自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一直都有濕疹嘅問題困擾,試過搽藥膏,係會好嘅,但類固醇又會搽到皮膚變薄,下次發濕疹嘅時候又發得好嚴重!另外有試過坊間一啲濕疹嘅護膚牌子,但好似都冇乜效,想問吓仲有咩方法可以舒緩到濕疹?

大宅

Yuswyu 發表於 23-12-17 16:15
一直都有濕疹嘅問題困擾,試過搽藥膏,係會好嘅,但類固醇又會搽到皮膚變薄,下次發濕疹嘅時候又發得好嚴重 ...

我濕疹咁多年
我發現唔用濕毛巾洗面係最有效

仲有就係只用清水洗面

其實揸乜嘢膏我都覺得好快無效

公爵府

回覆樓主:

我做帶氧運動根治濕疹

男爵府

回覆樓主:

睇中醫調理身體,濕疹係免疫系統弱導致,所以搽藥膏係冇用的

男爵府

有冇聽過脫敏治療

男爵府

一直都有濕疹嘅問題困擾,試過搽藥膏,係會好嘅,但類固醇又會搽到皮膚變薄,下次發濕疹嘅時候又發得好嚴重 ...

我以前有濕疹,哮喘,鼻敏感,生蛇,自從每日食蒜頭煮飯 ,增強抵抗力, 大概一個月病情已經有好轉

腸裡太多毒素積聚 就好容易過敏 可以試下食紅肉火龍果清走腸道千年毒素 

別墅

牛年勳章

回覆 Yuswyu 的帖子

睇中醫啦!用中藥調理嘅話,雖然慢啲,但係效果可以持久,最主要可以幫你調理好免疫系統,咁濕疹翻發嘅機會就低好多

男爵府

回覆樓主:

中醫

大宅

我女由出世都而家14歲都有濕疹問題,成隻手都乾,爆冊。睇左好耐中醫,都冇乜效。好嚴重的時候會去看西醫,最近我到隻大陸出的潤膚膏,冇藥用成份,但竟然好返,滑返哂。你唔怕大陸野我介紹比你。

男爵府

睇中醫調理,濕疹由不同原因,風濕和熱濕,除了飲藥,也有外科用浸藥,不好再搽類固醇藥膏了。

男爵府

lingw. 發表於 23-12-17 17:16
我做帶氧運動根治濕疹

我覺得運動對濕疹有效
我上年開始多做運動, 濕疹減少, 連風癩都好耐無出現(以前晚晚準時9-10點成身一撻撻係咁R)

別墅

Skyhouse 發表於 23-12-17 22:34
我女由出世都而家14歲都有濕疹問題,成隻手都乾,爆冊。睇左好耐中醫,都冇乜效。好嚴重的時候會去看西醫 ...

可介紹嗎?謝謝

男爵府

睛靈勳章

pm
火龍果

大宅

ChanChan521 發表於 23-12-18 00:04
可介紹嗎?謝謝

pm

男爵府

睛靈勳章

我仔也有湿疹,無端端小学四年级發,而家己经中五,中間咩都試過,睇過無數中西醫,最後食supplement 好近八成,details 可pm我share 下
火龍果

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我女由出世都而家14歲都有濕疹問題,成隻手都乾,爆冊。睇左好耐中醫,都冇乜效。好嚴重的時候會去看西醫 ...
已PM. Thanks!

象牙宮

濕疹 長期 西醫+中醫+ 自己照顧自己。

濕疹者 怎保護自己皮膚 :

1. 避免過敏刺激物 保持生活環境的通風,亦可使用空氣清機。 若有流汗要即時擦乾保持皮膚乾爽的狀態。
定期做好居家環境清潔。 避免去三溫暖、烤箱高溫空間;避免刺激性食物(過辣、刺激性食物)。 ...

2. 減少刺激性物質如:酒精、洗衣精、漂白水等有機溶劑消毒劑。 應柔和清潔肌膚,建議可使用溫、涼清水沖洗患部,水溫不宜過熱,避免『搓、擦、抓』等動作,以免加重濕疹情形。

3. 強化保濕 溫和且保濕的產品,強化皮膚的保濕,提供保護減緩復發。

4. 強化免疫系統 免疫系統跟我們的腸道菌叢息息相關,可透過補充益生菌調整體質增強腸道菌。 補充益生菌外,應保持規律生活作息,飲食應清淡、多攝取蔬果,建立健康的腸道菌叢,強化免疫系統。 (中醫) 運動, 飲食

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

可否介紹一下,唔該晒

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 我的育兒心得勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Skyhouse 的帖子

可以介紹嗎?謝謝!全家都有濕疹

男爵府

麻煩你pm我,thanks

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊