心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 lojo11 的帖子

聽落又岩喎!

洋房

回覆 mami42 的帖子

唉,我亞媽都係重男輕女,吾好受,相反我老豆就好好多,仔女都錫,可惜已經離開咗

伯爵府

lojo11 發表於 23-11-15 06:38
要愛人, 先要愛自己... 一直我都以自己行先... 我自己唔安頓自己,又邊有能力去照顧其他人.. 我亦唔會太care ...

男爵府

OKC 發表於 23-11-28 23:59
點解你覺得自己累人?你有病你都唔想。

你媽咁樣情緒虐待你,唯有疏遠佢你才可以有安樂日子過。

唔係親人一定會體諒我病左,我巳經唔敢返娘家,我d阿哥只怪責我做得唔好,話我要遷就阿媽,可能佢哋太遷就,阿媽脾氣愈來愈大。
所以一病左,更加睇到人情冷暖,覺得自己親人好陌生,喊左好耐。
寧願一瞓唔醒,可以同婆婆相聚。

男爵府

siugocandy 發表於 23-11-29 15:42
唔係親人一定會體諒我病左,我巳經唔敢返娘家,我d阿哥只怪責我做得唔好,話我要遷就阿媽,可能佢哋太遷就 ...

你千祈唔好灰心,你並不孤獨,起碼你的哥哥們一同照顧你的媽媽,而家佢哋仍然千就佢。相反,我的兄弟姊妹已經離我媽媽而去,甚至我爸爸亦已經同佢分開咗,現在只有剩下我一個人留在這困局裡…… 既然你媽媽仍有兒子照顧她,你就更可放心慢慢將自己抽離出來,慢慢黎,你同自己講「自己嘅人生自己做決定」,可能你哋緣份已盡,或者你已經還晒上一世嘅債,所以你而家可以同你媽媽分開了

男爵府

mami42 發表於 23-11-29 22:20
你千祈唔好灰心,你並不孤獨,起碼你的哥哥們一同照顧你的媽媽,而家佢哋仍然千就佢。相反,我的兄弟姊妹 ...

我媽覺得我係拖累佢,我立晒所有野留俾佢,態度對我一樣差。你好乖孝順媽媽,個天會對你好好的。
可能我病左覺得隨時離開係冇乜遺憾。

男爵府

siugocandy 發表於 23-11-30 09:14
我媽覺得我係拖累佢,我立晒所有野留俾佢,態度對我一樣差。你好乖孝順媽媽,個天會對你好好的。
可能我病 ...

你都係對你媽媽好好,我相信苦盡甘來,我們之後一定會有好日子的

其實我媽媽仍然不斷俾說話我聽,話我小氣,心胸狹窄,對佢唔好,有負佢一直對我付出等等,連我的朋友都話我冇得救,我媽咁欺凌我,我都一直留在身邊

男爵府

mami42 發表於 23-12-1 03:56
你都係對你媽媽好好,我相信苦盡甘來,我們之後一定會有好日子的

其實我媽媽仍然不斷俾說話我聽,話我小 ...

我阿媽,無論對佢點好,都話我衰。
我覺得做左本份,佢罵你,你就避佢,無理由受佢氣影響自己心情,你更加要照顧愛惜自己。

水晶宮

OKC 發表於 23-10-26 05:04
我相信唔少女人,一路以來為父母,為自己家庭子女經濟同精神上付出好多,終日勞碌奔波,到頭來被人老奉,輕 ...

Agree
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

OKC 發表於 23-11-27 01:26
你信唔信有些父母係妒忌子女生活、成就俾佢地好?呢一類叫toxic parents. 呢類父母好鐘意用情緒勒索,控制 ...

我媽係無父母阿嫲湊大,到大左鬥氣搵左個衰老公結婚,之後我地10幾歲時就離婚單親到而家老。。。而佢就係咁 永遠悲劇女主角上身,全世界最慘既就係佢,永遠係個死結到唔肯解開,跟住就係咁控制我地,極度重男輕女,想我搵到好多錢養佢,要考順,比遲日家用都追魂call
離追。因為我係靠老公養我,佢就好似好唔抵得,野野彈句邊到似你咁好命姐。但其實我都有過我難處,但佢從來無問過我夠唔夠駛呢。。。

複式洋房

fatgirlfat 發表於 24-1-2 01:50
我媽係無父母阿嫲湊大,到大左鬥氣搵左個衰老公結婚,之後我地10幾歲時就離婚單親到而家老。。。而佢就係 ...

雖然佢寵我哥,但哥個個女朋友都唔鍾意,到結左婚難得個新抱入黎同埋你住,你又多多不滿,覺得人搶走左個仔。。。跟住我就覺得佢因為自己婚姻失敗,見到我地婚姻感情尚算幾好就好唔抵得囉,係未要跟佢一齊失敗,黏返媽媽身邊佢先最開心呢?

伯爵府

siu05 發表於 23-10-29 18:09
我仍學習緊點愛自己有時唔夠狠心

一樣
當屋企人有事嘅時候,我會緊張到不得了,影響埋自己嘅情緒
自己有事,反而唔擔心

別墅

做人都係要靠自己

伯爵府

OKC 發表於 23-10-26 05:04
我相信唔少女人,一路以來為父母,為自己家庭子女經濟同精神上付出好多,終日勞碌奔波,到頭來被人老奉,輕 ...

一直都覺得自己為家人付出好多,而一向唔尊重我的99,我咁耐都忍佢,初期我有tum 佢架,買好多野俾佢,但慢慢發現佢會更變本加厲恰我洗我做野,又成日話我買野,態度好差,又以為我工作上無佢個仔咁叻,職位好低級,事實當然不是

公爵府

flowerbabe 發表於 24-1-12 07:46
一直都覺得自己為家人付出好多,而一向唔尊重我的99,我咁耐都忍佢,初期我有tum 佢架,買好多野俾佢,但 ...

完全明白,我62都係差唔多咁對我,好鬼憎佢,你一係唔好睬佢一係窒番佢轉頭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊