自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地屋企有無老人家食野成日都會噎到?

我爸爸平時食野好似唔洗咬,大大啖吞落去,跟住成日就噎住噎住,有陣時噎到咳好耐先咳到出黎,試過有次噎魚骨噎到要入急症

勸過佢要咬碎d野食先吞,但都仲係咁,而家有時飲水都噎到,真係驚日人佢無啦啦噎到抖唔到氣,令人好操心

大宅

係咪有吞嚥困難啊?爸爸幾歲?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要做多D吞口水動作, 強化吞嚥能力

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

要剪碎食物, 加凝固粉入液體到比佢飲

珊瑚宮

回覆樓主:

老人家, 口部肌肉鬆弛左, 會出現呢類情況。

子爵府

回覆 fishballlok 的帖子

唔好介意咁問,有無check過你爸爸會唔會有啲咩病,因為吞嚥困難同某啲疾病有關

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

fishballlok 發表於 24-2-14 17:52

我爸爸平時食野好似唔洗咬,大大啖吞落去,跟住成日就噎住噎住,有 ...

佢唔肯改都冇辦法。唯有勸佢多d。

大宅

我爸爸平時食野好似唔洗咬,大大啖吞落去,跟住成日就噎住噎住,有 ...

除咗吞咽困難,你爸爸少咀嚼直接吞,
有機會係你爸爸啲牙食嘢嘅時候唔舒服或者痛,所以唔想咬。快啲帶你爸爸睇醫生check吓係乜嘢問題。

男爵府

搵醫生轉介去睇言語治療或者直接搵言語治療師,做x ray吞嚥測試,睇下邊度出現問題,如果落錯格變咗吸入性肺炎可大可小

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

係咪就係大大啖食野,所以噎到?

你爸爸有無壓力,因為壓力大食野會好快,即係好急速,定佢本身係咁,即係後生都係咁大一啖食,但無噎親,老左先有呢個情況?

別墅

62做完手術之後有排有進食困難, 唔係好食到嘢野, 之後去左做吞嚥測試, 確診係有吞嚥困難, 好彩唔嚴重可以食到糊仔, 唔洗插胃喉, 言語治療師要62做口部肌肉運動, 而家進度幾好同無惡化

瑪瑙宮

牙係咪有問題令佢咀嚼唔到, 所以習慣唔咬就吞? 定吞嚥困難, 去檢查下.

男爵府

回覆 fishballlok 的帖子

年紀大咀嚼肌肉會退化,可能佢有吞嚥困難,要搵言語治療師評估,
或者你地試下將D食物剪碎先比佢食

侯爵府

老人家幾多歲?

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

年級大左仲用後生時又大啖又急既食野方式系好容易哽到,我阿媽都系甘,唯有不斷提醒唔好食甘快,慢慢食。

複式洋房

todayovercook 發表於 24-2-15 11:58
62做完手術之後有排有進食困難, 唔係好食到嘢野, 之後去左做吞嚥測試, 確診係有吞嚥困難, 好彩唔嚴重可以食 ...

請問知唔知口部肌肉運動係點樣做?

侯爵府

2023年兔年勳章

吞咽困難需要加凝固粉,言語治療師評估用量;食爛飯、碎/糊餸及流質食物如水及湯都要加凝固粉

有需要可以私訊!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你爸爸可能有牙周病, 咬完會牙痛, 或者吞食物有困難
應該帶你爸爸睇下醫生, 唔係淨係響度開鋪呻下算又由得佢繼續咁樣
老人家好多機能都退化, 咀嚼同吞嚥都係其中之一
睇完醫生無改善, 再睇下要唔要改食軟餐
魚全部都要起骨唔可以就咁俾老人家自己食
老人家仲正常食到就話, 已經噎過一次魚骨入急症就唔好再大安旨意要老人家自己食魚去損D骨出黎, 照顧老人家同幼兒一樣都要好細心

別墅

abbybabychu 發表於 24-2-14 17:54
係咪有吞嚥困難啊?爸爸幾歲?

係囉,係唔咬定係咬唔到先?正常人好難無啦啦食舊野咩都唔咬就吞落肚

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

要同爸爸傾吓
見言語治療師做訓練或治療
老人家落錯格有機會肺炎,對老人家嚟講肺炎係頭號殺手,一定要小心

有時老人家有脾氣,想證明自己做得到,唔想俾人睇小,你要有技巧d,有時d孫講一句擔心,好過你講一百句

新一年祝世伯醒醒目目,身體健康

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊