自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

lastpass 發表於 24-3-4 15:16
我個黑面,自尊心強,唔鐘意聽指令,我唔想轉所以死忍。

我都係每次隻眼開隻眼閉,佢地唔太過份我就會捱到佢地完約,但工人每次都有唔同原因要斷我約,心很累

大宅

feifei_baby 發表於 24-3-4 15:18
唔係呀,細果個小三咋,本身諗住細女升中先唔請,但對請到正常工人已經絕望,或者開多幾次盲盒可能抽到正 ...

我一個小一,一個小三添,唯有自己辛苦啲

公爵府

Memenn 發表於 24-3-4 13:53
放工仲要管理工人,要交帶清楚佢做乜,又要買埋比佢食,又要硬食佢黑面,仲有其他麻煩野,用鐘點無咁煩,當 ...

係,我放工要處理啲細路冇時間心機管理佢,下場是縱壞工人,我唔再請的主要原因是我根本管理唔到工人,所以我絕對唔會得到一個好工人。

別墅

侯爵府

睛靈勳章

noodle_noodle 發表於 24-3-4 11:09
睇人,有d人嘅命係請極都請唔到好工人做得長,但我都識第一次請工人就已經好滿意,我自己黑仔開,我一定唔 ...

性格問題, 有啲人性格係永遠都唔會請到好工人

複式洋房

mnhk 發表於 24-3-4 10:10
用左工人7年, 換左5個工人, 有續過約, 有完約, 有工人斷約, 有工人走佬, 今次呢個話屋企問題要斷我約,搞到 ...

伯爵府

用左工人7年, 換左5個工人, 有續過約, 有完約, 有工人斷約, 有工人走佬, 今次呢個話屋企問題要斷我約,搞到 ...

請工人真係講命水, 完全冇任何定律可言, 我用咗工人廿幾年, 工人質素真係每況愈下, 而家只要係一個正常有手有腳正常嘅工人已經好好!

水晶宮

小朋友多大?如果小朋友大,已中學,真心可以考慮不用工人。(但自己要辛苦啲)

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-3-4 11:09
睇人,有d人嘅命係請極都請唔到好工人做得長,但我都識第一次請工人就已經好滿意,我自己黑仔開,我一定唔 ...

網友,請工人真係看彩數。我舊工人都同我做左幾年,但話變就變。我都等緊細女大左就隨時不用工人。有時都激氣架。

伯爵府

mnhk 發表於 24-3-4 15:27
我一個小一,一個小三添,唯有自己辛苦啲

兩個細路仲咁細, 好明顯佢唔想做你呢份工, 返鄉下就係藉口而已!
而家啲工人好揀工做的
唔係好似以前咁, 真係想搵錢返鄉下, 刻苦耐勞, 而家係要睇你有冇比間獨立房佢, 自由自在, 提供埋wi-fi隨時上網, 份工係咪好做!
衰啲講句, 冇錢真係唔好請工人,所謂有錢, 係要有間大屋有獨立房比佢, 咁會做得長啲, 如果間屋又細,僱主有奄尖, 又要同小朋友share房間, 又有細路,又有老人家, 佢咪唔願意做囉!
但其實如果冇細路及老人家, 洗鬼請工人咩! 唔通我哋自己想搵黎煩!

伯爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-4 11:26
其實我有時都諗果d姐姐點解會放低d父母老公仔女,離開屋企,適應過程其實好辛苦,我地返工都有放工返屋企 ...

如果外國有份工 係你人工嘅四五倍, 講緊十萬八萬一個月以上 你做幾年當五六年吧, 就可以返嚟買屋, 以後都唔使做, 咁自然就唔同諗法了!
咁當然佢哋計過條數有著數先會咁做啦!

大宅

Astra00 發表於 24-3-4 18:56
小朋友多大?如果小朋友大,已中學,真心可以考慮不用工人。(但自己要辛苦啲)

2個仲係初小,所以都預左自己湊返辛苦多幾年

大宅

歌莉亞 發表於 24-3-4 19:03
兩個細路仲咁細, 好明顯佢唔想做你呢份工, 返鄉下就係藉口而已!
而家啲工人好揀工做的
唔係好似以前咁, 真 ...

佢已經自己一間房,佢長期玩電話,中午午睡一個鐘,根本都唔多野做。前排先要求food allowance, 應承左佢,可能計過唔夠食,咪唔做

水晶宮

judycyk 發表於 24-3-4 10:32
我朋友個工人,做咗就嚟三十年,係佢出世時父母請,一路用到現在。佢叫我朋友做哥哥。似阿媽多D ...

雖然我而家都有好工人,不過以前嘅工人應該好 d 嘅。湊大我嗰個工人都做咗20+ 年先走。我有朋友的工人,做咗40年都仲喺到,而家60+ 歲喇,做下屋企簡單嘢

男爵府

回覆 judycyk 的帖子

真好呀!工人可以做30年,大家一定相處融洽了!我家姐姐已經8年了,感謝她的付出,續約打算給她一點bonus, 對比付agent fee 和重新適應好得多了!

男爵府

回覆 Nbs 的帖子

大家互相真惜才可以做到這麼久嘅

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-3-4 11:26
其實我有時都諗果d姐姐點解會放低d父母老公仔女,離開屋企,適應過程其實好辛苦,我地返工都有放工返屋企 ...

我個新工人,有3 個小朋友,最細嗰個同我女差唔多大,所以佢當我女係佢女咁湊咁玩。有日佢同我講,佢家鄉間屋無廁所的,要出出面得個窿嗰d 廁所,如果打風落雨水浸就好麻煩,小朋友出去亦唔安全。咁我就明白,即使唔捨得都嚟打工,目的都係改善屋企人生活。而家好好多喇可以晚晚facetime, 以前湊大我嗰個工人得寫信,長途電話都貴。

別墅

judycyk 發表於 24-3-4 10:32
我朋友個工人,做咗就嚟三十年,係佢出世時父母請,一路用到現在。佢叫我朋友做哥哥。似阿媽多D ...

咁一定好好感情

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mnhk 發表於 24-3-4 19:17
佢已經自己一間房,佢長期玩電話,中午午睡一個鐘,根本都唔多野做。前排先要求food allowance, 應承左佢 ...

出正價糧?

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊