自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 23-11-3 12:13
係,幾時都要!

真係幾時都要、
咁你辭左職全職湊仔未?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 23-11-3 12:40
我都係星期五晚湊番屋企。

都啱,有能力應該自己湊,除左可以陪小朋友外,亦唔駛跟人嗰套教小朋友。

講話以呀仔行先既
就辭職接返個仔自己湊丫麻
而家6年班仲可以改
敢講到仔幾咁仔幾重要 事業唔重要
長老帶壞個仔 但又唔自己請工人長放屋企自己日日睇住
我雙職日日接送的 唔會接受長放長老屋企
放長老屋企好舒服架 一放工真係me time到訓教
正到暈 唔洗訓訓下教醒返湊
每晚去接基本上無曬時間
有得必有失
得左就唔好再計較失去的
做人好難魚與熊掌兩者兼得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我哋揀咗相處,無後悔。

佢哋細時,老公都會抽好多時間同佢哋一齊。而家大咗,需要陪伴嘅時間少咗所以會比以前花更多時間工作,放工亦攰到死,無咁多溝通,有時老公對住十幾歲嘅態度,冇咁好耐性,更會擦出「火花」

不過正正係細個相處嘅美好時光記憶,令到兩個青少年,都唔會認真介意,同放上心,好快就床頭打交床尾和

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

littlefunpig 發表於 23-11-3 13:14
講話以呀仔行先既
就辭職接返個仔自己湊丫麻
而家6年班仲可以改

原來講緊係六年級,我以為係六歲!
呢個歲數,已經寄養祖父母家咁耐,唔親祖父母先奇怪
一上中學,踏入反叛期,冇好根基嘅親子關係都幾危險~

我媽當年話好多親友都幫仔女日夜湊,佢話佢唔會,我話我同老公都唔想,
雖然每朝5點起身車個仔去我父母度,放工又拿拿臨執嘢去接返,
但親子時間係無價,仔女親我地之餘,依然好錫公公婆婆。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

介紹大家睇一本書,汪培珽的「父母的保存期限, 只有10年: 隨孩子, 樂在當下」,可能會啟發到你:
內容簡介
從孩子的五歲到十五歲,你只有十年的機會。

望著孩子背著背包的小小身影,我知道,總有一天我要面對孩子離開身邊的日子。
但我一點也不沮喪,因為,我已經將孩子的每一份笑容、眼淚、體貼和愛意留存起來了,
到那一天,我只要再從心裡拿出來解凍就好——
絲絲甜蜜的回憶,就是父母度過老年時,所需的全部養分。

attach1/tmp/phpl9XuER

伯爵府

(續)
很多父母是這樣想的:孩子還小,等我們什麼什麼的時候,再怎樣怎樣。
三歲小嗎?八歲如何?八歲還是太小了,十二歲如何?
機會,常常都是在等待中失去的。
從孩子的五歲到十五歲,唯有這黃金的十年, 你可以前一秒鐘跟他像好朋友般說話;
後一秒鐘,他卻可以帶著天使般的臉龐依偎在你懷裡睡著。

伯爵府

回覆樓主:

(續二)如此美妙的特別感覺,你只有十年可以享受,一旦錯過,機會將永遠不回頭。
我知道,不是每個爸媽的保存期限都是十年——放心,只會更少,不會更多。
父母能陪孩子多少年、到幾歲,都只是一個提醒:
我們不是上一代只求溫飽的父母,
我們還要好好享受,養育下一代時,千金也買不到的美好時光。

——汪培珽

要搵食冇辦法,但見到國內有不少家長低齡(最早7歲)會送孩子出國寄宿,佢地唔會知道自己失去了甚麼,孩子表面適應快樂,內裏欠缺的安全感無人會知。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

rose-mag 發表於 23-11-4 05:46
原來講緊係六年級,我以為係六歲!
呢個歲數,已經寄養祖父母家咁耐,唔親祖父母先奇怪
一上中學,踏入反 ...

升小一已經接左小朋友番屋企啦

子爵府

加菲貓3 發表於 23-11-3 09:58
如果好窮,當然事業先行,但如果有一定事業,咁我會選係仔女

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

annie133 發表於 23-11-4 06:12
(續二)如此美妙的特別感覺,你只有十年可以享受,一旦錯過,機會將永遠不回頭。
我知道,不是每個爸媽的 ...

多謝你介紹

今日去阿仔學校的活動,發覺好多男孩子都好獨立,佢地同學仔一見面就將阿媽“拋諸腦後”。

活動後佢有主動拖我手仔 ,仲要求要和爸媽一齊瞓。

我會好好把握呢幾年的黃金時間的!

侯爵府

2024年龍年勳章

sunnymama2 發表於 23-11-4 06:45
多謝你介紹

今日去阿仔學校的活動,發覺好多男孩子都好獨立,佢地同學仔一見面就將阿媽“拋諸腦 ...

其實你吾應該介意你仔話錫父母同爺嫲一樣咁多; 又吾想比你攬攬錫錫! 你仔錫爺嫲係佢知道爺嫲辛苦幫忙湊佢! 係一個識感恩嘅小朋友!

而男孩子到咗某個年齡吾喜歡媽媽攬錫亦都非要平常; 吾代表佢吾親你! 有啲人性格就係含蓄內斂一啲, 你要尊重吾同性格嘅小朋友, 其實真係吾需要羨慕嗰啲仲可以攬住個仔嘅人!

當年你全程寄養响長老家嘅安排係差勁嘅, 一星期有無盡量番長老處多兩天食晚飯先走? 起碼係盡量争取照顧仔仔嘅時間!我一定吾捨得見吾到自己孩子, 無可能晚上吾自己照顧!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實過咗去咯,當初星期一至五收工後free time 都好爽呀,2公婆返工咁様博殺都唔請工人?
我仔出世頭2年我自己湊老公返工,跟住2年老公全職湊我返工,幼稚園返全日,起我媽樓下讀,我返工送過去,收工上阿媽屋企接,8歲請工人,8歲前日日都趕頭趕命呀。好多野有得有失,當時自己選擇無得後悔。

水晶宮

sunnymama2 發表於 23-11-3 09:48
阿仔細個時,我和c6要工作,將佢寄養6299度,每次我和c6離開6299屋企時,阿仔會跑到閘門喊“爸爸媽媽,唔好 ...

‘佢話爺爺嫲嫲爸爸媽媽一樣親’,咁咪好囉,唔係只講兩老,其實你呢啲情況大有人在,最重要大家相處時係重質不重量,有啲人將個小朋友由細湊到大咪又係關係好差

男爵府

sunnymama2 發表於 23-11-3 13:29
咁而家個女痴唔痴你?

超痴,無所不談
例如同學的返學趣事,梗圖

子爵府

宜家用多D時間陪佢,多搞家庭活動/旅行,製造多D回憶。仔女性格亦有關係,就算一齊住,青少年慢慢會親朋友多過家人,不再同父母咁親密,唔好太在意仔女,可能未必關當年事

當年即使要返工,點解唔考慮你搬近家人或家人搬近你呢?或者請工人在家加網cam,家人有困難,都可以間中嚟睇吓孫仔情況同望吓工人

大宅

回覆樓主:

我自己親身經歷,我係好渴望媽媽ftm照顧我,每次放學人人都有家長接,我就係家姐接 有時家姐掛住玩,我試過企喺校門等到學校要close, 由清潔姐姐帶我返佢屋企先,好淒涼。到呢一刻,我都唔會忘記呢d悲哀嘅童年......
但我現在又未至於同媽咪唔親,只係童年始終有一塊puzzle缺失,呢個係事實

子爵府

阿仔細個時,我和c6要工作,將佢寄養6299度,每次我和c6離開6299屋企時,阿仔會跑到閘門喊“爸爸媽媽,唔好 ...

如果日間比爺爺嫲嫲湊還可以解釋,連訓覺都要在爺爺嫲嫲到訓,完全不理想怎至不可接受。為甚麼小學生先帶返屋住?

珍珠宮

回覆樓主:

我係兩樣並行,so far感覺良好,小朋友算聽教聽話而且好痴我
身邊9成朋友、同事都是選擇並行,暫時聽落唔覺同全職媽媽有大分別(指仔女學業德行、與媽媽感情溝通各方面)

侯爵府

都好睇媽媽係咩性格

我從來冇諗過做ftm

因自知如要我留喺屋企將照顧小朋友變成我唯一寄托,我會冇耐性,失去自我,情緒不佳,etc

我係選擇同6299住同一屋苑,轉份輕鬆穩定嘅工先生小朋友,so far覺得日頭做嘢夜晚湊小朋友係最理想嘅生活

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

當初你地揀左要工作,唔放佢喺身邊

其實有好多選擇
不過算啦,已過去
係你哋同小朋友嘅一個遺憾
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊