自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇JM呢排去過北京?請問多唔多地方收現金?香港credit card 又收唔收?唔該晒!

公爵府

牛年勳章

Kiwian 發表於 23-6-19 22:32
請問有冇JM呢排去過北京?請問多唔多地方收現金?香港credit card 又收唔收?唔該晒!
...

復活節假期去過,全程用內地微信支付or支付寶支付,冇用過現金和信用卡。如果經常返去內地玩,都係搞返個內地銀行用微信支付方便

公爵府

係香港既支付寶,大陸都用得。。今日我大女大學遊學團,去北京玩

子爵府

...

比現金應該OK,商戶唔收現金好似係犯法,不過就未必有得找。同埋最好唔好比人知你帶咁多現金

翡翠宮

...

可以用香港發行嘅銀聯信用卡,綁雲閃付app就做到掃碼支付;實體卡或綁Huawei Pay/Apple Pay可以拍卡支付。

雲閃付乘車碼、銀聯實體卡拍卡、Huawei Pay/Apple Pay銀聯卡,都可以坐北京地鐵、公交。

住酒店、買機票/火車票呢啲大數更一定用到銀聯信用卡。
attach0/tmp/phpp3zGEC

翡翠宮

lyh80115 發表於 23-6-20 00:42
可以用香港發行嘅銀聯信用卡,綁雲閃付app就做到掃碼支付;實體卡或綁Huawei Pay/Apple Pay可以拍卡支付。 ...

我剛申請咗信銀大灣區銀聯雙幣卡,幾日就批到,準備暑假去廣州用,起碼洗幾千人仔,貪佢迎新人民幣簽賬14%回贈 ,迎新過後都有4%。
attach0/tmp/phpgiX8BA

子爵府

北京普遍用手機支付,微信或支付寶,4月去北京,見到連小販及乞丐都用收款碼收錢~ 出街無手機call車,基本上好麻煩,等一輪都未必截到車~坐地鐵若然每次打算用現金買車票,試1-2次你就會覺得十分懊悔,因為地鐵買車票要身份認証,必定要去客服用証件買票,更重要的是客服吾係一定有職員,我試過無職員,要响客服打電話叫佢落嚟,搞左半小時

大宅

princesssarah 發表於 23-6-20 00:51
北京普遍用手機支付,微信或支付寶,4月去北京,見到連小販及乞丐都用收款碼收錢~ 出街無手機call車,基本 ...

請問佢哋邊個app call 車?

大宅

最近在上海北京等地旅遊,我有齊大陸支付寶及微信支付,因有些景點只有其中一個支付!也帶三幾千現金,不時之需,或付整齊之數如一百,二百之類時可用。有次買手串209,我付200現金佢話得。零碎現金是收的,見有市民用,尤其長者,多在一些平民區菜市場,但人家亦大機會有支持寶各等。好幾次接收信號不佳,手機上不了,現金可應急。外國出的信用卡有些如酒店商戶無開通不能用,有點麻煩,佢哋多數收銀聯咭!打車可用高德,微信小程序等。不過在北京,我完全用地鐵或走路搞掂

大宅

題外話,北京大部分景點要先預約,尤其有長假期,你可能什麼都去不了,尤其是故宮,博物館,紀念堂等熱門景點。

水晶宮

回覆樓主:

我想去北京環球影城

水晶宮

lyh80115 發表於 23-6-20 00:45
我剛申請咗信銀大灣區銀聯雙幣卡,幾日就批到,準備暑假去廣州用,起碼洗幾千人仔,貪佢迎新人民幣簽賬14% ...

呢張卡係咪要直接去中信銀行申請?

水晶宮

lyh80115 發表於 23-6-20 00:42
可以用香港發行嘅銀聯信用卡,綁雲閃付app就做到掃碼支付;實體卡或綁Huawei Pay/Apple Pay可以拍卡支付。 ...

Huawei pay 綁普通信用卡得唔得,定係一定要綁銀聯卡?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...

其實仲有好多人比現金
唔好比度度都電子支付嚇怕左

侯爵府

Kiwian 發表於 23-6-20 03:44

滴滴
香港支付寶好多地方都用到
(唔係全部都得)
我4月尾去時
坐機鐵出市區2位50比100蚊都唔收
當時因為未有數據
最後車站員工開熱點比我電子支付

男爵府

Kiwian 發表於 23-6-20 03:44

北京高峰期塞車好嚴重,搭地鐵。
記得景點要book,天安門廣場都要,
大部分景點星期一唔開。

翡翠宮

ddkaka 發表於 23-6-20 06:13
呢張卡係咪要直接去中信銀行申請?

我喺網上申請咋。但去分行可以問下交齊資料有乜禮品

翡翠宮

ddkaka 發表於 23-6-20 06:15
Huawei pay 綁普通信用卡得唔得,定係一定要綁銀聯卡?

華為pay只綁到銀聯卡,仲要得中銀、工銀、Tap&go;Apple Pay支援銀行多啲。

綁雲閃付用途多好多,二維碼比拍卡普遍;仲有常用的apps如12306、美團、攜程、微信小程式都畀到。

至於綁Mastercard/VISA,內地寸步難行,冇乜用。內地當然係銀聯天下,所有銀行卡都有銀聯標誌……

水晶宮

lyh80115 發表於 23-6-20 08:53
華為pay只綁到銀聯卡,仲要得中銀、工銀、Tap&go;Apple Pay支援銀行多啲。

綁雲閃付用途多好多,二維碼 ...

謝 詳細解答

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 23-6-20 06:12
我想去北京環球影城

上星期剛剛去完,37度,好熱但乾爽
attach1/tmp/phpKBnTO2

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊