自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

呈分始終以成績行先,我女今年小六,喺出面跟繩會跳,星期六訓練,比賽前嗰個月每星期加操一日平日,個人Speed、個人45秒花式 、4人花繩比賽通常拎頭3,所以我覺得唔一定要跟學校校隊,仲要平日練4日咁金,個人好攰,想溫書都有心無力.....

珍珠宮

視乎你認為自己仔女可唔可以應付學業,如果小朋友想參加,我會俾佢參加,但同時間亦都鼓勵佢唔會荒廢學業。

男爵府

有冇諗過成績以外既野? 如小朋友喜歡,運動可以幫小朋友減壓,練好身體,心理強大,又有一班隊友,有運動既學生上到中學俾同學蝦既機會都少D。

男爵府

zitamamama 發表於 23-9-10 09:08
小朋友入選了校隊花式跳繩。
本身學校依個運動以往都多奬。
但發現原來一星期要練兩天,是平日下課後,回到 ...

我仔有2/3個科創和奧數校队,他自己決定參唔參加,參加咗就要練習和參賽,一個星期要返6日(emoji)我ok的,因他在家會狂打機。
今年小6,呈二准備中,成績無影響的畢竟小學學術很淺。運動可以強身健體和鍛鍊毅力,可惜我小朋友不喜歡做運動,從小到大我都要捉他每天去做運動。

公爵府

回覆樓主:

如果小朋友返到黎又眼瞓又攰又要追功課,建議唔好參加,我小朋友嗌晒救命,課外活動嗰日唔肯去補習做功課,話好攰,所以我無再俾佢參加,除非係星期六嘅活動,否則唔好貪心。

同埋健康好緊要,話就話係運動,實際上係返完一日學仲要做運動,完全唔覺得有乜咁健康,仲容易病呀,唔夠瞓身體邊會健康?
嗰日唔需要返學去做運動就話啫。

sweetmomo    發表於 23-9-10 16:32

大宅

如果佢唔去練習嘅時間,是否全部用來溫習?

如果小朋友鍾意嘅話,我會比佢繼續,除了運動,入校隊也會幫小朋友學習耐性、堅持、時間管理同團隊精神等等,對佢將來人生也很重要。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔影響成績就比佢參加囉,通常報半個學期,你可以觀眾察下先,覺得唔太好咪下學期唔參加。
我大仔以前玩學校樂團,一星期2次練習,如果有演出或比賽,會加到3-4次,佢成績不跌反升。升中目標是有樂團的B1中學,所以自行已收了。
細仔參加學校足球隊,一星期4次練習。加埋區隊,一星期2次。成績keep到既,不過平時冇咩時間溫書,臨考試前會閉關溫習。我覺得時間分配好就得,預留休息及玩樂既時間都重要。

子爵府

有,我囡係小學田徑校隊亦有拎過學屆獎,直資、私中都收左佢,佢成績不是太標青,但都入到,我估最大原因佢體育加分

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果去到有獎的程度, 係有d用

子爵府

mikinana 發表於 23-9-10 10:35
如果佢唔去練習嘅時間,是否全部用來溫習?

如果小朋友鍾意嘅話,我會比佢繼續,除了運動,入校隊也會幫 ...

佢係想參加既,可能比佢試半個學期睇下點。

男爵府

zitamamama 發表於 23-9-10 11:03
佢係想參加既,可能比佢試半個學期睇下點。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

回覆樓主:

會加分,但加唔多,最重要成績排名,如果參加左會影響成績,最好唔好參加。
尤其係用得多時間,但獎又唔夠認受性。
有啲比賽會由家長幫手,其實學校都會知,因為聽過有啲學校老師會要求家長幫下手,小朋友參與唔多,攞獎學校有光環,但其實係家長功勞多。
所以靠自己嘅獎先重要。

公爵府

2024勳章

除非你小朋友叻到去港隊,神級學校會睇,否則都係成績排先

珍珠宮

除非真係有排名,先對考中學有用…如果唔係,都係自身成績實際啲….

我仔二線小學升上Band 1A直資傳統名校,佢啲同學由小學升上去、一直對於興趣唔放棄,但升上大學讀唔到專科,大學一樣要放棄所有興趣專心讀書….

水晶宮

唔會無用,除咗功利,身心有益是否對青少年更實在及長遠

已刪除用户

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

如果小朋友真心鐘意,我會比佢参加。
我二個細路係學校田徑校隊,仔仔再加閃避球同花式跳繩。女女加體操,後來無玩因為貴,就轉玩藝術體操。
可能我自己本性都鐘意玩,所以就連考試期間我都唔會停佢地活動。
讀書真係好睇個人,我仔DSE考得唔好,第二年自己報自修入咗科大,佢唔滿意都讀著先再重考,舊年夠分自己靜雞雞轉咗去港大。
亞女冇哥哥咁好但都入到都大。

公爵府

回覆樓主:

入到校隊區隊就係多訓練
好多小朋友都係咁兼顧興趣同學業
佢想參加比佢試下先
成績跌先退出

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

冇乜用!

首頁

尾頁