自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yauchuchu 發表於 24-2-8 17:59
香港唔打齊針返唔到學wor
註冊要交針卡
有咩理由可以唔打針呢?
事實上係好多ASD...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Angela.Cheung 發表於 24-2-8 19:05
我鐘意用咪用囉!

咁即係你都認同先叫人做自閉針,咁都好歧視自閉症病人喎。

水晶宮

raven 發表於 24-2-8 08:04
聽都無聽過麻疹針叫自閉針

Agree !我以為近年咁勁有針打咗冇自閉
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

2024年龍年勳章

Angela.Cheung 發表於 24-2-9 03:28
事實上係好多ASD...

你你有無事實證明ASD同打針有關?

男爵府

Angela.Cheung 發表於 24-2-9 03:14
多謝您的理性討論。我認同係同遺傳同天生有關系。

想分享一下我係文匯報睇到的文章。

原來外國有這麼多學術研究被質疑造假。

我睇日本厚生勞動省的網站

https://www.mhlw.go.jp/seisakunitsuite/bunya/kenkou_iryou/kenkou/kekkaku-kansenshou/measles_eng/index.html

Q.4 和 Q.7

Most developed countries including Japan have adopted two doses of measles-containing vaccination (mostly MMR (measles, mumps and rubella) vaccine) against measles. 

Q.7 Is there any health problem in receiving MR vaccine (measles-rubella vaccine) instead of measles vaccine alone as preventive vaccination against measles?

MR vaccine is expected to have measles prevention effect similar to a measles monovalent vaccine.
There is no health problem in receiving MR vaccine instead of measles monovalent vaccine. It has an advantage of preventing also rubella.

網站上Q.4寫的是日本也和其他發達國家一樣打兩次,而且主要是MMR疫苗。另外Q.7寫的是接種MR疫苗和單一種麻疹疫苗相同,不會對身體有不良的影響,而且還可以同時有德國麻疹的保護作用。

我對日本的疫苗情況不清楚,也只是上網查。

記得睇過網上資料,三種疫苗一起打的原因是,因為如果分開打,中間個空窗期可能會有機會中另外兩種病。如果有得選擇,我可能都會考慮分開。不過我啲小朋友早已經打晒MMR了,當年也沒有聽過自閉症的問題。

我覺得很多事情都是權衡利害,例如食藥,我每次睇完那些說明書都會發覺有很多副作用,不過思前想後最後一般都會乖乖食

珍珠宮

睛靈勳章

awless 發表於 24-2-8 09:08
呢D 疫苗歷史悠久, 研究數據相當充份, 諗呢D野真係多餘
仲有, 醫療永遠都係權衡風險. 唔打針而得到麻疹的危 ...

算啦,好多人唔知咩叫"兩害取其輕", 亦有好多人係反社會人格

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Angela.Cheung 發表於 24-2-7 23:51
多謝你明白我。
好多人話打咗無事。
但我的問題係,有無人係無打但有事。好似未搵到。

你focus 在「冇打但仔女有自閉症」,最重要係,本身仔女冇打的基數已經唔多,仲要在本身唔多的人入去去搵有自閉症,咁就梗係冇人出來講啦,點解你唔睇吓好多人打咗而仔女又冇自閉症?何況如果我係決定唔打的家長,我絕對唔會上網認覺得自己當初幫仔女決定錯誤,咁你點會搵到咁的家長?

一枝疫苗存在咁耐,一定有佢本身的功用同價值。人鍾意搵理由去開脫或解釋點解一件事發生,但點解唔純粹去理解that’s just the way it is 同疫苗冇關?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實想唔打定遲啲打(肯定自己仔女冇自閉先打)?
接受到冇一張完整針咭所帶來嘅後果,咁咪ok 囉!

子爵府

mrs_D 發表於 24-2-8 14:42
見到呢個post真係無言,直情一派胡言。
本人在外國做特殊教育,日日都接觸自閉症小朋友,唔係專家,但點都 ...

宜家好似多咗好多人冇打, 真係好得人驚, 隨時連累整個社會或全球爆發

男爵府

回覆樓主:

睇網上資料,日本小兒科學會(Japan Pediatric Society) 是寫MR (麻疹加德國麻疹)第一針1-2歲打,第二針入小學前一年(5-7歲)打。Mump (流行性腮腺炎)第一針一歲後打,第二針和MR同時間在入小學前一年打。不過Mump是自願(voluntary)性質,和MR不同,MR是routine vaccine.

男爵府

gallygally 發表於 24-2-9 07:59
宜家好似多咗好多人冇打, 真係好得人驚, 隨時連累整個社會或全球爆發
...

最近歐洲爆發

男爵府

第一次聽人講*自閉針*。明顯樓主已經先入為主。既然你咁擔心咪唔好打囉,又唔會捉去夾硬插針。

公爵府

好媽媽勳章

Angela.Cheung 發表於 24-2-9 03:27
我有聽過話MMR太勁(一次過要個免疫系統頂3隻virus) 一歲同一歲半打係太細,頂唔到支咁勁的混合針。所以我 ...

本身呢支針係混合㗎,嗰陣時健康院咪不停搵醫生同我拉鋸叫我打針,最後醫生都妥協俾我返學前打,只不過我純粹唔想佢咁早打咋嘛,我都冇話唔打另外我個女係冇打到水痘針呀,呢一針我就堅持冇打到

公爵府

Angela.Cheung 發表於 24-2-9 03:03
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2729547

https://www.edu-kingdom.com/forum. ...

咁就唔好打啦
咁恐怖~

子爵府

自己唔打冇所謂,唔打之後感染到之後影響到人就自私精。

男爵府

happyeasy 發表於 24-2-9 08:30
睇網上資料,日本小兒科學會(Japan Pediatric Society) 是寫MR (麻疹加德國麻疹)第一針1-2歲打,第二針入小 ...
多謝分享 其實我上網睇嘅資料就係如果呢三種病嘅疫苗同時注射(即係混合疫苗)嘅話就比較容易引起問題,但係如果分開打就好啲。

男爵府

zitamamama 發表於 24-2-9 16:55
自己唔打冇所謂,唔打之後感染到之後影響到人就自私精。
其實如果打咗就有保護嘅話,
何必介意其他人唔打呢?

男爵府

米豬蓮 發表於 24-2-9 13:31
本身呢支針係混合㗎,嗰陣時健康院咪不停搵醫生同我拉鋸叫我打針,最後醫生都妥協俾我返學前打,只不過我 ...
明白你 我都係唔想個仔咁早打 擔心 如果從來都冇聽過呢支疫苗可能會造成嘅問題 打咗就安安樂樂咩事都冇
但係如果已經聽過可能有問題發生
但係都照同佢打
最終真係出事嘅話
我驚自己會嬲死自己

男爵府

回覆樓主:

喺香港,小朋友係有權唔打任何防疫針,呢個唔係必須

男爵府

Angela.Cheung 發表於 24-2-9 23:55
其實如果打咗就有保護嘅話,
何必介意其他人唔打呢?

呢個係非常好嘅問題(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊