自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

syne403 發表於 23-9-12 17:19
可能結婚後無一齊住,姑9對我都好客氣,去旅行會買美容手信俾我,又好錫我仔,時常買衫和零食俾我仔,去99 ...

我冇姑奶, 但有一個姑仔, 關係好好, 因為我姑仔為人好, 肯幫人, 唔計夠, 又唔怕蝕底嘅人, 同佢做朋友做家人都好
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

珍珠宮

我得姑仔,感情ok 架,可以一齊去玩同單獨食飯,佢會接我出院,陪我睇醫生,但我一般都唔會麻煩佢

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

算好

大宅

Takuyachan 發表於 23-9-12 17:56
有咁好又fd嘅親戚好難得

珍珠宮

JennyParker 發表於 23-9-12 22:38
多數大姑奶都系麻煩既

但我睇埋d回覆,大部份關系都良好喎

侯爵府

可能結婚後無一齊住,姑9對我都好客氣,去旅行會買美容手信俾我,又好錫我仔,時常買衫和零食俾我仔,去99 ...

我自認係一個好好既姑仔,我同呀嫂都好friend 以前會一齊行街睇戲睇演唱會,跟住哥哥要去內地工作冇見面,但成日傾電話,但係我家姐(呀嫂既姑9)就好鬼麻煩,成日覺得呀嫂對奶奶(我呀媽)未夠孝順,又指指點點……所以我呀嫂都唔多鐘意佢。

大宅

呢個post 咁多人都話關係好,想問佢哋D姑奶/姑仔係咪結咗婚,所以冇咁黐身、冇咁多管閑事?

男爵府

我有姑仔,不常見面,關係普通,見到面都有野傾。不過,最唔鐘意就係一見我小朋友就話-:「你鐘意咩?姑姐買比你!」但,從來無買過,我唔會貪佢嘅野,但令小朋友有錯覺。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我得姑仔,關係都好好的

水晶宮

41009022009 發表於 23-9-12 18:51
無事末正正常常。 靜待機會。
有事末加多腳和煽風點火
所以我和男家屋企人。只會大時大節見面。平時小接觸 ...

我那二件毒姑,我不惹佢哋,佢哋都要找位入去加是非風雨。已反晒面。我底線,二老在世出聲叫到食飯局見面才見;否則二老仙遊後,我會當二件毒姑不存在。

水晶宮

givemefivetoo 發表於 23-9-13 06:46
我有姑仔,不常見面,關係普通,見到面都有野傾。不過,最唔鐘意就係一見我小朋友就話-:「你鐘意咩?姑姐 ...

呢啲人情債要還。我那件厚面皮到出聲叫我老公賀禮比佢子女生日,但倒轉沒野比我子女。

我心想,大家兩免。

水晶宮

玄米茶愛愛 發表於 23-9-13 02:18
呢個post 咁多人都話關係好,想問佢哋D姑奶/姑仔係咪結咗婚,所以冇咁黐身、冇咁多管閑事?
...

結左婚的毒姑可能會好少少,因為如果有子女,佢分散精神去其他方面。

但不代表會對阿嫂好。只是佢轉移視線咁解。但佢會有比較心理,成日看你們咩野好過佢,然後有酸溜溜的說話、非事實的野係度說。例如你子女入左band one school,佢都可以話你子女其實入band three school呢類。

水晶宮

Minnacat 發表於 23-9-13 01:55
我自認係一個好好既姑仔,我同呀嫂都好friend 以前會一齊行街睇戲睇演唱會,跟住哥哥要去內地工作冇見面, ...

要孝順留返比你哋做子女的,不關阿嫂事,佢沒受你父母養育之恩。不好成日用呢樣野道德綁架阿嫂。

珍珠宮

回覆樓主:

關係不錯的
雖然近來大家都忙於小朋友,加上疫情無兩家人旅行,感情依舊

子爵府

Astra00 發表於 23-9-13 07:11
我那二件毒姑,我不惹佢哋,佢哋都要找位入去加是非風雨。已反晒面。我底線,二老在世出聲叫到食飯局見面 ...

其實我老公都好小主動聯絡佢d兄弟姊妹。佢哋都係。幾兄弟姊妹都無乜感情可言。
而家等奶奶走埋。真係不相往來。
我等緊唔使再大時大節交戲食飯既日子。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我做人姑奶反而唔敢太熱情太多交流,怕煩到佢佢唔出聲講
想認識多啲屯門友

大宅

Maksin 發表於 23-9-12 18:01
我都係,仲成日一齊去旅行 , 反而我老公同佢家姐無咩2句

我姑仔仲係我同學、不過佢從來都無話過要和我一家去旅行、佢一仔一女、我都係,大家小朋友相差三四歲,之前我去玩都有問過佢。佢又無答去唔去(emoji)

男爵府

溝通唔到,佢一直係汕頭生活,只會潮洲話同普通話,我啲普通話都係有限公司,佢又大我over10年,言語同思想都不通,不過佢每年只黎香港1-2次,之前疫情已幾年冇見

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

講起姑9,細個蝦我老公(唔關我事),到佢仔又恰我個仔,為咗保護我-家,已經反咗面,老死不相往來。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

無乜特別,係互相尊重果隻

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊