自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

她說:「我修讀完體適能教練課程,當中提及若想順產分娩的話,孕婦的骨盆底肌是十分重要,要學習如何好好強化這肌肉,分娩時有助將嬰兒push出來。」
「我有跑步習慣,所以繼續跑是沒問題,而且可強化那部份的肌肉,當然要適可而止,去到某個位感覺不舒服便要停止,我亦比從前跑得慢和減短路程,但都想keep著跑,因這是我的興趣,加上可以穩定孕媽媽的情緒,若因為陀B而好多事情做不到,只可睡在床上,會很影響孕婦的心情。」
Inez謂孕媽媽最了解自己身體狀況:「如果去到某個位做不到時,自然會停下來,不會拿孩生命來冒險。」

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

佢托SIR FACE已經有呢個習慣, 呢胎做同一樣野, 其實佢自己OK而且有請教過醫生意見, 冇問題啵~

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

開心!阿sir 呢?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回應有文有路

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

其實自己最清楚自己情況,佢應該覺得ok先至行

SforSylvie    發表於 24-2-21 15:38

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

啲網民咁緊張做乜?
唔好再講 志行、聞聞 呢對痴男怨女 好嗎!

大宅

la_source 發表於 24-2-21 12:51
佢托SIR FACE已經有呢個習慣, 呢胎做同一樣野, 其實佢自己OK而且有請教過醫生意見, 冇問題啵~ ...

佢都答得好好

la_source    發表於 24-2-21 14:24

子爵府

2024年龍年勳章

我哋呀媽個陣時陀我哋仲要做好多粗重工夫,個道理一樣,講真,可能仲生得易

侯爵府

2024年龍年勳章

sir face so cute

大宅

回應得好大方

珍珠宮

熱血金章

adawong20 發表於 24-2-21 13:01
我哋呀媽個陣時陀我哋仲要做好多粗重工夫,個道理一樣,講真,可能仲生得易 ...

係,當年回鄉見孕婦擔水擔柴,當時仲係用木桶儲水,重到呢
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

翡翠宮

回覆樓主:

而家好多人判官上身
唔知頭唔知路就鬧咗先
只要清楚自己身體狀況
做合適嘅運動根本冇問題

侯爵府

有做開運動嘅女士懷孕期保持運動冇問題吖,除咗可以穩定情緒同幫助生產,產後恢復都好好多㗎
我當年懷孕冇洪太咁勁去行山,但每日都行兩個鐘㗎。
雖然後來因為阿女冇調頭要開刀,但我開完刀第二日已經落地行,三日冲涼,坐月嗰陣冇乜點補,照幫阿女冲涼同餵夜奶,託賴冇咩後遺症。應該因為孕期有運動嘅功勞。

瑪瑙宮

真係唔明, 孕婦行山有咩問題.

我 ex 99 講過, 佢胎住 B 時, 會特登做運動 (佢個年代邊有咩運動), 佢話有稻草, 一綑綑的, 就係咁企响度掹 d 稻草黎運動. 當然除此, 日常家務佢都係一個女人踢.

侯爵府

2024年龍年勳章

回應得好好

伯爵府

cy101 發表於 24-2-21 12:54
開心!阿sir 呢?
揹左係後面

大宅

其實大部份產後問題, 腰酸骨痛, 怕凍怕熱, 周身唔聚財
就係懷孕時冇做好鍛鍊, 本身香港女性肌肉量已經少
懷孕時奉指唔郁, 肌肉不斷流失, 心肺功能變得更差
加上產後迷信進補, 生完成個人又肥又冇氣, 不似人形....

男爵府

一般人平時冇做開運動,一懷孕咩都唔做得。同做開運動嘅人係好唔同。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Danjunior 發表於 24-2-21 13:18
揹左係後面

我要大sir 喎!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

YolandaTam 發表於 24-2-21 13:13
有做開運動嘅女士懷孕期保持運動冇問題吖,除咗可以穩定情緒同幫助生產,產後恢復都好好多㗎
我當年 ...

陀住兩個仔有去行山, 坐地鐵一定行樓梯, 搭巴士坐上層, 健步如飛...
生大仔4個鐘, 細仔3個半鐘搞掂

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊