自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

新紥師兄入面張偉杰個阿媽真係好懦弱,明明羅蘭先係狐狸精搶佢老公,但佢就成日俾個狐狸精又打又鬧,恰到聲都吾敢出,仲要慌死個先公吾理佢咁,明明自己有家姐有细佬,個仔又已出身都咁怕事,現實其實有冇呢種女人呢?

大宅

pkc5115 發表於 23-10-7 00:54
新紥師兄入面張偉杰個阿媽真係好懦弱,明明羅蘭先係狐狸精搶佢老公,但佢就成日俾個狐狸精又打又鬧,恰到聲 ...

有。因為佢地習慣了,改變不了。外人睇落就會好“meng".....

子爵府

套戲80年代頭,當時啲女人唔出奇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

幾十年前個社會,有呢個情況唔出奇

水晶宮

新紥師兄入面張偉杰個阿媽真係好懦弱,明明羅蘭先係狐狸精搶佢老公,但佢就成日俾個狐狸精又打又鬧,恰到聲 ...

鬼叫個老公向住狐狸精,出聲咪趕走隻佬,唔好話以前,依家都仲好多女人想比仔女原整既家,唔想離婚架
劇中杰媽更加係林善既人
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

回覆樓主:

今時今日都仲有啦,男嘅一直有包二奶,大婆搞笑到上年先知。

男女主直頭係劉兆銘蘇杏旋翻版,男嘅縮骨,D錢俾哂二奶,富養二奶仔女。大婆就窮養仔女。大婆D仔一早出哂身,都仲啞忍,真係想像唔到佢點解可以共享老公…

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

wongvv19 發表於 23-10-7 01:18
有。因為佢地習慣了,改變不了。外人睇落就會好“meng".....

係啦,睇到我mung, 比個狐狸仙蝦到上門 ,受傷都話冇事,唔怪得比人搶咗個老公去咯

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

點會冇呢種女人,唔係個個女人都咁硬淨,或者有d女人寧願顧全大局而委屈自己。

普通人家至富豪太太都有呢類人,點都唔離婚或忍好耐至嗌離婚。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

上一代唔奇呀!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有,仲唔係少數,我朋友媽媽就係,一直唔想仔女單親家庭中成長,以前離婚係好冇面嘅事,於是忍下又忍下,忍咗廿幾年,仔女大晒讀完書出晒身,佢先至諗離婚,咁諗下搞下又幾年,最後五十幾六十歲先真係同個老公分開。今時今日睇真係覺得浪費青春,但當事人嘅考量,外人又無法去感受。

另一個以前上司拍拖十年,結婚廿幾年,以為同個老公可以白頭到老,點知俾佢發現老公出面有小三,佢掙扎咗一段時間,知道仔女支持佢嘅決定至離婚。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

80 年代唔出奇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

以前社會有誰大誰惡誰正確的思想喎

大宅

2024年龍年勳章

用現代人的思維去批判 40年前的人和事?

子爵府

呢齣戲都幾十年前,現今未必有,以前真係有呢種女人。

公爵府

以前太多女人吞聲忍氣啦

珍珠宮

我中學同學個媽咪類似,老公有二奶仲要一有錢收到就急call個死佬嚟攞,勁驚個老公

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

早幾日呢度好hit嘅“swing”女士已經係懦弱人版
為上樓連個女都保護唔到,又掌管唔到家中經濟,凡事死忍 & 上嚟純呻唔行動解決

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

又咩出奇,我朋友個爸爸威到一室兩妻,大婆在家做埋工人個份照顧二奶仔女。二奶跟老公出去應酬吾洗做家務扮到靚一靚。當年睇到眼都凸

大宅

女管家三田 發表於 23-10-7 11:35
早幾日呢度好hit嘅“swing”女士已經係懦弱人版
為上樓連個女都保護唔到,又掌管唔到家中經濟,凡事死忍 & ...

佢同佢老公都係垃圾之中嘅垃圾

大宅

我99 都係咁,以前80年代62 係大陸做廠,同左個女同事一齊,個年紀同我c6 差唔多…. 生埋2 件;周末至會返落黎香港做大爺,好似話出涼,名義上俾份涼我99,但轉頭拎番晒;在99在生時,大家都估到咩事,但表面就若橆其事;大部份親戚都撐99離婚,但99 甘願繼續下去… 原因可能係99 初戀、一向係家庭主婦,唔知點處理… 99 身體麻麻,可能怕有一日離開無人照顧62….總之大家都覺得99 好鍾意62 個隻

我c6 同我62 好疏離,除左佢覺得62 蝦蝦佢阿媽外,更覺得62 無乜盡過做老豆責任,無第二頭家,我c6 會覺得佢童年會開心啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊