自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

屋企人啱啱走咗,冇寫遺囑,但係有寫清楚有咩資產,主要係銀行+股票,屋企好團結,對遺產冇爭議

我約左政府遺產承辦處,但係好誇張,要等到出年八月,打電話去問,佢話如果搵律師可以快手啲。大家有冇咁嘅經驗,同埋律師費大概幾錢?

伯爵府

JAlove 發表於 23-11-7 14:45
屋企人啱啱走咗,冇寫遺囑,但係有寫清楚有咩資產,主要係銀行+股票,屋企好團結,對遺產冇爭議

我約左政 ...

你密d打去遺產承辦(高等法院)有時有啲快期,俾到你㗎

我就係用呢個方法,早咗大半年
過好,每一天!

男爵府

回覆 JAlove 的帖子

如果冇業物改名,應該等遺產承辦處吧。有文件就可去銀行辦理手續,我上個月去金鐘問過都係排到出年中後左右。

珍珠宮

我約左政 ...

律師會睇住你份遺產嚟開價 (好似銀行理財經理咁劏客)。 若果無物業要轉名,咪等下囉。

侯爵府

2024年龍年勳章

申領遺產沒有限期,大約排一年是正常,如果唔趕又無物業要轉名,無謂搵律師

珍珠宮

睛靈勳章

我約左政 ...

律師係有另一條隊,但唔一定快,只係有人幫你交文件咁解,如果撞啱啲衰格師爺/律師樓,一樣拖你三兩年,政府做嘢起碼跟足時間表,既然大家冇爭議,就自己搞啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

想借問有平安纸
係咪方便處理小小

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

YY1101 發表於 24-1-14 06:33
想借問有平安纸
係咪方便處理小小

會好好多
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

YY1101 發表於 24-1-14 06:33
想借問有平安纸
係咪方便處理小小

立平安紙 都要千幾 至幾千 視乎你多唔多野寫

象牙宮

2024年龍年勳章

我約左政 ...

只是銀行+股票, 可以自己去高院交文件, 自己做承繼:

1. 首先, 搵一個代表出嚟
2. 去高院遺產承繼處取所需文件
3. 填好晒文件交高院, 高院會轉交俾法官

如果文件冇錯漏, 4-6星期可以取得承繼書

有承繼書, 就去銀行承繼cash.
股票就去Computershare(合和中心)轉名, 要睇邊隻股票, 仲有一間在金鐘的

大宅

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 24-1-14 08:24
只是銀行+股票, 可以自己去高院交文件, 自己做承繼:

1. 首先, 搵一個代表出嚟

想問吓股票轉名有冇限期? 我已做咗遺產承辦差不多一年, 但找不到股票正本!

子爵府

SmallTungmama 發表於 24-1-14 08:36
想問吓股票轉名有冇限期? 我已做咗遺產承辦差不多一年, 但找不到股票正本!
...

應該可以補領,直接打去computershare 問吓,答得好詳細

男爵府

回覆樓主:

我先生上年1月過身,6月先有死亡証,即刻去埋隔離遺產承辦處,排到而家1月中尾期,佢地話疫情關係而家好多人攪返遺產事宜。希望順利啦。

男爵府

starcatcat 發表於 24-1-14 08:43
應該可以補領,直接打去computershare 問吓,答得好詳細

Thank you. 如果股票是在銀行買,是否都要去computershare?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Bicanna 發表於 24-1-14 08:49
Thank you. 如果股票是在銀行買,是否都要去computershare?

應該去銀行搞
放下自在

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

只係銀行加股票,自己去攪都好易,只係填表、宣誓、影印、交錢、等通知去領回承辦書。

幾年前我自己去辦(有樓要預先自行上網查冊)都係非常簡單,處理職員都話個案簡單並不複雜,只化費幾佰蚊(高院收費)完成。

象牙宮

2024年龍年勳章

SmallTungmama 發表於 24-1-14 08:36
...

找不到股票, 可以去Computershare 報失, 俾少少費用可以轉承繼人名字.

大宅

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 24-1-14 10:46
找不到股票, 可以去Computershare 報失, 俾少少費用可以轉承繼人名字.

我問過, 佢要我登報!唔知我有冇誤會

大宅

2024年龍年勳章

starcatcat 發表於 24-1-14 08:43

我問過,要我登報!我再打去問多次, 謝謝你

大宅

2024年龍年勳章

Bicanna 發表於 24-1-14 08:48
我先生上年1月過身,6月先有死亡証,即刻去埋隔離遺產承辦處,排到而家1月中尾期,佢地話疫情關係而家好多 ...

帶齊文件應該順利,佢會收死亡証正本,你最好先去生死註冊處做多張

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊