自由講場

跳至

首頁
45678...29

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

天貓 發表於 24-1-16 09:28
15L真係太少,由其煮飯嘅人,廚餘又點會得咁少…煲湯湯渣都半個垃圾桶,我平日會飲吓椰青食哈密瓜,所以一 ...
湯渣可以食,點解要丟???

衞生署星級有營食肆運動 - 多吃湯渣 吸收營養 (eatsmart.gov.hk)

yeung_ma    發表於 24-1-16 18:03

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-16 10:31
真係好擾民,綠在區區又唔近,回收點又限時間,你估個個唔駛做好得閒拎去咩,ftm就話有時間去啫,膠樽回收 ...
好似樓主呢D咪好閒,
間唔時北上食好西, 星期一朝出post show 下自己嘆下咩咖啡
回收easy job, 日日做洗乾洗淨 垃圾袋錢直頭散紙, 一程北上車費都唔止

珍珠宮

凌陵綾 發表於 24-1-16 10:36

衞生署星級有營食肆運動 - 多吃湯渣 吸收營養 (eatsmart.gov.hk)

我平時煲嗰啲湯渣唔食得,五指毛桃同埋牛大力好似木嗰啲質地,點食?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

凌陵綾 發表於 24-1-16 10:36

我99 都唔食, 超多湯渣
好多瘦肉, 羅白, 蓮遇, 豆, 菇乜都有D
我會食少少, 但太多食唔曬
全部掉

侯爵府

回覆樓主:

以前舊式少少d公司會請個阿姐煮飯,d員工不用買外賣,公司又包食,當係公司福利,員工開心,雙贏。

同埋我見九龍塘啟基小學,校內有層係廚房,每日有例湯加小菜,白飯任裝,每日新鮮廚房製造,餐具全部係重用,之前聽小一簡介會各家長聽到十分吸引,記得有日例湯係椰子煲雞。

如果政府推行環保,建議在各中小學返全日制的,加建廚房,一來又健康,二來又不用用咁多外賣餐盒

珍珠宮

魚兒小寶貝 發表於 24-1-16 10:36
我都覺莫名其妙,普通20L膠袋一個月幾十,當加埋大d既垃圾全年拉勻每月一百,話因此要cut平日駛費又話搵par ...

唔知呀,我見呢度好多話要cut 呢樣cut 嗰樣嘅人成日北上,搭車上去啲車錢同飲飲食食又唔見佢地話貴喎

珍珠宮

幸福花海 發表於 24-1-16 08:55
不嬲有做分類回收,對生活全無影響,每月只付數十元,用者自付無問題。啲人咁誇張因為唔想改變自己生活習慣 ...

生活習慣當然係會有改變,但寧願揾pt/cut Netflix都唔願意做垃圾分類及回收? 搞笑

男爵府

Fishqqma 發表於 24-1-16 08:10
當4人家庭,每日掉一大袋15L, 每月開支都衹需約$50。
50蚊一個月其實唔係好多,
點解咁多人講到咁誇張,

但而家妳喜歡用什麼袋都可以裝垃圾,唔使諗,只要pack得好,又唔使指定購買佢啲袋,有時唔係費用問題,而係呢個硬性指定好擾民,又唔知佢啲袋會否易穿,一定會加自己袋套入面先,你話係咪多餘,掉件大小小物件又要去到老遠垃圾站,將來必定很煩

子爵府

Fishqqma 發表於 24-1-16 08:10
當4人家庭,每日掉一大袋15L, 每月開支都衹需約$50。
50蚊一個月其實唔係好多,
點解咁多人講到咁誇張,

同意!

子爵府

katrinamama 發表於 24-1-16 10:42
以前舊式少少d公司會請個阿姐煮飯,d員工不用買外賣,公司又包食,當係公司福利,員工開心,雙贏。

同埋我 ...

加建廚房唔使錢?一間普通小學嘅學生唔夠support一間食堂

珍珠宮

whyyou 發表於 24-1-16 10:42
唔知呀,我見呢度好多話要cut 呢樣cut 嗰樣嘅人成日北上,搭車上去啲車錢同飲飲食食又唔見佢地話貴喎
...

唔知係咪心理錢包問題
正如一件貨千幾,好多人都未必接受到運費要幾百
但如果一開始話件貨要二千、包郵
好多人會即買
始終大眾對俾錢掉垃圾仲係好新、要時間接受
垃圾徵費直到而家啲配套都搞唔掂
而且早排又成日話其他守規矩市民要乖乖俾
唔知點監管唔守規矩既人
變咗有啲人可以唔洗俾,人性都係咁
有人唔洗俾、有人要俾,社會上實好多意見

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實係佢未完善就推, 而且暫時只係住戶, 應該工商區係重災區, 到時應該最多人亂掉垃圾過去

係喎掃把都要貼, 咁即係要真係摷下屋企有乜要掉

珍珠宮

bebepopo 發表於 24-1-16 08:56
我家將垃圾分類,拎去廚餘機同綠在區區,已經少咗約8成垃圾量

對我黎講,平日垃圾中外賣盒係最難處理,一 ...

區區在6 有一欄係雜膠,發泡膠或所有非膠樽都係放個度。 分多幾次就會識,我都係去到區區在6 問職員。 ok嘅,都唔複雜

侯爵府

ASJ2008 發表於 24-1-16 10:50
加建廚房唔使錢?一間普通小學嘅學生唔夠support一間食堂

提議吓啫,呢度係自由廣場。

真心覺得學校飯商普遍又難食,又唔環保,又浪費。

侯爵府

回覆樓主:

睇開啲啦,有次返歐洲探奶奶,老公專登揸車幫奶奶車大型垃圾去指定地方掉,係段重量計架,貴到飛起!
遲啲香港應該會對向西方國家稅制睇齊,各樣都要錢!

珍珠宮

Rita 發表於 24-1-16 09:10
自己做咗幾年回收, 已經成為習慣. 我而家用的係超市買的垃圾袋, 有時用M碼 (大約27L), 有時用L碼 (大約35L ...

你呢個模式直頭係教科書模式
我相信垃圾徵費嘅目標就係希望市民慢慢可以做到好似你咁樣處理垃圾。 我都開始慢慢習慣緊,初頭係有d煩,但确實係掉少好多垃圾

珍珠宮

cara.mak 發表於 24-1-16 09:19
其實外賣都有不少不能做回收! 綠在區區有設一個不能回收的袋比市民放,因為唔係個個都知自己帶黎嘅可唔可 ...

外賣盒(包括膠飯盒或發泡膠) 都放在另一個放雜膠嘅欄,一樣可以回收,放心。

我做左一排分類加攞去區區在6, 只職員同市民都認真分類,我覺得好好喔

珍珠宮

caryfox 發表於 24-1-16 09:21
我都係日日煮飯俾屋企人食,
每日都有唔少垃圾,點可能12L咁少。

你分好膠/紙/玻璃/雜膠,廚餘放廚餘桶,咁剩返嘅垃圾唔會好多,我都日日煮飯嘅。

公爵府

2024年龍年勳章

天貓 發表於 24-1-16 10:39
我平時煲嗰啲湯渣唔食得,五指毛桃同埋牛大力好似木嗰啲質地,點食?
咁可以唔好次次都煲啲唔食得嘅嘢

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

個人覺得唔係錢既問題,係個concept

首頁
45678...29

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊