/tmp/php1f2kXc
attach3_sign/tmp/phpmzFEZ1
attach4_sign/tmp/phpdNqi2Q
attach5_sign/tmp/php69Yl5F
attach6_sign/tmp/phpbiXF8u
attach7_sign/tmp/phpepXqck
attach8_sign/tmp/phpDm1Hg9

la_source    發表於 23-4-3 12:56

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆樓主:

check-in完睇過房間冇問題,我哋就開始第一日去完四面神參拜還神。。就走咗去附近Central world食嘢。。第一餐撞咗去Nara食泰國菜。。成個商場俾我舊年12月過去嘅時候熱鬧咗好多啊

坐低嘅時候,左右隔離都有幾台香港客
味道又唔錯喎第一餐就食到芒果糯米飯啦

https://youtube.com/shorts/9ZQOxnLzH30?feature=share

attach1_sign/tmp/phphgZUJv
attach2_sign/tmp/phpnqFHB3
attach3_sign/tmp/phpnEp0tB
attach4_sign/tmp/phpfF1zm9
attach5_sign/tmp/phpHwbqfH
attach6_sign/tmp/phpdgqv8e
attach7_sign/tmp/phpP10P1M
attach8_sign/tmp/phpffcxVk

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆樓主:

第二朝一早食完早餐就出去捐棺。。我每次去曼谷都會抽時間去。。。好方便。。mrt Sam yam exit1出口好近

之後book左午餐 waan thai 。。其實原本想book佢隔籬嗰間Rhaan 。。但係可惜太遲。。所以就試吓佢嘅姊妹店食午餐

https://youtube.com/shorts/vj0gQmKemMA?feature=share

attach1_sign/tmp/phpZKGFcJ
attach2_sign/tmp/php3T8u18
attach3_sign/tmp/phpV7J9Qy
attach4_sign/tmp/phphfE7GY
attach5_sign/tmp/phphC6jxo
attach6_sign/tmp/phpPLZQnO
attach7_sign/tmp/phpJNFxee
attach8_sign/tmp/phplpYo5D
attach9_sign/tmp/phphvpxW3

瑪瑙宮

大廚勳章

食完晏晝去咗唐人街,行咗一陣。。。之後黃昏就去咗預先book好嘅餐廳methavalai sorndaeng 佢係一間營業左超過60多年。。屬於比較懷舊的泰菜。。我們一早就book咗窗口位。。呢間餐廳好有趣。。將米芝蓮的獎牌放在後門停車場。。

https://youtu.be/bQ132qV8cbU

attach1/tmp/phpQV3UuW
attach2/tmp/phpIbdNCN
attach3/tmp/phpKWP0KE
attach4/tmp/phpu63OTv
attach5/tmp/phpmklV2m
attach6/tmp/phpsnLfce
attach7/tmp/phpEbvLl5
attach8/tmp/phpKYTtvW
attach9/tmp/phpgsnpFN
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

餐廳望出去就係呢個景。。

夜晚七點至九點幾有歌手唱歌。。。泰文國語都有主要係懷舊歌
attach1/tmp/phpbeWSFJ
attach2/tmp/php469Xtc
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆樓主:

早餐完。。。我哋想去搭船仔。。平價遊湄南河。。首先要去買船飛,我哋揀咗橙色旗渡輪。。其實我哋冇目的地,因為呢隻渡輪可以隨時落船。。。坐下坐下都已經坐咗一粒鐘都未到總站盡頭。。不過見到其中一個碼頭有mrt 站,所以我哋就落船。。去附近行吓蕩下

待續
attach1_sign/tmp/php09vhTq

男爵府

好媽媽勳章

請問有冇3人酒店推介,thanks

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

犀利,2020年居然冇取消到,等到今年

瑪瑙宮

大廚勳章

yuyu.c 發表於 23-4-3 01:33
犀利,2020年居然冇取消到,等到今年

冇取消呀,佢仲可以不停半年俾我改一次半年俾我改一次。。。因為之前疫情冇飛機。。。最後呢次係上年九月我就改到今年三月尾囉。。。終於出到發

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

kcityma 發表於 23-4-2 22:53
請問有冇3人酒店推介,thanks

三人酒店我又唔係好熟呀,因為我次次都係兩個人去。。。

如果冇特別要求,我諗兩個人或者三個人腳早段都係一樣啫。。。我係睇價錢同交通方便
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

請問你onnut 點轉mrt去捐棺?

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

seaheart88 發表於 23-4-2 21:34
check-in完睇過房間冇問題,我哋就開始第一日去完四面神參拜還神。。就走咗去附近Central world食嘢。。第 ...

支持!
去 Central World,每次必食 Nara 同 Laem Charoen

瑪瑙宮

大廚勳章

losttoa 發表於 23-4-3 08:59

睇你去邊。。。搭到asok 。。相連住sukhumvit站樓上樓下。。。就得。。好方便
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

2018復活節勳章

seaheart88 發表於 23-4-3 09:02
睇你去邊。。。搭到asok 。。相連住sukhumvit站樓上樓下。。。就得。。好方便
...

請問係響bts asok落車係咪要出閘先轉到mrt?因我從來未響泰國坐過mrt

瑪瑙宮

大廚勳章

losttoa 發表於 23-4-3 09:05
請問係響bts asok落車係咪要出閘先轉到mrt?因我從來未響泰國坐過mrt
...

係。。要買不同票
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

losttoa 發表於 23-4-3 08:59

捐棺後坐返mrt 到唐人街行下。。。好近
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

2018復活節勳章

seaheart88 發表於 23-4-3 09:14
係。。要買不同票

謝謝你