自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

樓下鄰居教琴,星期一至日,由朝到晚都有學生,聖誕歌,scales,考級歌,學生乜程度也有。學生彈錯音,不斷重複彈一句,來來回回。我哋關哂窗,戴哂耳塞h都無用,已忍受多年。受琴聲影響,家人的偏頭痛已好頻密,又有家人溫習都集中唔到。喺屋企任何一個位置,拿住手機都輕易錄到音。香港D樓好薄,我已貼了隔音條喺窗,完全無用。如果練琴,裝修,都會停,大家可以忍讓,但教琴,真係永無止境,真係好無助好困擾。作為教琴老師,唔做好隔音先接生意,住宅做生意巳不恰當,仲影響人。
《噪音管制條例》(第400章) 第5條根本實行唔到,自己又無能力搬屋,好痛苦。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-28 11:47
樓下鄰居教琴,星期一至日,由朝到晚都有學生,聖誕歌,scales,考級歌,學生乜程度也有。學生彈錯音,不斷 ...

佢可能有逃稅
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆 妹妹豬媽媽 的帖子

放張紙係信箱反映下

大宅

牛年勳章

有無搵過管理處

男爵府

樓下鄰居教琴,星期一至日,由朝到晚都有學生,聖誕歌,scales,考級歌,學生乜程度也有。學生彈錯音,不斷 ...

真係冇符架噃。普通教琴未必會做隔音。又未至於噪音就投訴都冇用。

ada0707    發表於 23-12-29 12:04

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 23-12-28 11:54
佢可能有逃稅

問佢有無BRC?

珍珠宮

回覆樓主:

我之前有同樣問題,仲開過post
有jm問我係咪真係咁好生意
我想講係真嘅
同埋其實阻唔到人地做生意
有啲人搵得多,都會交稅
唔係人人都諗住賺到盡而逃稅
我最後賣樓走人

如果你隔離屋全職教樂器,好多學生上門學,會唔會介意?
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23641195

珍珠宮

佢屋企做生意未必合法,你問左議員先

男爵府

我家附近都有人學琴!又係聽到好煩,不停彈黎彈去都係幾個音…真係練琴唔該就租琴房練啦…

男爵府

回覆樓主:

管理處致電佢,佢聲稱唔係「教琴」,係屋企人準備考級咼。

連樓下管理員都知D訪客係學琴。我都有屋企人學琴,試過去老師D住宅學琴,做隔音做得好好,完全無人投訴。

我而家回緊lee個post,佢就係教緊學生彈譜世歡騰喇。

如果我做多D隔音設施,有咩辦法?不過其實唔係淨係窗傳入,窗身,天花也會,我見屋企人甘困擾,都好心煩,又無能力搬屋。

水晶宮

其實乜嘢噪音嘈到人都唔係好,但係奇怪係乜嘢樓會由樓下嘈到樓上?新樓真係咁薄?
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

其實咁多學生,係d工廈度租個工作室真係咁難好滋擾到其他人
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我住果度之前有住戶幫人補習,有D陌生小朋友上上落落,好似比人投訴,唔可以做補習,無幾耐果家人好似搬左,無做了,所以應該係唔可以教琴喎,不過都好睇管理處做唔做野嘅!

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

貼字條喺佢信箱同門口,要求佢盡快做好隔音設備!
同管理處反映及投訴!
再唔得就賣樓搬!

伯爵府

好慘, 既然樓底薄易傅音,
你半夜就dup下地喚醒佢..連續一個月等佢無教好訓,

男爵府

普通鋁窗唔夠隔音,你要裝雙層玻璃,另外你可以安裝隔音地台

象牙宮

回覆樓主:

如果人地買左,係無辦法!以前住果度有人做托管,管理處都話做唔到咩

大宅

回覆樓主:

其實真係好滋擾,要不停投訴。得閒係打下籃球,幫佢琴聲和音。

水晶宮

告佢,佢肯定冇交稅

男爵府

alicewtw 發表於 23-12-28 12:37
貼字條喺佢信箱同門口,要求佢盡快做好隔音設備!
同管理處反映及投訴!
再唔得就賣樓搬!

我哋無能力換樓喇,一買一賣,好多洗費。

佢喺住宅做生意佢嘅事,但做咗專業隔音設備先喇,唔好影響人。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊