自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yauchuchu 發表於 24-2-21 20:08
A咩事無再做香港份工?做咗約耐?斷約?
太鈍湊初生B我唔太放心

A係完約既,做左2年,因為家庭原因所以離職。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有冇斷過约?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

齋睇背景,如果係我會選A,佢41,重有三個小朋友,應該唔會再雖要回鄉生仔,咁大棚人應該要搵錢養家,所,以唔會做一兩年就走。
B31歲,只有一個12歲,後生有機會會再生B,
不過請姐姐真係要講運,而且要同姐姐多溝通。

男爵府

Gorgor0612 發表於 24-2-21 20:15
有冇斷過约?

A同B都完約

男爵府

41歲湊初生,年紀略大。而且佢喺香港做過,你又新手僱主,可能食唔住佢。

如果真係要揀我會揀第二個。不過佢哋嗰啲工作經驗聽吓就算,嚟到都係當佢一張白紙,所有嘢由零開始再教過

男爵府

我會揀A

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:49
A 41歲,已婚3子分別是15、12同8歲。
B 31歲,已婚有1個12歲兒子

A
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2024年龍年勳章

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 20:12
A係完約既,做左2年,因為家庭原因所以離職。

咁叫佢俾個前僱主電話你做reference check
如果係好黎好去既,姐姐無理由唔俾

大宅

A

你head 佢 好過 調轉
不過都係講彩數

侯爵府

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:39
背景:我是新手媽媽,亦都係第一次請工人姐姐。女女6月出世,因為我同老公都要番工,所以要請姐姐湊。我媽 ...

B
我偏向請後生,未結過婚,未在香港做過,後生適應能力強,未來過香港工作會聽話啲,但要比多啲時間教,我覺得結過婚生過B, 個B都未必係佢地揍大,其實請工人姐姐真係好講彩數。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:49

有幾多兄弟姊妹?父母健在嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我揀A ,3個小朋友burden 大D! 我唔介意佢蠢,我反而怕姐姐太精

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:39
背景:我是新手媽媽,亦都係第一次請工人姐姐。女女6月出世,因為我同老公都要番工,所以要請姐姐湊。我媽 ...

背景其實唔可信
精靈又驚佢古惑
鈍鈍地又難教,驚佢乜都唔識
難揀

大宅

我AB都唔揀,寕愿要一個未嚟過香港的白紙。
姐姐講background ,唔好聽太多,揾個oversea,自己一手一腳教會好d.
白紙你預佢咩都唔識。好過你唔知佢識咩,唔識咩,初生博唔過。

公爵府

視像interview先再決定

大宅

B,揍初生揀醒目既好,BB有唔舒服或家居意外,醒目工人都識通知你或搵人求救

男爵府

Yasmid00 發表於 24-2-21 21:05
我AB都唔揀,寕愿要一個未嚟過香港的白紙。
姐姐講background ,唔好聽太多,揾個oversea,自己一手一腳教 ...

其實反而係B醒目果個未嚟過香港,A曾在港工作

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

A啦,B太年青,小心d好

子爵府

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:56
其實A開頭面試時(姐姐唔知我在內看緊,以為只係同agent傾緊)鈍鈍哋,我無咩特別好感,所以無冒出想同佢 ...

可以聯絡番上任僱主最好,佢地係真實用家,工人講到識飛都無用

大宅

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 21:36
其實反而係B醒目果個未嚟過香港,A曾在港工作

我之前就請咗個B類,在菲做過两年住家工,未嚟過香港,31歲,未婚,父過身,interview 時見佢對答都醒目,就揀咗佢。
嚟到都有傾有講,做野都勤力,但是開煤氣爐都唔識,煮米都唔識落水,衛生意識係0.
教咗一個禮拜,識開煤氣爐啦,過多一個禮拜,佢自己煮食,佢又唔記得咗點開煤氣爐,打電話俾我,佢話【個爐壞咗,我開着咗,但是冇火,又聞唔到煤氣味】我叫佢立即關咗煤氣爐,食杯麵。呢個工人,第一個月出粮就同時俾辭職信我,喊晒口,話晚晚訓唔着,理由係媽媽血壓高,掛住佢,要翻去take care 佢。同時佢仲醒目到寫信去入境處,自行終止合約。最後,我叫佢即時走啦,媽媽咁需要你照顧。佢話你炒我,就要賠錢俾我。佢地似扮豬食老虎。
你有初生,你媽媽要睇實,當然,唔係個個都係咁,只係好唔好彩!純分享

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊