自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

話可以煮飯,唔知煮得耐唔耐?
仲有好多其他功能,請問有冇jm用過?
attach0/tmp/phpfalBDM

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我呢16年 開始煮飯 用緊第四個
你圖片果個好似係舊款。時間比較耐
我呢個舊年換 快好多
attach1/tmp/phpHoBpt0

洋房

回覆樓主:

用最新款一年,通常用作煲湯,炆野.好用

伯爵府

回覆樓主:

我個舊既用左十幾年壞左就上星期換左個新款6L, 但新款沒有自選時間唔放便,因為煮溫泉蛋2分鐘再放氣就可以,新款全自動煮到全熟哂。但煮肉係ok既。煲湯會用煲湯煲,唔夠味。但想煮咩都快呢,就係呢個煲啦。

子爵府

回覆樓主:

我用舊款,主要用來炆豬手,好好用
至於煲湯,就覺得明火較好

水晶宮

回覆樓主:

以前唔係太識煮飯,買過一個用來煲湯,間中炆煮,但係煲d湯冇味,而且size太大。後來轉哂電磁爐無火煮食,就冇再用呢個煲。而家煲湯、炆肉都係用微壓鍋具,唔使特登買個電煲佔位,慳好多位。

珍珠宮

好用

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 love.g.wad 的帖子

我個煲當時係陪月叫買用黎煲湯同燉野. 之後我就用黎當電飯煲煮飯、煲湯、同炆牛肋骨. 以我唔識煮飯嘅, 對我黎講呢個煲好用, 同襟用(超過8年). 煲飯的話, 水滾起計煲飯程式11分鐘等放氣15-30分鐘(實際放氣時間真係唔記得). 煲湯的話, 如果只用煲湯程式去煲係會唔夠味, 但之前PROMOTOR教煲湯程式之後要再開蓋滾15分鐘就好好多, 所以我煲湯會用呢個方法唔用明火, 但要小心, 煲瀉入煲膽會壞.唯一唔好佢維修中心唔就腳, 有次去配多條膠邊要去紅磡唔知邊個位要行幾個字先到.

首頁

尾頁

跳至