自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://topick.hket.com/article/ ... %EF%BC%9F?mtc=10012

拔萃女小學今日向家長發出通告,正式宣佈現任校長李安麗退休,新任校長由明皓擔任。拔萃女小學的通告指,感激現任校長李安麗在拔萃女書院服務26年,新任校長將於2023年9月1日上任,學校感激李校長過去26年在教育上的貢獻。

至於新任校長明皓,根據青苗基金資料顯示,明皓本科畢業於美國哈佛大學的經濟系,也取得了哈佛大學肯尼迪政治學院的公共政策博士學位。她是位全職母親,除了照顧家中3個兒子以外,也和公益機構合作,
為香港有需要的學童提供學業和非學業的支援。

但明皓在成為全職母親以前,她是一名研究學者,專門研究以中港年青人為對象的公益項目的設計和評估,包括抗逆力,生涯規劃,和創業教育的項目等,同時是著有「The Education of Migrant Children and China’sFuture」
一書。

竟然一個無咩做過教育界的博士生,做開全職媽媽的女士可以做到校長,仲要屋企要照顧開男仔,而家要睇住全女仔的學校

la_source    發表於 23-4-6 11:14

子爵府

lopoto 發表於 23-4-4 17:59
https://topick.hket.com/article/3499099/%E3%80%90%E5%A5%B3%E6%8B%94%E4%BA%A4%E6%A3%92%E3%80%91%E6%8B ...

我仲以為校長要有教育學位,由老師開始做起,儲年資,升上去添

水晶宮

冇實戰經驗, 只得學歷, 掂?

我前公司又係咁, 搵左個呃飯食既人嚟, 冇經驗, 搞政治, 恐怖!

子爵府

BBHHO 發表於 23-4-4 18:13

啲學生根本全部係尖子,個校長只係一個花瓶,負責去開會、見客~

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

咁就當生意咁經營 感覺會好虎媽 肯放棄專業 全職湊小朋友 除左大愛仲有恐怖

男爵府

就咁睇新校長履歷感覺係紙上談兵多

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

chocolatebean 發表於 23-4-4 18:22
冇實戰經驗, 只得學歷, 掂?

我前公司又係咁, 搵左個呃飯食既人嚟, 冇經驗, 搞政治, 恐怖! ...

我都覺,未教過書都唔知學校管理行政各方面⋯⋯⋯⋯但學歷就掂

男爵府

金黑街矇 發表於 23-4-4 21:34
啲學生根本全部係尖子,個校長只係一個花瓶,負責去開會、見客~

咁呢個花瓶都唔容易做~

公爵府

goldmedal 發表於 23-4-4 21:40
就咁睇新校長履歷感覺係紙上談兵多

我都感覺一樣,也同意其中家長有一個說法,就係家中有三位兒子,講真點明白教導女生們的實戰經驗啊?當中的難度真係唔係高學歷書面上的理論,可以解決及真正理解!加上至高決策及管理層點樣管理不同年資的教育機構老師等等,其實會唔會高估咗剩係得學歷的重要性?

hkgra    發表於 23-4-6 11:33
登陸火星    發表於 23-4-4 22:46

珍珠宮

冇任何管理經驗、又冇任何教學經驗,連真正嘅全職工作經驗都冇,只因為有個Harvard Public Affairs PhD嘅人做大校長,感覺係老師同學生嘅噩夢

公爵府

吓!完全紙上談兵!
冇教學經驗,就可以從事教育管理層?
有好多老師都係靠累積教學經驗,慢慢上教育行政位!

伯爵府

男女拔一齊換校長。

珍珠宮

原來佢係舊生黎

侯爵府

完全冇教學經驗,咁都得。

禁止訪問

侯爵府

祝 女拔好運

琥珀宮

BBHHO 發表於 23-4-4 18:13

只要有學位,填張form就可以申請臨時教席,如果正式做就好似讀兩年pt嘅課程已經有教席,佢可能已經有教席

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

究竟而家係要學歷定係經驗?

翡翠宮

畀面勳章

光睇履歷,唔睇好。佢唔會知道本地學校要維持頂流band 1究竟需要的是什麼,但當然bgs有老本,短期內不會有問題,長遠難講。
日日是好日

伯爵府

mizuho 發表於 23-4-4 22:33
冇任何管理經驗、又冇任何教學經驗,連真正嘅全職工作經驗都冇,只因為有個Harvard Public Affairs PhD嘅人 ...

可見請人幾難。應該學校有揾獵頭卦。一係budget唔多,人工又唔吸引;一係有自己人介紹。否則相信都有大把學校嘅校長/副校長及senior應徵。

首頁

尾頁

跳至