自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

希望風電發展可取代一些核電廠
太可怕一有事故影響大到不得了
內地核電機組共55台

德國逐漸不依賴核電廠了

公爵府

美國,法國排前兩名,人數唔多,但核發電排前兩位,有都佢地減小先。最好全球無核,特別核彈

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

現實啲啦!核電有什麼問題嗎?你要破壞幾多生態興建幾多風力發電才可以代替一間小型發電廠?

珍珠宮

加菲貓3 發表於 23-7-15 22:04
美國,法國排前兩名,人數唔多,但核發電排前兩位,有都佢地減小先。最好全球無核,特別核彈 ...

美國窮到只剩底褲一定無能力減少核電站

中國國力富強在美國之上很多倍,可以有更多力量改變

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

希望全球都可減少。其實發展核能,一樣會破壞環境,開採,收集,提煉等所帶出既污染同二氧化碳並不少的。

不過人口太多,消耗能源亦多,又確係事實。

珍珠宮

MandyT1 發表於 23-7-15 22:05
現實啲啦!核電有什麼問題嗎?你要破壞幾多生態興建幾多風力發電才可以代替一間小型發電廠? ...

海上風力發電好處多,內地正火速擴建,不明你講的破壞生態!

男爵府

BKFinder 發表於 23-7-15 21:59
內地核電機組共55台

等於叫人種有機農物,將會全球七成人餓死、唔夠土地居住。核能係最好成本效益的,若個個人像美國咁用石油,會令全世界處於戰爭狀態。

男爵府

只講海上離岸風電,你認為海鳥和海魚不用付出他們的生命來成就人類嗎?噪音問題又如何解決?冇風用愛發電呀?經常受颱風侵襲的區域每次打爛邊個畀錢去維修呀?你眼不見不是沒有其他問題的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

BKFinder 發表於 23-7-15 21:59
內地核電機組共55台

德國核能發電只係佔幾個% , 關閉核電廠無太多影響

佢高度仰賴燃煤與天然氣發電,是歐洲最大碳排放國

風電發電受地理限制, 要長期有固定強風, 大部份國家都無
同埋電力唔可以儲存

核電危險但暫其他方法取代

要減少核電廠就全球, 淨減少內地無意思

珍珠宮

MandyT1 發表於 23-7-15 22:31
只講海上離岸風電,你認為海鳥和海魚不用付出他們的生命來成就人類嗎?噪音問題又如何解決?冇風用愛發電呀 ...

你以為內地起風力發電場沒評估嗎?核事故發生嚴重性非常巨大,知冇?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

潔淨能源,大陸發展得唔錯
一路發展落去
唔排除將來可成功去核

珍珠宮

D..D 發表於 23-7-15 23:13
潔淨能源,大陸發展得唔錯
一路發展落去
唔排除將來可成功去核

X2

伯爵府

風力發電與太陽能有一個大難題,儲電,但核能沒有這問題。

男爵府

BKFinder 發表於 23-7-15 23:11
你以為內地起風力發電場沒評估嗎?核事故發生嚴重性非常巨大,知冇?

對科學一竅不通、憑感覺做事的人講都多餘。中國大陸嘗試過的發電方法又何止風力發電?風力發電的問題根本就是不是個別國家的問題。害怕舊式核電廠發生事故不能應對,在有更安全發電的方法之前應該興建新型核電廠適時更新設備。
只懂問何不食肉糜?算了吧!

珍珠宮

MandyT1 發表於 23-7-16 08:26
對科學一竅不通、憑感覺做事的人講都多餘。風力發電的問題根本就是不是個別國家的問題。害怕舊式核電廠發 ...
新型核電抵抗不了天災
不要以為人能勝天

珍珠宮

有次睇電視,外國地方,有風力發電設施,附近牧羊場主話好多羊無故死亡。我估風力發電,某程度上都會影響生態。

子爵府

BKFinder 發表於 23-7-15 23:11

如果係咁容易解決到,一早就已經推行咗啦,好似日本豐田話取得固態電池突破性技術,仲話一定會係將來霸主,講咗十年都係得個講字,豐田汽車研究咗十幾年氫氣,仲長篇大論話係所有未來嘅汽車唯一出路,又係講咗十幾年,都只係出咗部測試車

所有嘢由發表到可以正式民用,必須經過反覆測試,一般最小長達十幾二十年

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

BKFinder 發表於 23-7-15 22:12
美國窮到只剩底褲一定無能力減少核電站

中國國力富強在美國之上很多倍,可以有更多力量改變

美國邊窮呀?佢只係將啲錢用係軍事上姐。支持人哋打仗唔洗錢呀?!
點會無能力減少核電站。不如你叫美國將啲錢放係民生同環保上。

講呢句直頭多餘。
一個developed 國家就唔洗減少核電站。
反而叫一個developing country 減少核電站。

最攪笑係,攪到一鑊粥要全球找數嘅日本又唔洗減。
世界只淨中,美?

印度同中國都十幾億人呀,製造垃圾都多啲,要唔要只叫佢哋減少垃圾?

珍珠宮

Onlok 發表於 23-7-16 17:29
美國邊窮呀?佢只係將啲錢用係軍事上姐。支持人哋打仗唔洗錢呀?!
點會無能力減少核電站。不如你美國將啲 ...
你係咪想中國有重大核事故?

減係要避免巨大災難,咁都唔明仲咁激進

美國話之佢加起50倍,佢爆佢事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

贊成全球擁核國家減少核能發電才正確,光要中國減少意義何在?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊