自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

當百樣要加價時,請政府堵截濫用福利 先
https://www.stheadline.com/society/3306122/%E7%8D%A8%E5%AE%B6%E7%A7%BB%E6%B0%91%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%9B%9E%E6%B5%81%E9%86%AB%E9%87%8D%E7%97%87-%E5%8B%A2%E5%A2%9E%E5%85%AC%E7%87%9F%E9%86%AB%E7%99%82%E8%B2%A0%E6%93%94-%E8%AD%B0%E5%93%A1%E4%BF%83%E5%81%9A%E5%A5%BD%E8%AD%98%E5%88%A5%E9%98%B2%E6%BF%AB%E7%94%A8

大宅

Amycheung2013 發表於 24-1-12 09:54
當百樣要加價時,請政府堵截濫用福利 先
https://www.stheadline.com/society/3306122/%E7%8D%A8% ...

消息:公院不少患者為早年移民
回流香港者不少出於治療目的。消息指,公院有不少患者為早年移民,或與香港沒有顯著居住聯繫人士,也有退休公務員。據悉,有公院前線醫護因需向外國醫療機構索取患者病歷,而察覺到回流港人在公院治療趨勢;當中除長者,也不乏40、50歲壯年人。據了解,雖然讓移民者承擔一定醫療成本會較公平,惟劃線存在不少困難,如離港年期難清晰分野。另在內地養老港人,在粵港澳大灣區融合大環境下應與居港無異,但社會或有不同聲音。對政府會否探討相關環節,據了解,政界中對相關現象曾有零星交流,但未有正式會面和討論任何政策方向。

大宅

Amycheung2013 發表於 24-1-12 10:13
消息:公院不少患者為早年移民
回流香港者不少出於治療目的。消息指,公院有不少患者為早年移民,或與香港 ...

醫療界:回流病人多涉癌症
醫療界向《星島》指,「回流醫病」存在多時。養和醫療集團指,雖無具體數字,但確有一些移居海外港人冀返港就醫,旗下質子治療中心啟用後,也有癌症患者專程從外地回港治療。香港私人執業專科醫生協會會長郭寶賢指,臨床上相關病人以居加拿大、年逾五旬者佔多,多涉癌症,「當地公營主導,有錢都無得睇私家,故會返香港。」另部分複雜或晚期的肺癌、淋巴癌和塞腸病人,在海外未必獲積極治療,也要回流;另不少人返港探親順道做內窺鏡、磁力共振掃描(MRI)等檢查。

大宅

Amycheung2013 發表於 24-1-12 10:16
醫療界:回流病人多涉癌症
醫療界向《星島》指,「回流醫病」存在多時。養和醫療集團指,雖無具體數字,但 ...

中大臨床腫瘤學系教授陳林指,相關病人近年微升5至10%,私家一年約有5至10人,「有30、40歲,也有50歲或長者;部分在私家檢查後,再轉回公院排隊。」陳指,英國、加拿大須經全科醫生(GP)轉介至專科治療,有癌症病人不欲苦候,加上希望親人照應回港,「且本港治療鼻咽癌、肝癌、膽管癌等屬世界前列,外國醫生也會勸當地港人返港醫治。」

臨床腫瘤科專科醫生李宇聰指,不乏鼻咽癌、EGFR突變型肺癌病人回港治療,且除歐美地區,亦有居泰國、印尼港人回港抽針確認病灶及治療方向後,再返東南亞醫院跟進。另居內地港人對香港醫療較有信心,每年10多人返港治療。

大宅

Amycheung2013 發表於 24-1-12 10:18
中大臨床腫瘤學系教授陳林指,相關病人近年微升5至10%,私家一年約有5至10人,「有30、40歲,也有50歲或長 ...

回港治療潛在人口驚人
翻查資料,醫管局治療癌症患者負擔逐年遞增,2022/23年度開支近14億元,較6年前增逾倍。因港府未有正式統計移民人口,按入境處數據,全港現有684萬人已換新智能身份證,佔需換證的804.7萬人的85%。換言之,約120.7萬人仍未換證,扣除估算的52.2萬宗逾期換證申請,即有68.5萬張舊證持有人未返港。對照政府統計處估算,本港去年年中有近750萬人口,常住居民佔725萬人,與已換證數據相若。因移民者日後仍可回港更新證件,回港治療潛在人口驚人。

記者:脫芷晴

大宅

唔係黃絲曱甴回流醫病呀, 係4 , 50 歲, 加拿大果班呀, 深藍黎架, 開槍前睇清楚先啦

男爵府

回覆樓主:

堵截難民好過啦
移民回流都叫曾經交過稅

yeung_ma    發表於 24-1-12 20:05
girlbear    發表於 24-1-12 17:04
洋蔥頭媽咪    發表於 24-1-12 11:00

大宅

awless 發表於 24-1-12 10:19
唔係黃絲曱甴回流醫病呀, 係4 , 50 歲, 加拿大果班呀, 深藍黎架, 開槍前睇清楚先啦 ...

無論黄絲藍絲,走左嘅都唔應該返嚟攞福利

STH920    發表於 24-1-12 13:12
QUEEN314    發表於 24-1-12 11:34

公爵府

2024勳章

Amycheung2013 發表於 24-1-12 10:18
中大臨床腫瘤學系教授陳林指,相關病人近年微升5至10%,私家一年約有5至10人,「有30、40歲,也有50歲或長 ...

一早就要啦,成日諗點加税,加公共服務費用,除咗開源都要截流架

大宅

tequiero_ic 發表於 24-1-12 10:22
堵截難民好過啦
移民回流都叫曾經交過稅

如果喺癌症,打份工交雞碎咁多稅,都唔夠佢食一期標耙藥喎

公爵府

2024勳章

堵截難民好過啦
移民回流都叫曾經交過稅

唔同意,兩樣都應該截啦
到第時加你稅先話唔好呀

公爵府

回覆樓主:

先要移民就要取消香港居民資格,所有香港福利都取消,邊可以2邊福利一齊拎
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

公爵府

2024勳章

awless 發表於 24-1-12 10:19
唔係黃絲曱甴回流醫病呀, 係4 , 50 歲, 加拿大果班呀, 深藍黎架, 開槍前睇清楚先啦 ...

真係唔關黃藍事, 成件事係唔應該

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

記者個姓好特別,脫。

公爵府

2024勳章

shop_baby 發表於 24-1-12 10:26
先要移民就要取消香港居民資格,所有香港福利都取消,邊可以2邊福利一齊拎
...

除左香港,有冇人可以講到有邊個國家可以咁???

珍珠宮

記者個姓好特別,脫。

侯爵府

見到話好多,但唔知有咩實際數字。
相關病人近年微升5至10%,私家一年約有5至10人。
微升,咁之前有幾多人?

醫療咁沉重,仲俾勞工享有醫療?叫佢哋有病返深圳醫啦,反正成日有人吹捧大陸醫療好

珍珠宮

畀面勳章

sukkiu 發表於 24-1-12 10:27
記者個姓好特別,脫。

可能係蒙古人

伯爵府

堵截難民好過啦
移民回流都叫曾經交過稅

佢哋只係回來醫病,唔係成家回流來香港生活、居住喎!

以前交過稅大晒咩?呢幾十年都無係香港付出過!老左外國醫唔到,突然又覺得香港好,又回來佔用公營醫療醫治,講唔通喎!

maggie.tang    發表於 24-1-12 16:04

珍珠宮

小肥兔 發表於 24-1-12 10:30
可能係蒙古人

我都係估係外省人,不過無諗過係蒙古。講番這事,基本法俾移民人人士可保留身分證,除非改措施,否則都做唔到野。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊