自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

一年前相關post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23646526&extra=&page=1

更新內容:

我妹妹去年3月因騷擾鄰居,被管理員報警,最終都送入青山醫院醫病,中途病情有反覆,而家都仲未出院的,就快住左1年,之前入院初期醫生醫到我妹妹清醒d,我懇求醫生希望可以讓我妹妹住院直至佢轉住中途宿舍,醫生最終都肯,但問題係我妹病情又差番d,跟住我妹又改口唔肯去宿舍住要返屋企,咁我就頭都大曬,屋企已冇人看管佢食藥,媽媽入左老人院,我每日下班後去老人院,晚上7點幾先返屋企,星期六、日都差不多半日留在老人院,況且我妹妹成50幾歲人,都唔係話你管佢就會食藥,佢唔肯食藥我又可以點!我好相信佢返屋企後,好快又會唔肯食藥,到時又會病發,令我相當痛苦,跟住又要等佢騷擾到人被報警,才有機會再送院.......
我覺得佢而家唔肯去宿舍,係因為佢唔想被人管,去到宿舍一定係冇咁自由,但佢唔去宿舍返屋企我又死硬,我好驚會攪到我精神崩潰,最慘係佢又未至於差到被醫生判為不能自理果種,任屋企人去決定,佢如果堅持唔肯住宿舍,醫生係咪都會等佢病情略平靜些就要佢出院返屋企?同時,而家政府財赤,相信d醫生會更加受到管理層壓力,唔俾d病人住咁耐。
有冇類似遭遇o既網友可分享下?我真係唔知點做好,我現在真係超擔心又痛苦,唔方便公開講可pm我。

P.S. 住宿舍星期六日可外出,每月俾d錢每日有兩餐,並非完全冇自由,搵到工做亦可出外工作。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

無辦法,唯有慢慢勸佢

唔想同住,咁你地是旦一個申請公屋

公爵府

dreamcity 發表於 24-2-1 14:48
一年前相關post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23646526&extra=&page ...

我媽住中途宿舍,住唔夠1星期就比人勸走,我覺得我媽住左宿舍病情更差,入得去都係同樣有病既人,佢地會鬧我媽,我媽感到有壓力成個人更加呆滯,每次去睇佢,佢拎走我手上物品就走,最後住了差不多2個月(社工幫口留位)話我媽犯規,成日比錢其他人叫人買野同賣野比人,而且嚴重到大小便失禁,自理好差,最後社工叫我地搵安老院比佢住,住落情況就好左好多好多,完全冇失禁既情況,而且佢好鍾意安老院
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

別墅

bobomia 發表於 24-2-1 15:30
無辦法,唯有慢慢勸佢

唔想同住,咁你地是旦一個申請公屋

一定申請唔到公屋,因現住的物業佢有佔30% (但佢一個仙都冇供過),咁先係最麻煩,我同佢都冇資格申請公屋。
我同佢都冇結婚冇仔女唔會有人幫助,有勸佢而家物業唔會住到老死,唔會等到年紀太大身體退化嚴重先入老人院,到時都無能為力去申請任何福利或辦理任何事情,其實佢去住5年宿舍就夠60歲可去申請入老人院,咁當然暫時要俾住全費,等身體再差D先去買位會俾少D錢,而我都有同佢講,我過幾年夠60歲都會去申請房協的長者屋(其實係乙水住佢,我都驚到時賣唔到自住呢層樓,我就唔夠資格申請)。但佢而家就係唔肯入宿舍,可能佢冇諗住咁快入老人院,又或者佢唔想俾宿舍職員控制佢,其實佢自從去年初病發後,我覺得佢個人諗野都有d低低地,好幼稚,更加唔知社會上的情況,成日覺得自己有錢,我諗可能係佢有精神病已30年,前年年底開始突然唔肯食藥,跟住去年3月入左青山醫院醫病,病情又反反覆覆,個腦某情度受到
一定損害,所以諗野都低低地,最慘佢又未去到好差果種,如果好差的話,被醫生判為不能自理反而對家人更有利。

唔怪之得街上不時見到d亂up野的精神病人,就係情況同我妹妹差不多,唔肯去住宿舍,返到自己屋企冇人管或家人冇能力管到佢食藥,所以病發走出街。我而家真係超痛苦,唔知點算!

別墅

shop_baby 發表於 24-2-1 16:12
我媽住中途宿舍,住唔夠1星期就比人勸走,我覺得我媽住左宿舍病情更差,入得去都係同樣有病既人,佢地會鬧 ...

但我妹妹唔住宿舍的話,佢病發會做出好多恐怖事情,我就好快會精神崩潰,我驚我今次抵受唔到第二次了,上次已經令我好想死,連跟進佢case的社康職員都幫唔到,好彩係佢及時騷擾鄰居,管理員報警,才有機會送入青山。其實都係想佢住5年左右就申請老人院。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

dreamcity 發表於 24-2-1 16:16
一定申請唔到公屋,因現住的物業佢有佔30% (但佢一個仙都冇供過),咁先係最麻煩,我同佢都冇資格申請公屋 ...

我唔清楚會唔會係咁,但如果你個妹層樓佔30%,而你個妹係精神健康有問題,唔知賣樓唔可以簽?
試吓搵識得買賣樓宇法律嘅人去問吓先,唔好問地產佢哋實話得。

別墅

Anpanmama 發表於 24-2-1 16:25
我唔清楚會唔會係咁,但如果你個妹層樓佔30%,而你個妹係精神健康有問題,唔知賣樓唔可以簽?
試吓搵識得 ...

我已經知道係好難賣到層樓,除非我妹在簽賣樓文件時,精神科醫生證明佢當時係正常及清醒,所以我將來都會唔夠錢申請長者屋,但我已經冇諗咁遠了,現只希望佢先住宿舍,佢返到屋企就會累死我了。

伯爵府

回覆 dreamcity 的帖子

我見我媽之前住果間老人院有個院友三十幾歲咋,我問點解佢咁後生可以來住佢話佢老公照顧唔到佢。佢身體健全的,我估佢係精神或智力有問題。你問吓社工可否幫你妹安排到入老人院。

公爵府

dreamcity 發表於 24-2-1 16:22
但我妹妹唔住宿舍的話,佢病發會做出好多恐怖事情,我就好快會精神崩潰,我驚我今次抵受唔到第二次了,上 ...

pm

水晶宮

shop_baby 發表於 24-2-1 16:12
我媽住中途宿舍,住唔夠1星期就比人勸走,我覺得我媽住左宿舍病情更差,入得去都係同樣有病既人,佢地會鬧 ...

好彩佢最後都住得舒服咗

別墅

ilovebb2019 發表於 24-2-1 16:33
回覆 dreamcity 的帖子

我見我媽之前住果間老人院有個院友三十幾歲咋,我問點解佢咁後生可以來住佢話佢老公 ...

可以一試,但佢冇資格申請綜援,我亦驚佢唔肯俾差不多1萬的老人院費用,佢積畜亦只得20-30萬,唔用得幾多年,我不可能代她俾,我自己都唔係有錢,我的積畜要留番自己養老。

水晶宮

dreamcity 發表於 24-2-1 16:45
可以一試,但佢冇資格申請綜援,我亦驚佢唔肯俾差不多1萬的老人院費用,佢積畜亦只得20-30萬,唔用得幾多 ...

請護理員睇實佢

公爵府

20162016 發表於 24-2-1 16:36
好彩佢最後都住得舒服咗

係,情況比住屋企仲更加好,佢行得走得,院舍又時常有活動,做手工,做運動,唱k,帶佢出街食飯,一食完飯就話要返老人院,在老人院有人睇住佢,我地都安心好多

伯爵府

dreamcity 發表於 24-2-1 14:48
一年前相關post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23646526&extra=&page ...

有得去宿舍梗係去,看如何威迫利誘,否則都冇辦法,衰D講,你唯有望佢快啲騷擾鄰居又送返入醫院

伯爵府

dreamcity 發表於 24-2-1 16:30
我已經知道係好難賣到層樓,除非我妹在簽賣樓文件時,精神科醫生證明佢當時係正常及清醒,所以我將來都會 ...

哎,真係兩難,所以兄弟姊妹好就好,唔好就一世負擔

琥珀宮

可以一試,但佢冇資格申請綜援,我亦驚佢唔肯俾差不多1萬的老人院費用,佢積畜亦只得20-30萬,唔用得幾多 ...

佢嗰間係自住樓,仲要只有30%業權,應該可以申請綜援,而且老人院可以申請資助,佢得20零萬應該可以申請到,老人院職員會教你點申請

珊瑚宮

點解你妹無資格申請綜援?存款過額?
(自住樓宇吾算資產)

珊瑚宮

spikenard 發表於 24-2-1 17:03
請護理員睇實佢

好貴喎

子爵府

樓主有無諗過
中途宿舍既宿位都有限
佢既情況,就算肯住都只可住幾個月至一年

子爵府

2024年龍年勳章

好明白你!我有朋友親人有病但社工黎親佢表現正常入唔到中途,佢成家都好大壓力。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊