自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

無n班又無playgroup 嘅媽媽可以分享下嗎?

大宅

Angela.Cheung 發表於 24-1-22 14:30

如果有心機教,父母是最好的老師。

以前兩個小朋友只係返一星期一次playgroup . 我係Working mum,日間有爺嫲湊,會去公園玩,我們放假周圍去。
入到幼稚園同其他有讀n沒太大分別。小朋友越大其實月齡差距越小。大仔係細B添。

男爵府

Angela.Cheung 發表於 24-1-22 14:30

我仔高中,區內b1頭中學
睇返佢啲同學某部分真同學真係全靠自己,無補習父母無乜理佢,但成績都好

男爵府

栽培優秀兒童
要多方面配合,首先本身個細路係叻,再加栽培
身邊都識啲優秀嘅細路,之後無心向學都可以好差

子爵府

當然可以
Playgroup同PN係好既學習活動,但和是否優秀無必然關係

大宅

睇你想學乜嘢?
我係幼稚園老師,但大仔仍然有去playgroup和N班,細仔就只有N班沒去playgroup

我去既目的係俾佢學習與人相處,學術我是不靠學校的。

伯爵府

2024年龍年勳章

從來學術不是靠學校, 學校好大程度上係學習群體生活

琥珀宮

兩樣都係多餘

子爵府

兩位小朋友都無讀n,只係佢地1歲至3歲時,一星期去一次華德福親子班,親子班無任何學術,主要俾小朋友freeplay、整野食、餵動物,不過兩位小朋友語言表達能力都非常好,觀察力好強,k1老師以為佢地係大b,其實一位係中b,一位係細b,我地屋企盡量唔用電子產品,小朋友多左時間發揮創意,紙皮、衣架、衣夾都玩一餐

男爵府

當然可以。父母/照顧者抽多啲時間帶小朋友去公園/科學館太空館等等地方,仲好過返playgroup

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

playgroup 只係商業產品,為賺錢而吹噓,令家長覺得無上好似差人一截。

N班係為香港雙職家解決湊仔問題而出現的,亦不是必須。

2歲要學習的重點是自理和溝通,父母已經教到,只係而家d父母懶教, 甚至父母寧願玩手機都唔同小孩玩遊戲,於是推個責任比人。

珍珠宮

N班同playgroup 對獨生仔女好有用
如果係獨生仔女,我非常建議

珍珠宮

神化左n班同playgroup ?

我女剛兩歲就識a-z,k1幼稚園老師居然話可能佢曾讀過n班,所以認字咁叻(不同校)

我心諗, 我女25個月先入學讀n, 但入學前已識a-z ! 咁都關因為讀過n 班?

其實係我咁好彩帶到我女興趣,我女先入腦啫!
完全同讀n 班無關!

別墅

實得

水晶宮

優唔優秀就唔知,但 playgroup 同N 班對我細女的language skills 同social skills 超有用。 同埋我覺得多 d exposure to 不同的人和物係好嘅。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔高中 成績級頭三 對我地黎講覺得優秀

細時無n班 無playgroup
小學無補習 無興趣班 只有我地兩公婆同佢四維去 坐巴士火車鐵路 去旅行
照樣日日打機放題

係上中一先開始一星期補一堂兩小時
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

N班同playgroup 其實主要係學social skills,我小朋友而家就黎兩歲,講學術我自己教仲快啦,但係返學可以同其他小朋友相處、玩、食下d唔係屋企煮/可以自己揀既野etc,我覺得緊要過學術

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咩叫優秀先?品行?成績?談吐舉止?考入名校?
十幾年前例子都唔合時,我大仔中三,當年雖然都好興N班,但唔讀都唔會俾人覺得怪。最細既同大既隔六年,當年唔上playgroup會有人問點解唔上?朋友圈中直頭無人唔讀N,轉校名幼讀K1啲媽媽就會問你邊間N架?個個有讀
如果樓主既優秀係講品行,唔讀無問題架;但如果要為升名校鋪路,就讀好過唔讀

已刪除用户

水晶宮

從來唔覺呢2樣野有好鬼大,必須要的作用。唔讀唔會有損失嗰隻

係我睇中佢係比父母慳水慳力,家中得獨生子女好的途徑同其它小朋友玩的地方,可以先認識自理能力的地方

就算唔去,父母都教到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊