自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

正值歲晚,Facebook群組「何文田街坊」有一名姓莫的網民出文向街坊求助,指於上周二、即年廿七(6日)晚上與妻子爭吵至凌晨,詎料有情緒病的妻子一怒之下,翌日(7日)早上拿取莫生放在家中的「畢生積蓄」,到何文田邨景文樓樓下派發,結果短短20分鐘派到一文不剩。莫生指該筆錢原本打算用作裝修及養育小孩,盼曾經拿錢的街坊可歸還款項。

莫生今日(13日)向《香港01》表示,出文至今相隔5日,已有數名街坊聯絡他並歸還約4萬港元。他憶述,妻子於當日早上9時許,在景文樓大堂、景文樓對開空地及何文田堂長者鄰舍中心外派錢,約20分鐘內一共派了20萬日圓(約1萬港元)、50萬港元及500美金(約4000港元),總數約51萬元。莫生指自己「依家窮到戶口得返幾千,仲要未還卡數」,冀望「如果有街坊攞咗,唔使俾(畀)晒,比(畀)到一部分已經感激萬分」。

莫生提到該筆錢為他「畢生積蓄」、「儲咗好耐」,原希望積蓄是供未來不時之需,包括用作擺酒、裝修及將來養肯小孩,亦「包括準備去旅行用的日本円,準備新年包好嘅利市錢等」。莫生無奈指:「心情當然唔好」,唯有「呢幾年努力儲返」。

莫生在貼文中提到,妻子事後曾入院,而心情平復後已回家,「我亦都原諒咗佢,因為我哋啱啱結婚咗半年」。他指妻子此舉,令許多計劃都有變動,「連去人哋屋企拜年都唔敢,原定9月擺酒都可能要取消」,冀盼街坊能歸還其妻派發的現金,「唔使俾(畀)晒,比(畀)到一部份已經感激萬分」。

莫生向記者展示當日與其妻對話截圖,他曾向妻子說:「派咗你以後就冇得翻轉頭。」相隔48分鐘後,其妻則回覆:「錢可以再搵」、「甘(咁)老婆同錢 你揀,前者定後者?」

而從莫生與其岳母對話截圖可見,莫生最初只是誤以為「我都以為佢講下收埋咗」,但岳母證實當時曾有大廈保安阻止其妻派錢,但最終都全部派畢,遂指其妻曾到急症室自看醫生。岳母唯有安撫莫生:「錢我啲(哋)會想辦法」。

莫生稱曾報警求助,並且曾向大廈保安了解。警方到場翻查閉路電視,因為事件是自願派發,並不涉及刑事,暫時只能備案,《香港01》正向警方了解。保安亦指因閉路電視牽涉其他住戶私隱,無法供莫生查看,現在他只能待街坊主動聯絡他還錢

大宅

收埋佢唔係好過周圍派咩...雖然都唔應該...

大宅

很可憐,老婆為什麼自己不花光呢!

公爵府

珍妮花07 發表於 24-2-14 11:10
正值歲晚,Facebook群組「何文田街坊」有一名姓莫的網民出文向街坊求助,指於上周二、即年廿七(6日)晚上 ...

冇晒啲錢係幾慘嘅,不過我覺得有啲自己攞嚟!
點解要放咁多現金係屋企呢?自己諗!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

已經喺第三個關於二段新聞嘅post

珊瑚宮

回覆樓主:

放罩生積蓄喺屋企, 非常可疑

水晶宮

點解要不停開新post?

大宅

Fishqqma 發表於 24-2-14 11:31
已經喺第三個關於二段新聞嘅post
原來我old news左,今朝冇咩上黎睇,見第一頁冇先post,係咪del post比較好

珊瑚宮

珍妮花07 發表於 24-2-14 11:38
原來我old news左,今朝冇咩上黎睇,見第一頁冇先post,係咪del post比較好

...

唔使delete

珊瑚宮

...

最好引起關注, 等政府部門去查下佢!

水晶宮

光頭仔個仔 發表於 24-2-14 11:27
很可憐,老婆為什麼自己不花光呢!

病人嘛
無路捉

大宅

2024年龍年勳章

Fishqqma 發表於 24-2-14 11:39
最好引起關注, 等政府部門去查下佢!

係喎,資產有無過上限?

子爵府

2024年龍年勳章

...

起碼睇三、四頁

水晶宮

hongkongbabyboy 發表於 24-2-14 11:56
係喎,資產有無過上限?

表面睇係無嘅

所謂疑點利益歸於被告
無得假定佢有乜無乜

要有真憑實據至得

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

住公屋咁多錢。應該交還公屋出來

水晶宮

無知真恐怖

大宅

hongkongbabyboy 發表於 24-2-14 11:56
係喎,資產有無過上限?

有,資產好像不可以超過30萬

伯爵府

回覆樓主:

有次睇YouTube 講情緒病,會突然間買好多野洗晒d 錢,好似叫燥鬱症,個男人都幾慘,唔知佢老婆會唔會好番

水晶宮

光頭仔個仔 發表於 24-2-14 12:15
有,資產好像不可以超過30萬

無知真恐怖

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/HD1120(C)(10-2023).pdf

珍珠宮

回覆樓主:

反而我想問,如果其他jm收到會歸還嗎?

我會,又不是多,而且又不是自己的錢,應該要比返人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊