自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

joeyccc 發表於 23-8-8 04:50
雖然英國出街食嘢好貴, 一個人普通10-15磅一餐, 食好啲要15-25磅. 但其實都可以有方法慳啲錢. 英國各地有 ...

謝謝你的分享,好有用好貼地

大宅

好媽媽勳章

3333 發表於 23-8-8 02:05
講趣事你知,我係第一次去英國,我老公特別提醒我,去餐廳點餐同嗌埋單唔好大嗌或者揮手,要安靜地同侍應 ...

埋單我都可能會大聲叫excuse me

大宅

好媽媽勳章

chanti 發表於 23-8-8 02:28
現在人在英國中,今年呢個暑假天氣真係超正!唔凍唔熟、非常爽!有點乾但反而令皮膚冇哂暗粒。出 ...

Enjoy

大宅

好媽媽勳章

granja 發表於 23-8-8 00:49
訂定有廚房同冇廚房既酒店,近出發時再揀?

好主意喎

男爵府

回覆樓主:

11月英國London有機會3人房港幣2000左右嗎?

大宅

elysemama 發表於 23-8-8 08:40
Edinburgh 同Lake district 有住宿介紹嗎?秋天去,謝謝!

我是舊年五月去LAKE DISTRICT和SCOTLAND, 當時全世界包括香港都仲封緊城, 但EDINBURGH有PRIVATE BATHROOM的酒店價格已經是100磅起跳, 而且我的行程中有兩日要跟LOCAL TOUR去西面的HIGHLAND, GLASGOW出發比較近, 所以我7晚都是住在GLASGOW同一間酒店, 價錢是45磅一晚. 不過雖然這間酒店在大火車站隔離, 價錢超平, 房間也可以接受, 但真心不推介, 因為所在區域就是全GLASGOW治安最差的地方, 經常有流浪漢醉酒佬出沒, 酒店和隔離的SUPERMARKET都要揾SECURITY睇場. GLASGOW其他地方70-80磅應可有更好的選擇. GLASGOW去EDINBURGH搭MEGABUS不用1.5小時到達, 15分鐘一班車, 價錢多數不用5磅, 我有兩日都是用DAY TRIP的形式去EDINBURGH玩, 另一日去STIRLING和EDINBURGH AIRPORT都是搭MEGABUS.

珍珠宮

好媽媽勳章

alima 發表於 23-8-6 23:55
若果净講倫敦食嘢一人計,Food Truck 三文治最平 約7磅 加杯咖啡 埋單 10 磅;Food Hall 一碗粉 或 一碟飯 ...

我地窮窮地,食野為省錢我地食超市meal deal 3.4鎊,另外 uk kfc 好食好多,用app有優惠

大宅

elysemama 發表於 23-8-8 08:40
Edinburgh 同Lake district 有住宿介紹嗎?秋天去,謝謝!

LAKE DISTRICT住過的酒店也不想推介給你, 雖然80磅一晚好平, 但房間超細, 仲細過日本APA的房, 我們在四日裹面須要將啲嘢左搬右搬好煩. 如果不自駕, 住在近火車站的WINDERMERE或近湖邊的BOWNESS都好方便, 有相對頻密的週遊巴士帶你到這區其他的景點, 早預訂90磅一晚應該也有不錯的選擇.

男爵府

ganggang 發表於 23-8-8 16:50
我地窮窮地,食野為省錢我地食超市meal deal 3.4鎊,另外 uk kfc 好食好多,用app有優惠
...

另外有間叫wing stop 幾好食

伯爵府

好媽媽勳章

joeyccc 發表於 23-8-8 16:52
LAKE DISTRICT住過的酒店也不想推介給你, 雖然80磅一晚好平, 但房間超細, 仲細過日本APA的房, 我們在四日 ...

謝謝你回覆 我們不自駕,都諗住住在Windermere,聽人講lake district 好靚,有點期待,希望最後沒有失望!

大宅

elysemama 發表於 23-8-10 06:37
謝謝你回覆 我們不自駕,都諗住住在Windermere,聽人講lake district 好靚,有點期待,希望最後沒 ...

英國如果是睇風景, 一定是SCOTLAND的HIGHLANDS最靚, 至於ENGLAND, 最多人喜歡的地方首推就是LAKE DISTRICT和COTSWOLD.

Windermere湖 - Bowness碼頭湖邊

不自駕, 可以搭這些週遊巴士, 599這條連接Windermere -> Bowness -> Ambleside -> Rydal -> Grasmere 等最Hit的景點, 15-30分鐘會有一班車, 如只玩一兩天, 搭這條線就夠了. 我玩四日, 就27磅買了個三日Bus pass, 玩多幾個湖如Ullswater, Buttermere, Coniston等.

Lake district想搵間大少少的supermarket都幾難, 最大一間Booths supermarket在Keswick, 不過離Windermere都幾遠.

伯爵府

好媽媽勳章

joeyccc 發表於 23-8-10 16:04
英國如果是睇風景, 一定是SCOTLAND的HIGHLANDS最靚, 至於ENGLAND, 最多人喜歡的地方首推就是LAKE DISTRICT ...

Thanks for the useful info! 暫定5天Edinburgh, 參加一天day tour,Lake district 3日2夜, 之後就返倫敦4日3夜,其實都有點走馬看花feel

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊