自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

gallygally 發表於 23-10-30 09:00
你有冇做過身體檢查? 通常有原因長期貧血。 得7其實已好低, 你平時冇頭暈暈?
...

我冇特別天旋天轉眼前一黑咁,只係長期都好似(hup)眼瞓wing吓wing吓咁啫,又覺得應該99.9%香港人都係咁。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

回覆樓主:

長期貧血會影響心肺功能,而且大腦長期缺氧,會變蠢。
雖然感覺上唔嚴重,只係攰少少,但感覺唔到嘅影響會慢慢產生。

子爵府

Giant 發表於 23-10-30 09:19
我冇特別天旋天轉眼前一黑咁,只係長期都好似(hup)眼瞓wing吓wing吓咁啫,又覺得應該99.9%香港人都係咁。
...

你輕視左貧血的嚴重性. 正常人血色素好似要有11-12左右, 你得7真係低左d.
差起上來, 在街暈左就幣啦, 最怕搭搭下扶手電梯突然眼前一黑, 你自己受傷同時都會令其他人受傷.
病向淺中醫呀!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

...
再年紀大D, 可能要注射B12呢D 黎增加返血色數

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

iron supplement有冇食?唔日日食,都隔日食輔助下!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我上星期入院輸血 得5.x醫生都鬧我 咁遲入院,流多一日血,我會心衰竭 我都覺得我執番條命仔

ohmygosh    發表於 23-10-30 20:53

伯爵府

Giant 發表於 23-10-30 08:58
11好貼近正常呀,我嘅鐵指數係2咋,之前一直都係4-5的。
我都係食鐵丸會胃痛,所以醫生開埋胃藥俾我 ...

有無試過飲 Spatone?
我個女嚟M嚟得勁,面青口唇白,我就上網訂俾佢飲

伯爵府

Pulmma 發表於 23-10-30 13:13
我上星期入院輸血 得5.x醫生都鬧我 咁遲入院,流多一日血,我會心衰竭 ...

你有無吊過 Venofer 之類嘅針?
我朋友又係不明原因勁缺鐵,血色素得六6左右,佢睇血科醫生,吊呢D鐵針,幾有效,慢慢可以升返10以上,唔洗再輸血

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Pulmma 發表於 23-10-30 13:13
我上星期入院輸血 得5.x醫生都鬧我 咁遲入院,流多一日血,我會心衰竭 ...

覺得咩嘢唔舒服入院至發覺咁低? 搵到原因未?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 23-10-30 13:24
有無試過飲 Spatone?
我個女嚟M嚟得勁,面青口唇白,我就上網訂俾佢飲

我冇聽過添呀,係咪比鐵丸好? (唔會胃痛)

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Giant 發表於 23-10-30 15:10
覺得咩嘢唔舒服入院至發覺咁低? 搵到原因未?

m 唔停
驗血個刻原本8. x ,開始唔係好舒服,突然一日係瞓到半夜氣促,頭痛, 跳勁快,即刻call 車入院

伯爵府

Giant 發表於 23-10-30 15:37
我冇聽過添呀,係咪比鐵丸好? (唔會胃痛)

https://www.spatoneiron.hk/

好嘢嚟㗎,比鐵丸貴好多

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 23-10-30 17:07
https://www.spatoneiron.hk/

好嘢嚟㗎,比鐵丸貴好多

鐵水都好,但有少量防腐劑的。

男爵府

Giant 發表於 23-10-30 08:58
11好貼近正常呀,我嘅鐵指數係2咋,之前一直都係4-5的。
我都係食鐵丸會胃痛,所以醫生開埋胃藥俾我 ...

但最近成日心口痛,忽然心跳好快,有啲驚

侯爵府

回覆 Yammiewu 的帖子

心口痛可大可小, 再有唔妥即刻去急症室

侯爵府

回覆 Pulmma 的帖子

執返條命仔今後要多保重

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Pulmma 發表於 23-10-30 16:38
m 唔停
驗血個刻原本8. x ,開始唔係好舒服,突然一日係瞓到半夜氣促,頭痛, 跳勁快,即刻call 車入院
...

算是不幸中之大幸,跟住就要搵出M唔停的原因去治本喇,祝早日康復

侯爵府

Yammiewu 發表於 23-10-29 22:50
我之前9.5依家升番11左右,但鐵仲係4,正常9,少飲茶同啡同食牛朳,鐵丸食完胃痛,鐵水又覺得難飲,為咗身 ...

我睇返政府驗血報告, 想問你所講嘅鐵, 是 iron 定 iron binding capacity unsaturated ? 定還是其他?

伯爵府

2023年兔年勳章

...

點會99.9 %嘅人長期眼瞓wing wing吓呀??
呢啲只係自己諱疾忌醫嘅藉口!
其實低過10已經低,我之前10.x醫生已叫我食鐵丸,食左3個月升返13.x先停,而且keep住check係咩原因導致貧血的!
所以係唔應該忽視㗎!

侯爵府

回覆 bonbonyy 的帖子

想請教一下, 你係咪有政府跟開貧血?會唔會開專科睇你?抑或就咁係街症?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊