自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

侯爵府

野原美冴 發表於 23-5-29 15:42
1. 近屋企(放學多時間休息、唔駛晨早起身趕返學)
2. 唔要搞咁多親子活動(我自己會安排親子活動,唔駛學校 ...

我都認同近屋企好重要。除非嗰間學校你非他不嫁,否則要小朋友花太多時間traveling其實得不償失。 攞啲時間比小朋友睇書玩吓去吓公園做運動好過⋯⋯

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 a-mi 的帖子

眼界利申:我無錢,所以小朋友讀津校

別墅

咸魚青菜各有所好, 根據小朋友嘅情況去選擇合適小學就好

你都講左, 小朋友生性不定, 容易鬥氣
太過高壓既學習環境對佢未必好事, 可能反而造成反效果
咁嘅話可能happy school係個好選擇

大宅

上年阿囡入左李陞大坑,覺得幾好,佢地係happy school風格既英文小學,功課同測驗唔多,都幾多電子教學,阿囡都幾鍾意做嗰啲功課,仲有每人一ipad,呢點真係幾特別,好多學校都要自己帶ipad,佢地會借埋ipad比學生用,上堂唔洗share,呢點真係幾好

同埋放學有好多課外活動,阿囡上年開始學爵士舞,今年參加左滾軸溜冰,最緊要係阿囡鍾意玩,令佢更加鍾意學校環境

男爵府

Bloomberg 發表於 23-5-29 22:09
Happy 唔Happy唔係間學校話係就係。
係要睇個小朋友氣質啱咩學校。
坊間話傳統又谷嘅,陳師奶對仔女話間學 ...

張師奶唔知係咪口講唔谷
然後唔洗去補習
因為係人地黎屋企補

我見好多話個仔間學校..唔谷,小朋友讀得好開心、唔辛苦
每日7-8樣功課,一至五補幾個鐘,星期六仲要一體一藝加英文、普通話。
佢唔辛苦喎 , 佢鐘意咁。

男爵府

Astra00 發表於 23-5-30 06:31
Btw,如果我住12網,有女都選Marymount.因為英小。

Marymount 唔係必中,機率都低
保守既St. Paul Catholic 必中再叩不失為一個好選擇。

公爵府

以前諗好多,又要有愛心又要諗升中又要多活動blah blah blah,玩過一次就知睇升中b1只係一個數字,但要爭取返嚟真係披荊斬棘,到阿細就只考慮龍校龍校龍校

利申:非極積極家長,會俾心機教育子女,但唔想訓身

伯爵府

2024年龍年勳章

chun719 發表於 23-5-30 11:13
保守既St. Paul Catholic 必中再叩不失為一個好選擇。

策略正確
叩唔到讀Paul Cat都唔失禮

男爵府

feifei_baby 發表於 23-5-30 11:22
以前諗好多,又要有愛心又要諗升中又要多活動blah blah blah,玩過一次就知睇升中b1只係一個數字,但要爭取 ...

但龍校一樣披荊斬棘先爭取到。

大宅

2024年龍年勳章

maryyanyan1234 發表於 23-5-30 11:01
上年阿囡入左李陞大坑,覺得幾好,佢地係happy school風格既英文小學,功課同測驗唔多,都幾多電子教學,阿 ...

李陞好似主要係 NCS .... 多南亞人?

公爵府

loszesze 發表於 23-5-29 15:18
黎緊阿仔即將升小,佢被幼稚園老師評為聰明多想法,做事積極且獨立,英語能力好,但個人坐唔定,偶爾會同老 ...

去open day,原本想阿仔入一線,去完唔同諗法,搵左間關愛ge,因爲仲有個細佬

公爵府

chun719 發表於 23-5-30 11:41
但龍校一樣披荊斬棘先爭取到。

考龍幼,小一大抽獎,早早搞掂,去到升中,不是運氣能解決的事

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係咪獨生子女有冇兄弟姊妹?

會睇升中band 1 %,獨生子女選擇多好多

別墅

回覆樓主:

遠近,遠既有無校車
一年幾多考試?好多學校都轉左一年3考,我覺得幾好
默書功課量,我會揀中等功課量
升中,希望唔好太差%
之後先再睇課外活動,校舍設施,
開放日時我會鐘意睇佢地啲學生功課

別墅

chanti 發表於 23-5-30 07:41
我女叩門入Marymount , 佢叩門算多位下、佢係英小但升返上佢英中得79 個位、不及st Paul’s 99位多及穩陣 ...

請問你囡囡叩門marymount 考咩嘢?使唔使天主教/同區幼稚園先收? 黎緊想叩

珍珠宮

loszesze 發表於 23-5-29 15:18
黎緊阿仔即將升小,佢被幼稚園老師評為聰明多想法,做事積極且獨立,英語能力好,但個人坐唔定,偶爾會同老 ...

睇佢谷唔谷得嘅人!

大宅

B.BB 發表於 23-5-30 11:50
李陞好似主要係 NCS .... 多南亞人?

一半一半,有南亞,亦有其他外籍小朋友,但都會收local,有d人會鍾意多local,我自己覺得係一個機會比小朋友適應英語教學環境,同多d唔同國籍既小朋友溝通

以現實角度睇,李陞既升中成績係幾好,我自問無力揀國際學校,所以最後就揀左呢間

水晶宮

chun719 發表於 23-5-30 11:13

不會啦。我仔女的學校已搞定左。純拿出來幻想下咁。

水晶宮

小艾美 發表於 23-5-30 08:07
但你申請個時真係住個度,唔會告得入。入咗校下學期轉地址,好多都係咁。

...

咁不知啦。就算派咗入去都唔好即刻轉地址啊,佢睇佢玩唔玩你姐,有啲人玩報串,或者啲親朋戚友眼紅你小朋友,知你搬咗玩踢爆,你唔知㗎呢個世界咩都會發生㗎啦。唔好咁老定。

水晶宮

chanti 發表於 23-5-30 08:17
家家情況不同、找到合適自己一家的方法便可

係呀,我取捨咗啦。因為我而家住嗰個地方,都八九成令我滿意㗎啦,無論面積,交通,生活圈。我的小朋友去中西區讀書都係半個小時車程,我已經很心滿意足了。派位呢啲涉及運氣嘅嘢,我唔會諗啦。

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊