自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教:上壓好靚,10x -11x , 但下壓長期8x-9x 點算?今朝俾人激一激,下壓過100添…. 我都唔算好老,唔想食藥住,可以點做?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

做運動

子爵府

cherriehahaha 發表於 23-6-30 14:33
請教:上壓好靚,10x -11x , 但下壓長期8x-9x 點算?今朝俾人激一激,下壓過100添…. 我都唔算好老,唔想食 ...

減肥、運動 ,只食「新鮮/原材料」的食物

下壓係難減,如果唔想食藥就要有好刻苦嘅生活先可以由90撳返落去70以下

大宅

下壓係高左D,試下學習放鬆心情先...唔知你體重,如果肥胖嘅減下肥,做運動,食小D重味食物.....如果都係無咩用,就見下醫生,咨詢下建議

大宅

趙元嵩 發表於 23-6-30 14:37
做運動

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

cherriehahaha 發表於 23-6-30 14:33
請教:上壓好靚,10x -11x , 但下壓長期8x-9x 點算?今朝俾人激一激,下壓過100添…. 我都唔算好老,唔想食 ...

下壓好難壓低,都係做運動同飲食方面入手,可以嘅話放鬆啲。

男爵府

食物清淡些
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

WSYSC 發表於 23-6-30 15:00
下壓係高左D,試下學習放鬆心情先...唔知你體重,如果肥胖嘅減下肥,做運動,食小D重味食物.....如果都係無 ...

就係學唔識點樣放鬆….明明叫自己唔使緊張唔使緊張,都仲係覺得放鬆唔到….

男爵府

opclk99 發表於 23-6-30 19:19
血壓高勿做劇烈運動,
先控製飲食開始,
血壓高可大可小,

有睇過一次,醫生叫我觀察下先,所以就想睇吓點可以正常返….

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

之前有一個星期
我下壓都好高(9x,有試過over 100),直頭又暈又嘔

真係盡量放鬆心情,想發癲嘅時候自己要冷靜,食蘋果同冬菇
而家正常返
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 23-6-30 23:14
之前有一個星期
我下壓都好高(9x,有試過over 100),直頭又暈又嘔

平時都8x-9x, 點知就係今朝俾人激一激,覺得暈,去量一量,過100,本來已經夠激動,量完血壓後,係激動+驚…..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cherriehahaha 發表於 23-6-30 23:35
平時都8x-9x, 點知就係今朝俾人激一激,覺得暈,去量一量,過100,本來已經夠激動,量完血壓後,係激動+驚 ...

真係要學識冷靜
我之前係149,10x
心跳都90幾

睇左中醫西醫都叫我觀察一個月
佢話一個星期可能係因為特別原因先至會高

你上網search一下降血壓,食啲乜嘢做啲乜嘢先

寶石宮

回覆樓主:

太暈我就會減少唔做運動住
精神返少少,穩定d
跟住慢慢由輕量開始

侯爵府

食清啲, 減鹽, 做慢的運動(例如散步, 急步行之類50分鐘以上, 一星期4-5次), 1-2個月左右見效

各種理由唔做運動的話, 食血壓藥啦, 2日已經開始見效, 1-2星期會正常晒

大宅

cherriehahaha 發表於 23-6-30 23:35
平時都8x-9x, 點知就係今朝俾人激一激,覺得暈,去量一量,過100,本來已經夠激動,量完血壓後,係激動+驚 ...
真心明,但唔想中風,唯有暫時離開髑發你情緒的人和事,短時間平伏下先。

珍珠宮

做運動,飲少啲咖啡

大宅

你情況同我一樣,我個醫生話唔駛食藥住,唔算好高,下壓高主要係缺少運動,所以血管唔夠彈性,唯一方法係做運動囉

男爵府

Janlau128 發表於 23-7-5 16:51
你情況同我一樣,我個醫生話唔駛食藥住,唔算好高,下壓高主要係缺少運動,所以血管唔夠彈性,唯一方法係做 ...

哦…我知道上壓高同年紀、飲食有關,就係成日都搞唔清楚下壓高係點解….

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊