自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

南韓京畿道安城市發生致命意外。一名年約60歲女子在當地著名大型購物中心「Starfield安城」的室內運動遊戲場體驗笨豬跳,疑因安全扣環沒有扣上,直接從8米高空墮地身亡。

當地報道指,「Starfield安城」3樓設有室內運動遊戲場,一位60歲女性26日到此體驗笨豬跳,她已穿上安全裝備,卻意外墜落石屎地,送院前心跳停頓,需要救護員即場施以心肺復甦術急救,在當地時間下午4時27分送院搶救,延至傍晚5時25分宣告不治。
警方隨即針對意外展開調查,警方發現,事發當時設施上、地面都有安全人員,且死者也穿著安全防護裝備,但疑似沒有扣上安全扣環,因此直接由8米高墮地。警方仍在調查營運公司的安全措施是否完善,一旦發現存在疏忽,將以業務過失致死罪提控,警方以案件仍在調查為由,未有透露更多細節。

Starfield館方事後表示,周二(27日)關閉事發的安城館,協助相關單位調查,也會和Sports Monster與死者家屬找出事故發生原因,Starfield其他地區部分商場設施亦將暫停營業,以進行設施安全檢查和員工安全訓練,避免悲劇重演。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

大宅

RIP

伯爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大宅

RIP

別墅

2024年龍年勳章 2024勳章

陰公 點解室內都唔裝返個安全網?

侯爵府

畀面勳章

蛋花湯 發表於 24-2-28 10:00
南韓京畿道安城市發生致命意外。一名年約60歲女子在當地著名大型購物中心「Starfield安城」的室內運動遊戲 ...

直墜落石屎地

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

除了呢單,以前都睇過一單新聞,國內人士出國玩笨豬跳,又係未將身上安全帶扣落笨豬跳嗰條長繩,該人聽不懂英文指令,安全人員同佢講嘢,佢以為叫佢跳,結果跳落去跌死了。

大宅

回覆樓主:

一個錯失會搞到玩家命到無埋,真係要好小心

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

[img=500,400][/img]

男爵府

無必要唔好去玩高危又語言不通既地方玩,安全最重要。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

回覆樓主:

呢D都係玩命~

珍珠宮

我成日覺得玩呢類遊戲嘅人嫌命長

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

搵命搏
何必呢

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

未斷氣前痛到不敢想像 rip

伯爵府

maria2014 發表於 24-2-28 10:58
搵命搏
何必呢

呢D正所謂要死唔洗病

伯爵府

野原美冴 發表於 24-2-28 10:26
除了呢單,以前都睇過一單新聞,國內人士出國玩笨豬跳,又係未將身上安全帶扣落笨豬跳嗰條長繩,該人聽不懂 ...

香港嗰個室內跳彈床一樣咁衰,經常有人響嗰度骨折,跌到好似阿mo咁樣癱咗嘅都有,一樣繼續有人去簽生死狀玩,所以間把鬼嘢到今時今日仲未執笠

侯爵府

牛年勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊