自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

tictaccandy 發表於 23-6-25 21:42
我至親走了幾個月

自己好痛時,同自己講:

我爸爸離開了2個多月,我每天都很想念他,情緒好低落,同樓主一樣像失去了心靈和精神支柱,無動力做任何事。情緒係會引起好多病,我依家就係咁,唔知點
成日想哭

大宅

emt1314 發表於 23-6-26 09:45
你媽媽係天上睇住你, 你要堅強頂住.
在未排到政府醫生前, 你可以去睇中醫, 有D中藥可以舒緩情緒的, 黃大仙, ...

其實中醫醫情緒有無幫助?
我睇緊但唔係好覺

象牙宮

回覆樓主:

比d時間適應,學習接受,想喊就喊!我爸爸離開10年我都好掛住佢,奶奶都走左1個月了!同自己講得既,仲有頭家,加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

ToChu001 發表於 23-6-26 12:11
其實中醫醫情緒有無幫助?
我睇緊但唔係好覺
你睇咗几耐中醫? 見效比較慢, 如果你食咗成個月藥都無效, 我建議你轉醫生.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

加油。

我先生還有一隻小狗這幾年間相繼離開, 適應了一個人生活後又遇到樓上惡鄰居
噪音騷擾, 房署可以給我調遷, 但由二至三人單位搬去一人單位, 我都有點擔心不適應。

男爵府

加油呀~ 生離死別真係避免唔到。
希望你可以積極面對。
有咩唔開心就上嚟傾下計啦~

男爵府

ToChu001 發表於 23-6-26 12:08
我爸爸離開了2個多月,我每天都很想念他,情緒好低落,同樓主一樣像失去了心靈和精神支柱,無動力做任何事 ...

我放低咗,因我信他已不痛同埋去了投胎
今世缘已完,我们好好相處過,而且佢病時,我成日陪睡,就算最尾,都係陪住佢走,我對佢無遺憾。

我連發夢都見唔到佢,不過父親節嗰日,屋企出现隻飞蛾,我都叫左声爸爸

你重未放底,多D揾朋友倾,同埋要喊出來,發洩會好D,屈住可能屈出情緒病,我試過,不過已好返

男爵府

missannali 發表於 23-6-26 08:45
曾經睇過一個故事,主角母親過世,好傷心,每日行屍走肉。有一日行山散心,遇到一個和尚,和尚問佢咩事? ...

睇到妳呢和尚的故事,實在說得對,只不過最親的人離開自己,真係好難接受同傷心,希望樓主慢慢回氣過來,要開始接受現實,我好明白妳的心情,其實我同妳也差不多處境,要加油呀

大宅

emt1314 發表於 23-6-26 13:18
你睇咗几耐中醫? 見效比較慢, 如果你食咗成個月藥都無效, 我建議你轉醫生.
...

4月睇1個,覺得唔夾
5月底轉了另1個
最近覺得好似好左dddd, 改善了某些問題
因為我不只睇一樣野

大宅

tictaccandy 發表於 23-6-26 13:39
我放低咗,因我信他已不痛同埋去了投胎
今世缘已完,我们好好相處過,而且佢病時,我成日陪睡,就算最尾, ...

我都有見過黑色飛蛾/蝴蝶3次
我相信是我爸爸來的
但很遺憾他走時我不在他身邊,我趕到去他已離去了,我覺得他應該感到很孤單
依家邊打字已經熱淚盈眶
我好眼淺,成日哭,聽到關於親情既歌會哭,聽到其他人講親人離世會哭,想起親人的點滴又會哭

男爵府

樓主, 加油呀
我知要時間去適應
失去媽媽呢個重心既無力感, 係好悲傷
但媽媽唔想見到你咁嫁~
振作呀

大宅

回覆樓主:

其實佢走左頭幾日,我喊得仲癲,返緊工坐係度,會突然衝左入廁所喪喊,
然後過左1,2日,同事話有隻飛蛾飛左入office,飛左去我個位度,我心裡面係咁問係咪媽咪?係媽咪嚟睇我?因為之前帶過佢去過我公司附近,指過比佢睇我邊度返工,但隻飛蛾無耐又飛走左……

侯爵府

cloudie0101 發表於 23-6-25 20:02
雖然儀式已經做晒,但情緒未平伏到,日喊夜喊,喊到連我老闆都驚我唔掂
雖然朋友都有疏導我,好驚我做傻事 ...

其實趁等嘅期間, 上網搵下有關自己嘅心理問題. 唔好當自己有病, 人生是一個過程, 大家都差不多,要學下去了解, 去面對, 去解決. 來及離開這個世界都是一個人, 所以, 就算是一個人, 也绝對有力量, 唔應該睇輕自己, 要用好自己嘅力量, 去尋找, 去學習. 妳會找到活下來的幸福.

男爵府

ToChu001 發表於 23-6-26 14:25
我都有見過黑色飛蛾/蝴蝶3次
我相信是我爸爸來的
但很遺憾他走時我不在他身邊,我趕到去他已離去了,我覺 ...

我啱啱知佢有病時,我又係成日哭,哭到情緒病都復發,我知再咁落去會好烦,我吾想再食药

跟住我避睇傷感的电视,吾会去聽愛得太遲或eason的單車,係會行行街都會哭,好彩之前有口罩遮吓

你儘量諗好嗰方面,諗吓佢已無憂無慮無痛苦,佢若返來見到你未放低,佢可能會吾捨得走,佢一定想见到你放低的

大宅

cloudie0101 發表於 23-6-25 19:37
我係獨女,有一個過繼家姐,老豆媽咪都好錫我地,其實細個時應該分離焦慮,返學無問題,但如果自己去人地( ...

你爸爸媽媽應該都變佐做粒星,在天上照亮著你,思念他們就抬抬頭看星星吧,最閃亮啊粒就系他們了!

大宅

回覆樓主:

多謝各位絲打鼓勵,多謝各位媽媽鼓勵

伯爵府

cloudie0101 發表於 23-6-25 19:37
我係獨女,有一個過繼家姐,老豆媽咪都好錫我地,其實細個時應該分離焦慮,返學無問題,但如果自己去人地( ...

妳咁大编文,我應該冇耐性睇,但我都睇晒
每個人嘅人生總有起起跌跌,我可以提妳,今晚瞓好啲,明天一定好,一天一天鼓勵返自己,努力行好每一天,總會過架,明白過程係幾痛苦嘅,其實好多人都是這樣的,妳要相信自己,得嘅 給妳力量

伯爵府

cloudie0101 發表於 23-6-26 17:56
多謝各位絲打鼓勵,多謝各位媽媽鼓勵

我地咁多JM會陪你一路傾,傾到你渡過呢個難關
我經歷過,只有時間可以沖淡一切,當時只可記托在其他事。
另外發現音樂可以療傷,我細個有學過琴,當時攞返出來不停彈不停彈,你可以試吓畫畫,織冷衫等,等自己有D野寄托下,希望快啲fast forward 咗呢段時間

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

加油呀,媽媽一定想個女開開心心

大宅

annie133 發表於 23-6-26 19:29
我地咁多JM會陪你一路傾,傾到你渡過呢個難關
我經歷過,只有時間可以沖淡一切,當時只可記托 ...

細個窮呀,又唔聰明,媽咪唔識字,比到我去補習已經好好喇,所以無培養我其他野……
冷衫,係媽咪教嘅,其實佢無好正式咁教,只係自己覺得得意,睇著做跟著做……
其實我媽咪煮野食先係最叻,不過3年無食過,我已經唔記得媽媽嘅味道……

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊