自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

復活節剛去過,全程用wechat pay, 無帶現金,無用過credit card

男爵府

Kiwian 發表於 23-6-19 22:32
請問有冇JM呢排去過北京?請問多唔多地方收現金?香港credit card 又收唔收?唔該晒!
...

而家去北京唔係好熱咩?我都想7月去,但又怕好熱,北京好多景點都係室外,唔想全程行商場。我未去過北京,好想去睇下玩下。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會用現金啦!! 成個大陸已經係用微信或支付寶好耐了. C6在東莞一個月工作, 有帶人仔去完全用唔到, 何況係北京大城市呢!!

男爵府

請問有冇JM呢排去過北京?請問多唔多地方收現金?香港credit card 又收唔收?唔該晒!
...

4月中去完很多地方也收現金,地鐵、小店全部也收。如擔心對方無散紙找,可以在香港找換店換定一些。

大宅

Mmmmmfung 發表於 23-6-20 04:21
最近在上海北京等地旅遊,我有齊大陸支付寶及微信支付,因有些景點只有其中一個支付!也帶三幾千現金,不時 ...

唔該晒你詳盡嘅解釋

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

加菲貓3 發表於 23-6-20 00:10
係香港既支付寶,大陸都用得。。今日我大女大學遊學團,去北京玩

想問下去到北京用香港支付寶方唔方便?小店收香港支付寶?

男爵府

BK Milk勳章

lyh80115 發表於 23-6-20 00:42
可以用香港發行嘅銀聯信用卡,綁雲閃付app就做到掃碼支付;實體卡或綁Huawei Pay/Apple Pay可以拍卡支付。 ...

唔好意思!!想問下我今日裝咗雲閃付綁咗香港銀聯卡,但係掃極都掃唔出搭地鐵嗰個二維碼!!點解呢??但係搭公交嗰個二維碼又得喎。(北京)

翡翠宮

shareen1109 發表於 23-9-27 21:59
唔好意思!!想問下我今日裝咗雲閃付綁咗香港銀聯卡,但係掃極都掃唔出搭地鐵嗰個二維碼!!點解呢??但 ...

我試過都係顯示唔到,應該北京地鐵碼暫時未支援香港卡

但我睇資料,都可以好似深圳、廣州咁直接拍銀聯卡,或拍手機Apple Pay/Huawei Pay銀聯卡。

子爵府

支付寶綁中銀二類戶口,有冇每日或者每月限額?

男爵府

BK Milk勳章

lyh80115 發表於 23-9-28 09:50
我試過都係顯示唔到,應該北京地鐵碼暫時未支援香港卡 。

但我睇資料,都可以好似深圳、廣州 ...

唔好意思呀,想問多一樣嘢,因為嚟緊會去北京,咁想問下係唔係其實買北京嘅一卡通(等於香港嘅八達通就)已經可以搭地鐵呀? 唔該

子爵府

...

想問下同老人家去自由行定跟團好?

翡翠宮

shareen1109 發表於 23-9-28 10:21
唔好意思呀,想問多一樣嘢,因為嚟緊會去北京,咁想問下係唔係其實買北京嘅一卡通(等於香港嘅八達通就) ...

當然可以,而且有折扣。除咗當地買實體卡,apple機或國行手機都可以開通手機交通卡。

水晶宮

我都想問去北京用香港支付寶得唔得?

翡翠宮

baby_yee 發表於 23-9-28 10:49
我都想問去北京用香港支付寶得唔得?

無大陸銀行戶口,北上用齊三樣頂得下:香港支付寶、香港微信、雲閃付+香港銀聯信用卡。

我近期玩雲閃付多,因為好多銀行銀聯卡做4、5、7%,甚至更高回贈

男爵府

BK Milk勳章

lyh80115 發表於 23-9-28 10:36
當然可以,而且有折扣。除咗當地買實體卡,apple機或國行手機都可以開通手機交通卡。
...

好的明白!!多謝曬你 不過我試過用手機下載一卡通開唔到,因為我冇大陸電話號碼請,問如果手機下載北京一卡通,係唔係一定要大陸電話號碼呢?唔該曬你

男爵府

...

4月去過可以用現金、香港支付寶、國內微訊支付。

子爵府

shareen1109 發表於 23-9-27 21:59
唔好意思!!想問下我今日裝咗雲閃付綁咗香港銀聯卡,但係掃極都掃唔出搭地鐵嗰個二維碼!!點解呢??但 ...

雲閃付北京地鐵乘車碼我都開通唔到,但內地支付寶北京地鐵乘車碼可以開通。

你張銀聯卡應該可以直接拍卡搭地鐵。

你亦都可以下載深圳通app,開通嶺南通(下圖),可以全國地鐵用。iPhone 都有這張嶺南通開業開通。

你都可以上深圳會展中心站,老街站深圳通服務中心, 買一張實體嶺南通,記得要係買嶺南通 先可以全國用,就咁喺販賣機買嗰啲深圳通卡,只可以深圳用。
attach0/tmp/phpLwVtve

珍珠宮

shareen1109 發表於 23-9-28 10:21
唔好意思呀,想問多一樣嘢,因為嚟緊會去北京,咁想問下係唔係其實買北京嘅一卡通(等於香港嘅八達通就) ...

唔需要買實體卡,如果用蘋果手機,去錢包裡面就可以選擇開通北京一卡通,再通過Apple Pay充值就可以。北京一部份出租車係可以用一卡通付費,但我自己冇試過,一般都係滴滴。

翡翠宮

shareen1109 發表於 23-9-28 11:34
好的明白!!多謝曬你 不過我試過用手機下載一卡通開唔到,因為我冇大陸電話號 ...

我剛剛都下載咗,的確要有大陸號碼先登錄到
不過都可以買實體卡用,最多做唔到用手機增值、查詢……

男爵府

BK Milk勳章

hagupit 發表於 23-9-28 12:51
雲閃付北京地鐵乘車碼我都開通唔到,但內地支付寶北京地鐵乘車碼可以開通。

你張銀聯卡應該可以直接拍卡 ...

非常感激你多謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊