自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

真人真事,父母拎綜援,個仔成年後只覺得:我係政府用錢養大,唔係你地養大。認為唔比家用,唔理父母是應份的。

所以有能力都係靠自己比較好

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

TunTsang 發表於 23-10-19 11:37
俾我呻下。
在職媽咪,無工人、長老幫手,返完工趕返去煑飯,做家務。雖然唔駛理阿仔啲功課,但都要督住佢 ...

能自給自足,做人條腰骨都直d. 等政府養講就易,但其實邊夠生活,排公屋咁易就唔會仲有人住劏房,當中好多大話,又暪呢樣暪個樣,一唔少心監都有得坐。

我識有個同學媽媽,為左攞綜援唔同老公結婚,但其實好無安全感,佢成日怕老公走左,一個湊三個,咪一樣大壓力。

珍珠宮

anpanmenbaby 發表於 23-10-19 22:46
真人真事,父母拎綜援,個仔成年後只覺得:我係政府用錢養大,唔係你地養大。認為唔比家用,唔理父母是應份 ...

係喎!根本呢啲綜援小朋友,就唔係佢父母養大,係政府同納稅人養大的,父母憑咩可以收家用?

伯爵府

世界變
以前細個住公屋,唔想俾人知,覺得好冇面,好想快啲搬走。
依家啲人覺得有手有腳,但唔做野,等政府養,又唔覺得唔醜喎!好野!

侯爵府

lalalumlum 發表於 23-10-19 23:36
世界變
以前細個住公屋,唔想俾人知,覺得好冇面,好想快啲搬走。
依家啲人覺得有手有腳,但唔做野,等政府 ...

我從來冇住過公屋,但細時去過同學屋企,見完啲環境、即刻立志大個唔好住公屋!
而家啲人反而相反,原因係歸咎政府起得啲公屋太靚,地段好,周邊設施太好!
你試吓仲係舊嗰款公屋,仲會唔會講,得公屋得天下!

公爵府

返一至五人工底萬零2萬、有小朋友又唔可以返一至日、紅日!但唔返又唔得、幫補下補習費都好、

公爵府

差響今期3千幾⋯⋯一分冇減⋯⋯

公爵府

回覆 Anka 的帖子

我小朋友想學琴、我都諗咗好耐⋯⋯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有時真係見到個社會制度好氣餒,根本就係懲罰努力嘅人。

男爵府

TunTsang 發表於 23-10-19 12:27
就係識幾個家庭都有資助同綜緩, 配眼鏡、上網、補習、課外活動、食物等等等等, 呢啲人哋唔駛俾錢, 而我全部 ...

完全明白你感受,最勞氣疫情之學校好興遊學團,政府俾埋錢佢地去,我地就要真心白銀俾錢去,老老實實,美其名遊學,其實咪一樣有旅行的成份,即使係學習,冇錢就理論上冇呢個學習機會,其實好合理,我細個屋企冇錢,阿媽都講明唔會俾錢我地學琴呀補習呀,其實有咩公唔公平,而家要有錢的交稅出埋冇錢交稅果份,俾佢地遊學買ipad,其實又公平咩

伯爵府

shobi 發表於 23-10-19 23:50
我從來冇住過公屋,但細時去過同學屋企,見完啲環境、即刻立志大個唔好住公屋!
而家啲人反而相反,原因係 ...

你啱呀!

男爵府

醒目開學勳章

俾我呻下。
在職媽咪,無工人、長老幫手,返完工趕返去煑飯,做家務。雖然唔駛理阿仔啲功課,但都要督住佢 ...

人生甜酸苦辣,不要跟別人比較,仔仔聽教聽話快高長大就好,對嗎?心態最重要

伯爵府

俾我呻下。

同意
我日日早出晚歸,仔又唔讀書又唔乖,想自己教仔但回家累到一點娛樂都無就訓

有時唔開心都係bk 同大家傾下
咁辛苦搵錢但多年冇左生活
日日都唔開心
當然仲有一大堆其他問題

伯爵府

shobi 發表於 23-10-19 23:50
而家啲人反而相反,原因係 ...

首先我要講係我非常之愛香港,亦支持政府。

但,舊公屋好多時都係上一代係香港十分努力付出的長者,起碼30年樓齡,又殘又舊又污糟

但新來的人,不用數年,住的屋又有海景,樓下配套又好,交通方便,仲要好新淨,有時我聽那些長者說,佢哋話都十分感慨同無耐。

伯爵府

俾我呻下。

其實自己一直都係一個好努力,默默付出的人,以前無論其他人點講,我都冇乜感覺。但近期成個人好似冇晒動力咁。

有些親戚移咗民,已經到香港無貢獻,仲可以攞消費券,之後仲返嚟嗱強積金,之後蹦蹦聲走人,我其實非常之討厭這些人。覺得好似被人拿咗財產走,放棄自己個家咁。

珍珠宮

虎到金來勳章

taiming 發表於 23-10-19 11:55
明白呀,好多時收到不同嘅通告都係援綜免費,有好多都係冇必要參加的,無錢大可以選擇性唔參加啫。

免費 ...
攪到心理真係好不平衡

男爵府

俾我呻下。

我都聽過有個朋友嘅親戚,個媽媽唔做嘢得爸爸一個做嘢,又係低收入家庭,佢哋仲要係冇結婚,所以媽媽報稱單親,攞晒全額資助兩個仔加埋媽媽一個月都唔少錢,學校好多活動都唔需要俾錢

男爵府

唔使羨慕人,如果你想住公屋,拎綜援,其實實有辦法,只不過你想唔想咁做。
自己有小朋友,一定唔會希望自己住公屋,拎綜援去養佢地。小朋友係咩環境大係會有不同的影響,有能力邊個想降低自己生活質素?唔好同我講住公屋拎綜援生活質素好好(我講冇扼政府個種).
加油啦。

男爵府

呢個環境有個小朋友真係好辛苦,樣樣都貴,又要教,教又唔聽,無人幫,全部自己做,好累,好需要呻下

男爵府

tinlong22 發表於 23-10-19 11:46
好老實講,如果認真計過辭唔做,真心覺得拎援助係仲舒服過返工,生活質數係有提升,咪用呢個方法

但如果 ...

如果有私樓可唔可以拎?好似有啲資助係有私樓都可以拎

咁我都唔做啦,仔唔使湊,學啲大媽gel下甲、facial 下,阿仔大學好似都免費

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊