自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

患上面肌抽搐3年,是否一定要做手術?

象牙宮

Yammiewu 發表於 23-11-28 22:47
患上面肌抽搐3年,是否一定要做手術?

面肌抽搐症狀 原發性面肌痙攣的病人多數在中年以後發病,女性較多,病程初期多為一側眼輪匝肌陣發性不自主的抽搐,逐漸緩慢地擴展至一側面部的其他面肌,口角肌肉的抽搐最易為人注意,嚴重者甚至 可累及同側的頸闊肌,但額肌較少累及,抽搐的程度輕重 抽搐呈陣發性且不規則,程度不等,可因疲倦、精神緊張及自主運動等而加重。. 起病多從眼輪

半邊臉肌抽搐痙攣症是一種神經肌肉失調的疾病
最常見的原因是血管壓迫面 …

香港腦神經外科 - 面部神經抽搐

我間中會頸神經抽搐

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 23-11-28 23:12
面肌抽搐症狀 原發性面肌痙攣的病人多數在中年以後發病,女性較多,病程初期多為一側眼輪匝肌陣發性不自主 ...

我應該似係半面痙攣多啲

男爵府

我之前都有, 睇左個神經外科醫生跟得幾好, 冇做手術, 暫時冇再發

男爵府

Mikor 發表於 23-11-28 23:17
我之前都有, 睇左個神經外科醫生跟得幾好, 冇做手術, 暫時冇再發

我依家睇政府,之前看過中醫針灸都冇用,可否介紹吓,謝謝!

男爵府

Yammiewu 發表於 23-11-28 23:18
我依家睇政府,之前看過中醫針灸都冇用,可否介紹吓,謝謝!

我睇專科之前咀同眼都係咁"跳", 控制唔到, 外人睇會覺得好怪, 中醫針灸試左半年都唔得, 之後上網搵資料, 香港比較少人講, 台灣就多d, 先知要睇神經外科, 後尾有人介紹左睇係尖沙咀嘅黃x基醫生, 前後都跟得幾有心, 如果你search唔到又想試下, 可以pm我拎醫生全名, 祝你早日康復

男爵府

Mikor 發表於 23-11-28 23:24
我睇專科之前咀同眼都係咁"跳", 控制唔到, 外人睇會覺得好怪, 中醫針灸試左半年都唔得, 之後上網搵資料, ...

好的,是吃葯嗎?怎跟進?謝謝妳!

子爵府

Yammiewu 發表於 23-11-28 23:35
好的,是吃葯嗎?怎跟進?謝謝妳!

可以參考下呢篇文
有唔同治療方法,不過首先要照左先知係咩原因,跟住先對症下藥。
https://www.healthyd.com/articles/expert-blog/%e7%9c%bc%e7%9c%89%e8%b7%b3-%e9%9d%a2%e9%83%a8%e6%8a%bd%e6%90%90-%e8%85%a6%e7%a5%9e%e7%b6%93%e5%a4%96%e7%a7%91%e9%86%ab%e7%94%9f-%e5%8d%8a%e9%82%8a%e9%9d%a2%e8%82%8c%e7%97%99%e6%94%a3%e7%97%87

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊