自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

love.g.wad 發表於 23-4-23 12:30
又唔係你生,你整一隊出黎好容易,生既先攞命。

我覺得生好輕鬆,教同養先辛苦

琥珀宮

平平無奇2 發表於 23-4-23 13:37
呢個世界絕對有天文數字咁多嘅生命等住出世做人、大家覺得政府俾啲乜野可以吸引你生多一個呢?
...

要有好吸引嘅托兒服務,加免稅額,又或者喺教育方面另競爭冇咁大,就會多啲人肯生

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

love.g.wad 發表於 23-4-23 12:30
又唔係你生,你整一隊出黎好容易,生既先攞命。

以前五、六十年代冇避孕、生十個八個好平常~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

站在個人角度,係自己能力決定生幾多。
站在族群角度,梗係希望多生,否則會被其他族群溝淡甚至滅絕。

即如我是中國漢族人,我係希望漢族人生多啲的。其他非我族裔就玩LGBT啦

有能力三觀正有教養的人群更加要多生。否則會劣幣驅除良幣。

伯爵府

maymay220hk 發表於 23-4-23 13:50
非常認同、品德最重要

根本同錢冇關係

品德係要父母投放時間耐性,循循善誘去培養返來。窮到頭甩褲甩,冇時間相處,有心都冇力。而家小孩在網上好易學壞和吸收不正確的價值觀。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

vivibabyvivi 發表於 23-4-23 13:53
我覺得生好輕鬆,教同養先辛苦

X2
湊都辛苦
陀同生先輕鬆
半年有多都係輕鬆
孕後期肚大先辛苦少少
不過對比湊都係小事

子爵府

annie133 發表於 23-4-23 11:59
有錢都要有時間㗎,貴精不貴多

假設富豪,有錢又有時間。
不過都要真係好鍾意小朋友先會生咁多個,付出好多愛同精神。

公爵府

好媽媽勳章

土地問題——完

侯爵府

平平無奇2 發表於 23-4-23 13:17
呢個都係事實、追八、九個都見過

有幾位明星,生幾個都係女
邊個話生得多,就可以要仔有仔,要女有女架

現代人仲興追仔咩?
要養得起,加教得掂!

珍珠宮

huiwo太太 發表於 23-4-23 11:36
有錢生多幾個都無問題。
無錢生完,子女又活在貧窮線下,幸福嗎?

x 2

Love and Kindness are never wasted.

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

唔生最幸福

大宅

jenny729 發表於 23-4-23 12:14
如果生個正正常常還好,(唔係要天才,天才係bonus)你睇吓宜家一間學校幾十個SEN:ADHD讀寫困難、ASD、言語 ...

仲要騷擾到其他人俾人心裡咒罵。好似我樓上嗰個,日日俾我咒罵

琥珀宮

Jone_kuok 發表於 23-4-23 13:59
站在個人角度,係自己能力決定生幾多。
站在族群角度,梗係希望多生,否則會被其他族群溝淡甚至滅絕。

絕對係啦,好快就俾非洲南亞同印度人雄霸天下

大宅

回覆樓主:

我唔想生個骨肉黎做有錢人奴隸

大宅

平平無奇2 發表於 23-4-23 13:16
在職母親又唔一定無時間去培育仔女喎、睇你點安排姐

有時間自己輕鬆下休息下好過啦。
放工已經好攰,需要時間休息同沉澱。
聽有朋友講,返工仲得閒過喺屋企,返工起碼有me time

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

平平無奇2 發表於 23-4-23 11:15
香港又囉冠軍! 全世界香港生育率最低。以前一家三、四個小朋友好多、十個八個都唔少。今時今日居然養貓養狗 ...

我媽年代, 講話天生天養, 食包餓唔食就算, 無乜資源會放係仔女身上
宜家養一個小朋友資源, 需要越嚟越貴+多
點同以前比較呀?
而且現代人離婚率高, 講balanced life, 唔單止香港, 除咗非洲同印度, 其他地區生育率, 實際都唔高囉

https://std.stheadline.com/daily/article/2523719/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E8%81%AF%E5%90%88%E5%9C%8B-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%94%9F%E8%82%B2%E7%8E%87%E5%85%A8%E7%90%83%E6%9C%80%E4%BD%8E

仲有報告指出,全球有三分之二的人生活在生育率低的國家,出生率最低的地區是香港(0.8),其次是南韓(0.9)、新加坡(1.0)、澳門和聖馬力諾(1.1)、中國和阿魯巴(1.2)。從現在到2050年,歐洲是唯一預計將經歷整體人口下降的地區。
至於生育率最高的國家,全部都在非洲,尼日爾(6.7)生育率最高,其餘依次為乍得(6.1)、剛果民主共和國(6.1)、索馬里(6.1)、馬里和中非共和國(5.8)。

你自己都講, 原因生就易、教就難,

陀b 都係10 個月時間, 但教養責任就一世, 唔生原因其實好簡單, 特別係apply 係現代人或者我地下一代

大宅

華妹妹 發表於 23-4-23 13:17
人各有志啦
今時今日呢個世界又病毒又氣候反常,香港都2023 做又藍又黃咁,唔想下一代出黎受苦啦!
除非幾 ...

就算有仔女都可能一個人走啦。幾多case仔女移民得返兩老?個個都為自己為仔女,邊個得閒為父母?

琥珀宮

米豬蓮 發表於 23-4-23 14:04
土地問題——完

又唔一定,如果係嘅話,咁點解啲外國人又唔係個個生10個8個?生得少係文明進步嘅國家嘅所面對嘅問題

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

平平無奇2 發表於 23-4-23 11:15
香港又囉冠軍! 全世界香港生育率最低。以前一家三、四個小朋友好多、十個八個都唔少。今時今日居然養貓養狗 ...

咪就係囉

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

jenny729 發表於 23-4-23 11:48
4、500萬可能已經算平養,淨係每個月學費興趣班補習已經萬幾,咁一年學費都十幾萬,仲有衣食住行,間中去 ...

不過好似更新咗話最少6百萬

首頁
45678...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊