自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

咁小二有幾多功課?有冇了解過係小朋友慢,定學校太谷?
你係每晚同佢用2,3小時溫習?都唔合格?會否是用錯方法?

珍珠宮

milkteabb 發表於 24-1-18 17:58
認真,去功課班(照抄都唔緊要)搞掂功課默書,對小朋友測考放低期望。唔好比小朋友太大壓力先,慢慢黎。
...

我認同,先處理好功課,再重點溫同埋教會好好多

大宅

~玉子豆腐~ 發表於 24-1-18 19:37
愈大愈好架啦,因為已經放棄唔想再迫佢迫自己
試過催谷但都無成效,多次失望就會學識放手
...

認同

男爵府

會唔會考慮轉校?
我女都係小二,間學校都谷,
小一同小二已經有4個人轉校(全班2x人)

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

係咪好谷既學校?試搵間唔谷、功課少的學校,星期六日放假就用多啲時間同佢溫習、補課。另外,我覺得男仔細個讀書係跟得慢過女仔。加油。

別墅

我女就係咁,轉左讀國際學校。
家家有本難念的經。

珍珠宮

香蕉煎餅 發表於 24-1-18 17:59
我就係太在意小朋友功課,測驗,考試,搞到時時胃痛,情緒差。。。。

退一步諗,咁緊張為咩?佢有佢自己要 ...

但你真係做到?

男爵府

wanlee23wan 發表於 24-1-18 17:42
仔仔今年小二,佢都算聽話嘅,但係個人比較鈍,教功課同溫書嘅時候通常都要花足兩三個鐘先完成,但出到尼嘅 ...

你明知佢鈍,甘降低要求,做哂功課合格己經好好了 !無謂強求太多。 最慘佢唔得,你係都要佢叻,甘樣會好辛苦。

子爵府

外判兼降低要求, 既然你日日花兩三個鐘身心俱疲出黎既效果都唔好, 索性比佢上功課班, 抄答案都好, 起碼做曬返屋企, 你放工就只同佢複習一下(唔好太耐時間, 一個鐘內)就算

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

小二用咁多時間做功課,學校應該唔啱你小朋友,考慮轉校吧,我特登揀小功課學校,對大家都好。諗吓自己因乜生小朋友啦,我小朋友初小時日日都可去遊樂場玩。

333s    發表於 24-1-19 07:50

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 wanlee23wan 的帖子

樓主,請問小朋友功課係等你返來一齊做?定係你返來前已經完成?2者差距甚遠。
以我自己為例,我係working mom,小朋友一定係我放工返屋企前做好晒所有功課,我返到屋企只係負責核對同教返正確方法。咁樣做可以慳返好多時間之餘,又可以從功課中知道佢明唔明白課文內容,咁先可以對症下藥,重點講解。

你坐係隔離講,佢一定識架,因為一錯你就會忍唔住教,所以佢一定識,嗰刻一定明,但過後就魂飛魄散,乜都唔記得晒,又返返起點。

珍珠宮

回覆樓主:

過來人告知你

一開始時我同你差不多情況,好緊張小朋友各科成績。

日日都好勞氣,吵吵,小朋友唔開心,我又唔開心。最後經過2公婆溝通得出來的結果係,其實我們2公婆小時候讀書都好麻麻,甚至我爸媽都無教過我們做功課。我們也是這麼走過來了。

放手,不檢查功課,如果有錯,老師上堂會再講同對一次,由教師去教。

最多快到考試時先會提前2個星期慢慢同佢地溫下書,做下以前錯過的題目就算。

伯爵府

mln 發表於 24-1-18 23:10
過來人告知你

一開始時我同你差不多情況,好緊張小朋友各科成績。

我見有啲同學啲作業錯好多,应该家長不会对,但我又過唔到自己,所以強迫症要对

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

仔仔今年小二,佢都算聽話嘅,但係個人比較鈍,教功課同溫書嘅時候通常都要花足兩三個鐘先完成,但出到尼嘅 ...

面對現實,都知資質一般,咪做到幾多就幾多,求學不求分數,自己同自己比,唔合格咪唔合格,發展長處,有門手藝都夠

子爵府

yaubb2014 發表於 24-1-19 00:48
我見有啲同學啲作業錯好多,应该家長不会对,但我又過唔到自己,所以強迫症要对
...

我從來不幫孩子對功課
其實老師都不喜歡家長對,因為他們根本不知道學生那裏不明白,還以為自己講得好清楚

大宅

回覆樓主:

其實各位家長,生小朋友之前,有冇諗過生之後既管教問題?

象牙宮

还是"家教"吧。
放工返到已經攰,有時返工嘅嘢已經有壓力,家庭多事。
你仔, 會搞成壓力不愛學習。

補習社又淨係俾答案佢抄?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

照去功課班; 週末先慢慢教返佢得唔得呀, 放工先教大家都攰。

大宅

睇開d, 如果佢成績麻麻就要落力追。
要佢認多d字, 先可以自己做功課。
3年級就差不多獨立可以自己做功課,到時就唔會覺得咁辛苦
最多留番幾題唔識先教下, 輕鬆好多

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊