自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

睇私家精神科,唔好等政府,6個月太耐,好危險
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

我阿婆中左肺炎一樣肺纖維化
好後悔肺炎期間個排唔去探佢,實在太突然啦

依家只好每星期搵阿公1,2次,阿公成日講自己唔擺得幾耐

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

男爵府

cloudie0101 發表於 23-6-25 20:02
雖然儀式已經做晒,但情緒未平伏到,日喊夜喊,喊到連我老闆都驚我唔掂
雖然朋友都有疏導我,好驚我做傻事 ...

比啲時間自己!有需要傾偈上嚟搵大家傾下

伯爵府

cloudie0101 發表於 23-6-25 19:37
我係獨女,有一個過繼家姐,老豆媽咪都好錫我地,其實細個時應該分離焦慮,返學無問題,但如果自己去人地( ...

媽媽一定想你过得好,过得开心,一直走下去。

世界很大,試下想遠些,开始一些新發展,找下自己喜歡的事去做,幫下人等等等。

加油加油

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

堅強呀,喊完要振作面對

男爵府

回覆樓主:

我至親走了幾個月

自己好痛時,同自己講:
佢已经唔痛啦
佢已经唔痛啦
佢已经唔痛啦
講到平靜到自己為止,再唔得,就去跑,一路跑一路喊,跑哂D唔開心野出來同埋我認為佢已去咗投胎,放低今世,已無遺憾

我都有睇精神科,醫生同我講,每人都会走,只要走得無遺憾,就可以

若你情緒真的不穩,去急症,吾好等,情緒可以引起好多症狀和病

伯爵府

回覆樓主:

我媽媽今個月離開左我,同你相似嘅地方係,佢都係我嘅一切,除左結婚後無一齊住,一直都係同住。雖然結左婚,但都成日搵佢出來食飯行街,因為我都睇住佢變老,好想珍惜一齊時間。
佢身體一向無咩唔舒服,係呢幾個月話feel到有粒野喺腹部,於是去左check。直至今個月頭先知係腸癌4期,一個月都無就走左。頭果個星期日喊夜喊,完全接受唔到件事,直到喊到眼開始懞,先發覺咁樣唔係辦法,眼又懞心又唔舒服,咁樣媽媽都唔會翻生,再同自己講,其實我都會走,呢樣野係公平,都總好過媽媽睇住我走,咁佢仲傷心,我係咁諗,而家個心情平復左D。

男爵府

其實你媽咪隻腳行唔到,成日進進出出醫院或老人院,佢都好唔開心、好痛苦,伯母而家去左一個無痛苦、自由自在既地方,好開心咁過緊生活,你應該值得替佢開心!

大宅

回覆樓主:

多謝你地

珍珠宮

回覆樓主:

天下無不散之筵席,我們每一個人都會經歷,只是遲早的問題。

你父母對你很好,你也很孝順。你媽生病時你也照顧得當,你媽走得沒有遺憾。你媽在天有靈,也一定希望你可以振作,好好生活,學會獨立,開創你人生的新階段。會好起來的。

你強忍住喪親之痛,幇你媽辦妥身後事,已經做得很好了。可見你也有堅強的一面,有責任感,只是以往習慣過於依賴別人而已。

所謂比上不足,比下有餘。做人不要只看你失去的,要懂得感恩你所擁有的。你有工作有收入,有好的公司,好的同事,有親友關心開解。雖然是要搬去細單位,但是你已經確保有瓦遮頭,而且公屋租金便宜,經濟壓力大減。

大宅

honeyyuki-2021 發表於 23-6-25 20:11
生離死別,人生必經,要學識去接受,雖然一定會難過,俾啲時間慢慢去淡化,要加油 ! ...

同你的想法 一樣

男爵府

回覆樓主:

喊出黎
講出黎
大家一齊陪你

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我地有機會嚟呢個世界上唔容易,雖然路上有苦有樂,但係我哋都要珍惜呢個機會。目前好似好痛苦,但好可能前面有好開心幸福嘅日子,而且你媽咪都會想你開心活下去

加油!

珍珠宮

回覆樓主:

聽你描述,你父母是年紀比較大才生了你。你可能是體質比較弱一點,所以短期情志上的衝擊可能會對你健康拉扯比較大,狀態一時間變得亂七八糟。

你睡眠好不好?
除了傷心,心痛,有沒有其他不舒服?

可以考慮一下去找中醫調養,改善體質,中醫也有調理情志方面的辦法。與其什麼都不做呆等,不如去試試其他方法。

大宅

Become 發表於 23-6-25 21:29
我阿婆中左肺炎一樣肺纖維化
好後悔肺炎期間個排唔去探佢,實在太突然啦

用傾計方式問定佢d野放係邊,第日唔使搵來搵去

大宅

平平常常 發表於 23-6-25 22:22
聽你描述,你父母是年紀比較大才生了你。你可能是體質比較弱一點,所以短期情志上的衝擊可能會對你健康拉扯 ...

之前4月有兩聲咳睇中醫時都話我脾虛。

媽咪42歲先生我,細個時媽咪好多湯水比我,自從媽咪行唔到之後,我問佢飲咩湯,佢都答我事但,佢d湯方我無學識……

其實瞓得唔好,有時食埋退黑色素都係3-6小時

喊,唔知心痛定心驚,唔係好食到野,但神奇地上磅無變過

複式洋房

回覆樓主:

身同感受!我又係獨女!媽咪今年由1月身體開始差!到4月中風後入醫院至6月頭出院入老人院又入番醫院。最後都走左!我喊左兩個月喊到眼都腫曬!過幾日回魂,我到現在都仲好掛住她!好想見到她!Anyway,希望你加油!

侯爵府

唔識安慰你
但你好似我第二個小朋友
佢又係每次搬屋都難適應,雖然環境越嚟越好,我哋一家都一齊,佢好痴我、彷彿世界只有我明白佢咁
佢依家8歲,好早之前已經驚我死見唔到我……..

我想講,亦可能係你媽咪想同你講
寶貝呀,我嘅乖女,媽媽冇走到,媽媽一直都係你身邊守護住你,只係目前你暫時見唔到我;我好希望你可以快樂地生活,多去地球上唔同嘅地方睇下,感受下,地球好靚人間好美,媽媽想你好好享受呢個一趟人生,唔好浪費咗。我會等你同我分享,你一定要去體驗更多嘅不一樣

珍珠宮

回覆樓主:

如果拎到一萬幾千,去私家精神科睇住先,拖多半年一陣自己諗得開就好啫,唔係嘅話都可能更嚴重,健康好重要!我剛剛陪朋友去完睇精神科,首次診症2千幾加藥費,之後覆診1千加藥費,算平!
有份穩定工作,支出唔大應該比得到。

無論如何,樓主好好保重!人生一定搵到出路行得過!

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊