婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

前姑奶愈來愈誇張,個個月都約我仔女一整天去佢屋企陪佢,佢有老公一齊住陪佢的。我已經唔想再拒絕佢,愈拒絕愈約得多 我唔再呻喇,我認命喇,我投降喇

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

但佢開始就每個月都要前夫攞weekend放假去帶仔女同佢做節/慶祝兄弟姊妹生日,一出去就中午到夜晚9點幾10點先返,整日就係去佢屋企陪佢(佢有老公,唔係自己一個)。
我仔女而家1個高中,好多功課/測考應付,1個高小,開始多功課,佢如果覺得令到我孤獨一個係無問題,可唔可以諒解一下我仔女都有事情要做,唔係淨係要陪佢?
另外,佢一約我仔女,其實我哋係要加快速度完成好功課溫習學校上嘅嘢,交人俾佢,因為佢會佔用整日,亦令到我唔可以帶仔女去見我媽!
呻完!啱啱又想約我仔女喇!

男爵府

佢地好想去? 高中個個咁大,佢自己可以直接拒絕。就算高小個個,佢都可以表達自己意願。
但如果佢地其實好想去姑奶到,而你前夫又配合佢放假個日,其實你都無咩可以做。

男爵府

牛年勳章

BeAhappyC9 發表於 23-10-6 13:27
但佢開始就每個月都要前夫攞weekend放假去帶仔女同佢做節/慶祝兄弟姊妹生日,一出去就中午到夜晚9點幾10點 ...

同意仔女唔中意可以自己拒絕。

子爵府

c27cheun 發表於 23-10-6 13:46
佢地好想去? 高中個個咁大,佢自己可以直接拒絕。就算高小個個,佢都可以表達自己意願。
但如果佢地其實好想 ...

估計姑媽好疼錫姪仔姪女,感情應該很好,如果唔願意咁大個應該要自己拒絕!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

嗶, 你前姑9咁難頂既, 你前夫點睇先, 冇理由讓出自己親子機會俾個前姑9掛?

一係串D, 叫佢地幫你陪你小朋友讀書功課. 冇理由你照顧佢地玩, 叫佢地分擔下.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

牛年勳章

c27cheun 發表於 23-10-6 13:46
但如果佢地其實好想 ...

佢哋麻麻地想去架咋,我次次同佢哋講大姑媽約佢哋,佢哋都話“吓,又去”

子爵府

牛年勳章

Chloe199401 發表於 23-10-6 15:37
同意仔女唔中意可以自己拒絕。

如果真的需要做功課/溫書,我會直接拒絕,但前夫會提議攞埋功課去做

子爵府

牛年勳章

Crystalivy 發表於 23-10-6 16:51
估計姑媽好疼錫姪仔姪女,感情應該很好,如果唔願意咁大個應該要自己拒絕!
...

佢應該係好想以後的節日,我仔女有個習慣係去陪佢。

子爵府

牛年勳章

kwhkwh 發表於 23-10-6 20:14
嗶, 你前姑9咁難頂既, 你前夫點睇先, 冇理由讓出自己親子機會俾個前姑9掛?

一係串D, 叫佢地幫你陪你小朋友 ...

前夫帶仔女去,然後自己瞓覺 例牌

帶過功課去做,做咗少少,英文無人識,無做到返嚟

子爵府

BeAhappyC9 發表於 23-10-6 22:34
佢應該係好想以後的節日,我仔女有個習慣係去陪佢。

這點睇得出你仔女好乖尊重長輩,媽媽你教得好,我仔女高中已經唔鍾意出席家族聚會,係被迫出席!

侯爵府

BeAhappyC9 發表於 23-10-6 22:36
前夫帶仔女去,然後自己瞓覺 例牌

帶過功課去做,做咗少少,英文無人識,無做到返嚟

咁5得喎, 前夫提議做功課, 咁係要完成返來!買小朋友時間, 你估不用付出? 「無人識」不是藉口。無做到係佢地失信用! 樓主要企硬。道理在你處。將來再大D, 小孩功課難追。
老闆搵食, 試下做少少會5會老闆都收貨? 你前夫
小孩學業緊要, 大人玩野都不應該攪著D細。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BeAhappyC9 發表於 23-10-6 22:28
佢哋麻麻地想去架咋,我次次同佢哋講大姑媽約佢哋,佢哋都話“吓,又去”
...

仔女真係唔想
叫你小朋友自己拒絕
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

牛年勳章

Crystalivy 發表於 23-10-6 22:37
這點睇得出你仔女好乖尊重長輩,媽媽你教得好,我仔女高中已經唔鍾意出席家族聚會,係被迫出席!
...

不敢當。

子爵府

牛年勳章

kwhkwh 發表於 23-10-6 22:41
咁5得喎, 前夫提議做功課, 咁係要完成返來!買小朋友時間, 你估不用付出? 「無人識」不是藉口。無做到係 ...

多謝妳理解我

子爵府

牛年勳章

crystal媽咪 發表於 23-10-7 07:25
仔女真係唔想
叫你小朋友自己拒絕

唔敢叫仔女拒絕,最終都會係我嘅錯。
我已經拒絕咗佢哋,因為大嗰個話有份功課要好多時間先完成到,佢又就嚟測驗。

侯爵府

BeAhappyC9 發表於 23-10-8 13:18
唔敢叫仔女拒絕,最終都會係我嘅錯
我已經拒絕咗佢哋,因為大嗰個話有份功課要好多時間先完成到,佢又就 ...

只係無法發小孩, 米發落你處囉。
昨晚公海有個post, 講個家長糾結小四應否hea/努力。
你雖然係照顧果個, 但教育孩子責任不應你獨自攪上身. 你要俾前夫知不是俾左錢一了百了,小孩教育, 2人同分。
果個前姑9, 求其猛車邊掹個前長輩輩份在刷存在感擺明玩野. 前夫幫兇縱容. 你要反擊好多野做.

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

太多的見面就要拒絕,又不是她的子女,你要親子相處時間,子女亦要有自己時間,不可以因她想見就一定要去。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我已經拒絕咗佢哋,因為大嗰個話有份功課要好多時間先完成到,佢又就 ...

點解唔敢叫仔女拒絕,除非仔女自己都好想去架啫,離咗婚話之佢啦。

大宅

其實簡單message一句-今個星期佢哋要溫習出唔到來,下次再約,完!

冇需要同冇關係嘅人解釋太多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊