自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

case 1 我擺舊床上fb,有人話自己系外地,急需我個物品,會過錢,然後搵人嚟拆,個人watsapp系+1 號碼,似乎太爽快,我問吓人,d騙子會扮過多左錢,然後叫你退番部分錢,就係呢個step出事
case 2, fb 回收家具公司,又係好爽快,我出價幾多就幾多,似乎有可疑

大宅

要求上門拆床時,交現金便冇事。

伯爵府

ganggang 發表於 23-12-7 16:50
case 1 我擺舊床上fb,有人話自己系外地,急需我個物品,會過錢,然後搵人嚟拆,個人watsapp系+1 號碼,似乎 ...

早幾日有個問我又好爽快,不停叫我比電話,我話係個app度講都話唔得,我咪話唔買無所謂

伯爵府

rubycourt 發表於 23-12-7 17:59
早幾日有個問我又好爽快,不停叫我比電話,我話係個app度講都話唔得,我咪話唔買無所謂
...

我買野都好爽快唔講價,乜原來會比人懷疑

伯爵府

annie133 發表於 23-12-7 18:54
我買野都好爽快唔講價,乜原來會比人懷疑

正常會問吓有無壞或問題,起碼講哂交收地點和時間先會取電話,唔會一開始即問取電話,又話個app收唔到信息囉,但我覆佢時又可以回覆返我,唔講價也不一定爽快.

伯爵府

rubycourt 發表於 23-12-7 19:05
正常會問吓有無壞或問題,起碼講哂交收地點和時間先會取電話,唔會一開始即問取電話,又話個app收 ...

一開波要電話
一律唔比

伯爵府

rubycourt 發表於 23-12-7 19:05
正常會問吓有無壞或問題,起碼講哂交收地點和時間先會取電話,唔會一開始即問取電話,又話個app收 ...

咁又係,好多騙子

別墅

回覆樓主:

最近有條友揀咗幾樣東西,跟住叫我俾個電話號碼跟住話喺WhatsApp再傾傾,佢WhatsApp張相放了懶喺靚的相我都覺得他是騙子,跟住就叫我將所有東西的圖片給他選擇, 好爽快差不多乜都話要,拖了一星期約了時間地點,沒有出現,本身我都覺得條友唔多對路,所以我都冇出現。 我覺得佢好似應該想騎劫我的WhatsApp,只不過不成功。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hello55 發表於 23-12-17 23:45
最近有條友揀咗幾樣東西,跟住叫我俾個電話號碼跟住話喺WhatsApp再傾傾,佢WhatsApp張相放了懶喺靚的相我都 ...

乜都要但又無俾啲毒link你開
反而約出嚟?

別墅

littlefunpig 發表於 23-12-18 00:17
乜都要但又無俾啲毒link你開
反而約出嚟?

我覺得佢只係喺度扮交收拖延時間,又或者想網上情緣。佢有扭我傾偈,我沒有睬他。

我又試過另一單, 佢話冇支付寶丶微信丶Payme。 叫我俾銀行戶口佢入數。 入完數同一日收到一個我給他的銀行名稱發出 SMS 訊息,銀行經理話我的戶口有問題,俾咗條link叫我click入去。 唔知關唔關佢事,但咁啱比完佢之後就收到訊息,又咁啱係我俾佢那一間銀行發出的訊息。

大宅

虎到金來勳章

hello55 發表於 23-12-18 07:40
我覺得佢只係喺度扮交收拖延時間,又或者想網上情緣。佢有扭我傾偈,我沒有睬他。

我又試過另一單, 佢話 ...

騙徒扮銀行send條 毒link去你 MSG?一禁左手機就會被hack?

別墅

遇見晨曦 發表於 23-12-18 07:51
騙徒扮銀行send條 毒link去你 MSG?一禁左手機就會被hack?

是的,我當然沒有撳入去⋯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hello55 發表於 23-12-18 07:40

我又試過另一單, 佢話 ...

收左佢幾錢?
放下自在

別墅

cattz288 發表於 23-12-18 08:34
收左佢幾錢?

$30

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hello55 發表於 23-12-18 09:15
$30

30蚊引你落搭

別墅

奇實騙子入支票扮過咗數,但跟據支票上的戶口資料不是最終也能找到他嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊