自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

男爵府

我好好奇點解今次梅窩d居民示威咁有組織、咁多人、咁團結,連d示威牌都係有晒中英文,仲係整齊用電腦打.
咁我睇左Youtube d片,又check左邊d人(尤其議員)幫緊d居民,之後我有以下發現:

支持者:
離島區議會副主席 周轉香 <--- 民x聯
離島鄉事委員會 張學明 <--- 民x聯

有片睇:

反對正生書院遷入梅窩南約中學居民大會 張學明先生
<http://www.youtube.com/watch?v=YVqRrpWYS_I&feature=related>
反對正生書院遷入梅窩南約中學居民大會
<http://www.youtube.com/watch?v=wVEOAvEfkh8&feature=related>
<http://www.youtube.com/watch?v=ngljk_yUykI&feature=related>
<http://www.youtube.com/watch?v=Unx4kCMNTSA&feature=related>

司馬昭之心,路人皆見!

大家傳開去

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

睇緊片mouth:

男爵府

民賤聯一直都有名你叫架喇,呢個我知﹗乜佢哋唔係一直都係保皇黨既咩?點解今次又會同政府唱反調?呢個我唔係好明?佢哋今次動機係乜?我亦唔知,只知道佢哋講野既時候果個咀臉好涼薄:;pppp:

子爵府

原帖由 Leomummy 於 09-6-16 02:26 發表
民賤聯一直都有名你叫架喇,呢個我知﹗乜佢哋唔係一直都係保皇黨既咩?點解今次又會同政府唱反調?呢個我唔係好明?佢哋今次動機係乜?我亦唔知,只知道佢哋講野既時候果個咀臉好涼薄:;pppp: ...

Just to prove their political power ?

:tongue: :tongue: :tongue:

男爵府

睇完真係吾咁去梅窩,好似時光倒流,去左....

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

睇見發言位露背女士, 好似 "何來".

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

不吐不快!分享
昨天 20:17 發佈

回應支持正生的Virginia Yue內容 :
我先表明我的立場,我係一個梅窩人!但唔表示我係麻木地去反對,我係由支持轉為反對的!
起初聽到呢個消息,我百份百支持,因為我同其他的香港人一樣,認同佢地的辦學理念同方向,無切切實實去聽取、去搜集資料。但我身邊有好多不同的聲音,有人支持,亦有人反對。
於是我嘗試去了解,嘗試自己從網上得到不同的資料。
結果比我睇到正生會係一間有限公司,每個學生每月收$10665的學費連住宿費,單單2006年1-3月已有百幾萬的盈餘,而佢地將d錢投資係內地發展,我唔明一點,既然講到正生書院的環境咁差,非立即改善不可,點解佢地唔用呢d投資的錢先解決現時急切的問題呢?點解反而將d錢投資係內地呢?(呢d資料係由佢正生會的網上得知:http://www.drugrehab.com.hk/)
另外,根據區內人士聽到正生的人講其實佢地係梅窩、長洲、大澳等地都有不同的物業,如果係真的,點解有咁多產業都唔用呢?點解有錢買物業,唔去改善校舍呢?政府點解唔去調查清楚呢?
再者,我認為我地同正生的方向係好唔同,正生要求政府的係一個校舍,而梅窩居民要的係我地的基本區內的需要,我地的訴求,政府完全漠視。
昨日的大會主題係:「前新界鄉議局南約區中學未來用途 梅窩居民諮詢大會」,由上午10:00-12:00,當時我10:40入場,我聽到正生書院的校長介紹書院,我聽左10分鐘,聽到校長不停講遷址的需要,呢樣我好明白,佢地想大家認識多d正生,於是我問我在場的朋友,佢講左幾耐,佢話由10點講到而家,一個未來用途諮詢會,點解變成一個正生書院的簡介會呢?有咩辦法d居民唔鼓譟呢?如果政府一開始話係讓居民認識正生的,我地會耐心聆聽,但諮詢會2個小時中,有一個鐘頭已經變左唔係諮詢時間,居民真係有好多好多問題存在係心裡面,好想發問的~請體諒居民當時的心情。幸好大會最後延長時間至1:00。
整個會上,我地梅窩人的立場好清晰,我地唔係反對正生遷入梅窩,唔係歧視正生的學生,亦無報紙所講的,我地在場居民指摘學生,令學生哭,如果今朝你有聽雷x881,就聽到個學生講,我地無指摘佢地,佢地哭係因為被我地感動,但由於我個人認為當時的主持人唔中立,嚇到個學生都唔再多講。而且今朝的主持聽電話都好有問題,支持正生的就接入去慢慢聽,反對遷入的就只問支唔支持,唔講支唔支持就收佢線,同唔比佢講野,言論自由何在?咁又點會有人明白我地的心聲同需要呢?
會上我地希望政府可以聽取我地居民的需要,我地希望係原區有中學可以比小朋友讀書,唔使每朝5點幾起身,一早坐船、坐車返學,放學亦如是,返到屋企都成6點幾,食埋飯仲要做功課,轉頭又話要訓覺啦,第二朝亦一樣,如果係你的小朋友,你會有d咩感覺呢?唔好話小朋友呀,如果係你日日如是,你又點呢?而我自己覺得自己就比佢地幸福啦,因為我由細到大,都係梅窩讀書,免受舟車勞頓的辛苦!
再者,支持的人知唔知道,出入梅窩的交通費係幾多呀?慢船一程$13,快船一程$25.5,再加上車費同午膳,一日成$100,有好多家長都反映交通費太貴,家庭未必支持到,再加上東涌發展,不斷起學校,所以有好多人都遷離梅窩,咁樣人口點會唔下降呢?但政府一路都無理會過交通費的問題,年年都加!我地又可以點呢?
可能支持的人會認為通通都唔成理由,咁我又話比你知,單單係中學的外圍設計已經唔合適啦!因為學校同居民只係一牆之隔,但牆與牆之間係有好多空隙,可以同學生握手家。以前係個度讀書街外的事,我地知得一清二楚,完全睇到外面發生緊咩事,到時如貝澳學校的余校長所講,遷入黎,唔係佢地擾亂我地,係我地擾亂佢地呀,佢地仲可以點樣安心讀書呀?而且我曾經見過有同學可以不用梯,爬上外牆,離開學校範圍,請問咁樣你係附近的居民,你會唔會擔心呢?
呢d需要、呢d訴求,政府有無耐心聆聽呢?有無理會過呢?呢d問題唔係一朝一夕的事,政府多年黎,漠視居民的聲音,居民的需要,而從未向申請呢個土地用途的團體有正式的回覆,就將個地方比左正生,如果你係居民,你會點呢?
重申:「我地唔係反對正生的學生,我地好支持佢地,而中學的用途是否確實合適?是否唯一或者最佳的選址呢?政府可以唔可以另選一個較合適的新址,可唔可以支持居民的需要,達至3win的局面呢?」
請原諒我的不吐不快,因為近日的傳媒,實在令我好氣憤,因為佢地斷章取義,尤其係昨日的「中學未來發展諮詢會」,經傳媒佈導下變為支持與反對正生書院遷入大會。
可能我講完,你地都會不斷評論我的言論,我唔介意,我只想你地知道我地部份梅窩人的睇法。

(p.s. 之前於討論區發表正生2006年1-3月已有千幾萬的盈餘,現已改正為百萬盈餘,由於太氣憤,因此睇錯,sorry!)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呢段嘢係我0係我FACEBOOK COPY下來比大家分享!因為我由細0係MUI WO大,我好明白D人嘅感受!

男爵府

( 四 ) 費 用 ︰

# 學 員 生 活 、 學 費 每 月 合 共 1 0 6 6 5 元 ( 本 會 設 有 助 學 金 讓 有 需 要 者 申 請 )
# 本 會 會 為 曾 濫 用 藥 物 的 學 員 申 請 綜 援 , 以 支 付 其 學 費 及 生 活 費 。
# 家 長 另 須 按 月 支 付 學 員 的 零 用 錢 。

嘩..好貴啊...呢個數..出國讀書都夠錢啦mouth:
正生而家個環境仲咁差...mouth:

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好比一D失實嘅報導令大家都覺得MUI WO居民係自私,係哀人LA!!!雖然我而家結婚後已搬走咗,但我都想比大家一D傳媒以外嘅資料,唔好麻木去相信傳媒嘅報導!!!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我想問下....如果正生搬入後, 會改建學校外牆, 令大家(居民與學員)都保持一定的私隱和隔離, 居民會接受嗎?

大家坐底慢慢傾吧!

我係局外人.....只能在新聞和傳媒上了解事件, 但好不幸他們大多數捕捉到畫面, 都是原居民不太友善的情景, 如果係比傳媒 斷章取義的話, 你們日後要多加注意了 !!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 shrekbb 於 09-6-16 03:10 發表

支持的人知唔知道,出入梅窩的交通費係幾多呀?慢船一程$13,快船一程$25.5,再加上車費同午膳,一日成$100,有好多家長都反映交通費太貴,家庭未必支持到,再加上東涌發展,不斷起學校,所以有好多人都遷離梅窩,咁樣人口點會唔下降呢?但政府一路都無理會過交通費的問題,年年都加!我地又可以點呢?

我不是想 斷章取義, 但上文中 Virginia Yue 的意思, 好像表示原居民與政府數有積怨!!!

[正生事件]其實是否導火線? 令原居民 忍無可忍 地出來反政府???

原居民有沒有考慮過正生會為日益冷清的梅窩帶來一番 新景象 呢?

別墅

當初那間中學給殺校, 點解冇人反對?

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 shrekbb 於 09-6-16 03:10 發表
不吐不快!分享
昨天 20:17 發佈

我先表明我的立場,我係一個梅窩人!但唔表示我係麻木地去反對,我係由支持轉為反對的!
起初聽到呢個消息,我百份百支持,因為我同其他的香港人一樣,認同佢地的 ...

其實呢間學校政府有無資助既呢?
因為之前睇電視大陸D軍校都收人8000蚊人仔一個月....

睇電視話梅WO D人話人吸毒仔...吸毒女....
如果係真既...真係好傷一個係侮改既後生仔

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ccA_A 於 09-6-16 04:53 AM 發表

其實呢間學校政府有無資助既呢?
因為之前睇電視大陸D軍校都收人8000蚊人仔一個月....

睇電視話梅WO D人話人吸毒仔...吸毒女....
如果係真既...真係好傷一個係侮改既後生仔 ...

我昨日都有上網搵過佢係有收人學費成萬蚊(但係佢地係寄宿), 但係無錢就可以申請資助, 咁 D 資助係邊度黎?? 可能都係正生本生有投資先至有錢去資助 D 學生, 起間學校要幾百萬至過千萬.... 咁正生有無咁多錢? 今日睇生果日報又話係正生係度會影響鄉議派人士係個度的發展.....
不過話番轉頭唔知梅窩係咪已經沒有中小學呢?? 如果真係無又真係無得比居民選擇, 之但係有如果唔係 Band 1/2 係間 Band 3 學校, 咁佢地又會唔會真係比小朋友係度讀呢?
其實正生係寄宿的, 我自己又唔覺得真係影響居民好大.....

伯爵府

10665學費連生活費,平圴每月少於1千元,能到那個外國讀書?介紹介紹.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

per month ar
原帖由 gorky 於 09-6-16 08:32 發表
10665學費連生活費,平圴每月少於1千元,能到那個外國讀書?介紹介紹.

伯爵府

看錯了!sorry,這個價錢差多吧.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 cathycheng131 於 09-6-16 03:16 發表
( 四 ) 費 用 ︰

# 學 員 生 活 、 學 費 每 月 合 共 1 0 6 6 5 元 ( 本 會 設 有 助 學 金 讓 有 需 要 者 申 請 )
# 本 會 會 為 曾 濫 用 藥 物 的 學 員 申 請 綜 援 , 以 支 付 其 學 費 及 生 活 費 。
# 家 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 gorky 於 09-6-16 08:32 發表

其實係香港讀書唔平呀... 不過身為香港市民有福利咋...

首頁
12345...20

尾頁

跳至