自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mnhk 發表於 24-3-4 21:24
我好彩無出高價咋,佢長期匿係房,塞住耳仔,玩電話,我做阿四開門收件,佢就日日午睡,飯餸都係買現成, ...

一早應該炒。

已刪除用户

珍珠宮

Jnam 發表於 24-3-4 13:18
樓主真幸福, 有條件唔請工人. 我都希望好快有這一日.

我以前係請工人湊小朋友,我哋係雙職父母,到小朋友高小,可以自己返學時,我哋就唔用工人。唔用工人都要幾大決心,因我工作忙,但要一早起身煮早餐比小朋友食,放工又要買餸煮飯。不過好彩,其他家務由C6 做,佢份工假期多得閒 d。
冇工人凡事親力親為,不過屋企唔使多個人,感覺輕鬆自由,又可以每月慳幾千 ,最重要係仔女獨立d, 呢樣最好。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-3-5 02:18
一早應該炒。

其實如果炒左再請,係好傷自己銀包,中介費夠比起碼3個月工人月薪。

我當日都忍個舊工人完約。因我再請都要洗錢及等幾個月。空缺期要找自己家人輪流幫手接女女放學。

水晶宮

lily233242 發表於 24-3-4 23:24
其實如果唔係想俾阿女自己有一間房,我有時都想請工人到我退休為止!因為香港女人真係好辛苦㗎,好多都有返 ...

取捨吧。到時候真係有需要大清潔,可請本地鐘點。同埋屋企盡量清空(不好囤廢物)。咁家務可以簡化好多。

珊瑚宮

Astra00 發表於 24-3-5 06:26
取捨吧。到時候真係有需要大清潔,可請本地鐘點。同埋屋企盡量清空(不好囤廢物)。咁家務可以簡化好多。
...

係,唔好多垃圾,請人清潔都易搞。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-3-5 06:27
係,唔好多垃圾,請人清潔都易搞。

呢幾年來,因為即將有垃圾袋稅,我已經常執野掉或轉贈比人。也減少囤積物品在家。尤其是新鮮的食材,不想過期又浪費。

珊瑚宮

Astra00 發表於 24-3-5 06:38
呢幾年來,因為即將有垃圾袋稅,我已經常執野掉或轉贈比人。也減少囤積物品在家。尤其是新鮮的食材,不想 ...

食物我真的不會囤太多,因為怕過期。
減價買得最多嘅就係洗衣液同埋廁紙。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-3-5 06:54
食物我真的不會囤太多,因為怕過期。
減價買得最多嘅就係洗衣液同埋廁紙。
...

食物就係試好多次過期食不到,局掉。有不少係長老食不晒,臨期轉比我地。我哋捱義氣幫手食。我已帶飯幫手清食物。寧可想食時才早1-2日準備定。(新鮮食材)咁基本麵類,少量罐頭都要有,以防一時急用。

我改用洗衣粉及皂了。因工人會手洗某一啲衫。

本身我都改用皂沖涼,好似少啲對身體刺激。

洗衣粉及廁紙,因間唔中老公去內地工作,佢經過超市都會買啲拎返嚟,平過香港少少。仲有5公升煮食油,平過香港。呢啲都會買。因為淘寶嘅話呢邊要收運費好貴。

珊瑚宮

Astra00 發表於 24-3-5 07:36
食物就係試好多次過期食不到,局掉。有不少係長老食不晒,臨期轉比我地。我哋捱義氣幫手食。我已帶飯幫手 ...

我都係買大支油,一支用好耐。你有姐姐可能會快好多。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-3-5 07:39
我都係買大支油,一支用好耐。你有姐姐可能會快好多。

我舊工人,經常偷野。日用品、食品用好快!佢完約後那幾個月,我洗少起碼幾千元一個月!

故新工人到步,我所有野都進一步揸緊,真係差唔多沒有才買。幸好從沒一日比工人去買野。新工人暫時笨笨地,我說明如果發現佢偷野即炒。

子爵府

feifei_baby 發表於 24-3-4 20:19
我半年貨仔only

我個做咗個半月,剛剛尋晚quit

珊瑚宮

Astra00 發表於 24-3-5 07:43
我舊工人,經常偷野。日用品、食品用好快!佢完約後那幾個月,我洗少起碼幾千元一個月!

故新工人到步, ...

我嗰個就冇偷嘢,不過用嘢真係好快,洗潔精(一星期用差唔多一L), 洗衣粉(冇用姐姐之後我先用洗衣液),煮食油( 我好怕煮餸落好多油但係佢手偏偏好重手講極都係唔聽, 習慣改唔到)。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-3-5 07:55
我嗰個就冇偷嘢,不過用嘢真係好快,洗潔精(一星期用差唔多一L), 洗衣粉(冇用姐姐之後我先用洗衣液),煮 ...

我舊工人係扮用嘢好快,其實實質就會攞去賣俾啲同鄉。同埋佢成日儲兩三袋紅白藍又送返鄉下。唔排除就係咁樣攞走我屋企啲嘢。因我同我老公都做嘢好忙,亦都冇時間去理個工人,佢最尾嗰年真係度假咁款,完全擺爛冇乜點做嘢,我都夾硬忍佢。我唔想傷自己銀包。

好彩最後係佢自己提出唔做,我可以唔使比長期服務金。

而家呢個新工人我都係觀望中,冇乜錯漏就繼續,希望捱到個女升中,咁我就到時少好多包袱。

大宅

回覆 kiki1230 的帖子

我都覺印尼姐姐幾好,我唔會再用菲律賓姐姐

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

judycyk 發表於 24-3-4 10:32
我朋友個工人,做咗就嚟三十年,係佢出世時父母請,一路用到現在。佢叫我朋友做哥哥。似阿媽多D ...

桃姐~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Kellychan02123 發表於 24-3-5 08:27
回覆 kiki1230 的帖子

我都覺印尼姐姐幾好,我唔會再用菲律賓姐姐

印尼姐姐、普遍比較純品些、無咁蠱惑~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 大力大力 的帖子

係呀,完全兩個感覺

伯爵府

mnhk 發表於 24-3-4 10:10
用左工人7年, 換左5個工人, 有續過約, 有完約, 有工人斷約, 有工人走佬, 今次呢個話屋企問題要斷我約,搞到 ...

我用咗16年工人姐姐,總共3個:一個做咗4年老公催佢返屋企生仔,之後請咗個神經質既,捱夠3個月等佢賺夠借落agent先炒,第三個係我屋企做咗差唔多13年,今年2個女大學畢業佢又年紀大退休辭職唔做,但我依然計足長服俾佢。有時都要睇吓僱主家庭環境和工作紛圍,好似我奶奶咁,2年3個工人斷約,總有惡頂之處先會咁。人心都係肉做既,一個差、2個差、3個差,但唔會個個都係咁。

珍珠宮

身邊吾少親友就算仔女大咗繼續請工人,有啲養隻狗都要請,有啲唔敢獨留仔女在家,有啲有老人家同住,有啲雙職,為咗返屋企有飯食,唔想同老公吵家務問題

我自己就算個囡留學都係會繼續請,因越搬越大,寵物越養越多,旅行又會越多越長,又要工人睇埋花。
我可能比較好彩,16年,只係請過3個菲律賓工人。第一個去加拿大,自己quit, 第二個返去生仔。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊