自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友連續發燒幾日,去睇羅醫生話肺炎,浸X醫院兒科羅婉X醫生懷疑佢中支原體肺炎,其實原來做撩鼻快測都可以測到(平好多),但佢建議做痰種箘,第一日做一次,第三日話再確定多次,前後萬幾元,都算啦,佢處方一隻五日既抗生素,食第三日仲燒到40度,原來好多報道講左D隻抗生素成效已不大,抗藥性。羅醫生安排去咗仁安入院第一日,兩點入院,病房坐到晚上十點才拿到藥,因為羅婉X女醫生八點幾先到,跟之前開的差不多完全一樣,多了粒青蛙丸,化痰粉。小朋友又燒足一日,羅婉X醫生亦冇咩建議叫我地飲湯,飲蜜糖水:sweat:。第三日問佢可以點醫治,依然講第一隻抗生素(抗藥性高)幫到手,叫我放心,果晚又燒到40度,驗痰後第四日終於忍唔住換返平常睇返既兒科,即返開返適合既囗服抗生素。第六日已經完全退燒。之前口服加吊針總共3種抗生素全部冇用,但已經差唔多用完,小朋友打吊針喊到死,原來白打。依個羅婉X醫生好奇怪,驗痰後入完見佢,佢叫我幫佢「倒帶」小朋友發生咩事,我哋諗你唔係有睇返記錄既咩?我哋同佢講5日的抗生素已服用3日都燒40度,佢就話「理解嘅,理解嘅」然後就完,叫我地再驗多次痰。我哋傷心小朋友辛苦,個醫生又慢慢嚟,我哋決定醫到一半(emoji)醫生,其實咁做唔常見,但係醫生叻同有醫德真係非常重要。我入醫院果幾日,費用最貴就係佢同我哋驗乜驗乜,打乜打乜,三日三萬五,後面搵返自己兒科醫生兩日加埋一萬。我都覺得自己錯唔應該搵佢,但係佢向浸X兒科門診時感覺係好正常。自己買左個大教訓,浪費幾萬,小朋友大人都好攰。最痴綫佢第二次叫我驗痰洗左6千幾蚊個報告,我小朋友好返出院都未出:angry:

子爵府

poppyseed2024 發表於 24-3-5 13:18
小朋友連續發燒幾日,去睇羅醫生話肺炎,浸X醫院兒科羅婉X醫生懷疑佢中支原體肺炎,其實原來做撩鼻快測都可 ...

個醫生好老架?

伯爵府

poppyseed2024 發表於 24-3-5 13:18
小朋友連續發燒幾日,去睇羅醫生話肺炎,浸X醫院兒科羅婉X醫生懷疑佢中支原體肺炎,其實原來做撩鼻快測都可 ...

其實最後係咩箘?

複式洋房

sisilee321 發表於 24-3-5 13:22
個醫生好老架?

五十左右,睇門診好正常好似好細心,一入左院就叫你慢慢等,驗乜驗物,驗小便兩次,驗血,驗痰兩次,話驚第一次唔準確。小朋友病,做阿媽咩都ok, 但其實好多係冇必要。到我小朋友康復出,D驗血驗痰結果都未返到,錢就過萬

複式洋房

annie133 發表於 24-3-5 13:24
其實最後係咩箘?

支原體肺炎,我後來自己兒科醫生話可以向診所撩鼻哥做快測,攞藥食,兩日內退燒。但呢位羅醫生冇同我講可以咁做,叫我俾5100驗痰。都唔係錢嘅問題,佢用既方法同藥都係冇效用,小朋友高燒咳訓唔到,抽血爆喊(冇必要),打吊針插針爆喊(冇必要既抗生素)佢話怕佢身體有其他箘所以開埋,總之就是一次過比左三樣冇用既抗生素我個小朋友

男爵府

陪月勳章

好有錢

複式洋房

aryemyem 發表於 24-3-5 13:45
好有錢

我都覺得好貴,但為咗自己小朋友生命,點都要俾錢。我想提醒其他家長可以撩鼻做快測,唔好好似我中咗伏

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實可能入政府急症都冇拖咁耐

珍珠宮

下次冇買兒童入院保險
小朋友一燒到40度直接去急症室
-定快靚正,政府醫院唔呃人
今次當買個教訓

侯爵府

洗咗幾多錢都後話
小朋友燒咗幾日,個醫生好似咁hea
感覺小朋友係自己吽反好咁

複式洋房

TMC3012 發表於 24-3-5 13:51
其實可能入政府急症都冇拖咁耐

都可能係,公立佢哋唔會亂叫人驗野,同叫病人比D耐性留院,開多隻抗生素順便殺埋其他可能有既箘(emoji)

水晶宮

睇落好離譜。

複式洋房

鴨鴨比 發表於 24-3-5 13:55
下次冇買兒童入院保險
小朋友一燒到40度直接去急症室
-定快靚正,政府醫院唔呃人

我都知政府醫院唔會呃人,但係驚等太耐同唔知可唔可以陪床,你講得啱,今次係買左教訓。

複式洋房

Jane1983 發表於 24-3-5 13:58
睇落好離譜。

佢知我換咗醫生後,仲嚟拷門話探下我哋,唔知係咪睇我會唔會投訴佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

小朋友涯咗幾日好慘
洗咗幾萬蚊
有冇買醫療保險

複式洋房

Anka 發表於 24-3-5 14:09
小朋友涯咗幾日好慘
洗咗幾萬蚊
有冇買醫療保險

買咗,但自己都要貼,因為佢驗咁多野D醫療費quota 爆哂

男爵府

我小朋友睇過佢幾次門診 好細心 仲會氹小朋友笑
冇諗過會係咁

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

poppyseed2024 發表於 24-3-5 13:47
我都覺得好貴,但為咗自己小朋友生命,點都要俾錢。我想提醒其他家長可以撩鼻做快測,唔好好似我中咗伏
...

多謝你提醒,錢事小,但小朋友好淒涼,要挨咁多日

複式洋房

yauki921 發表於 24-3-5 14:29
我小朋友睇過佢幾次門診 好細心 仲會氹小朋友笑
冇諗過會係咁
...

我都係睇門診覺得佢正常,好似好細心,但係入咗醫院,佢係hea, 到病房佢叫我幫佢「回帶」個病幾時開始,佢比咩藥,然後叫我繼續食藥等,我就係5日抗生素食左3日都燒到40度先入醫院。我小朋友夜晚真係咳足全晚,佢話可以試吓飲D暖水,湯水。我忍唔住問佢係咪有點氣管藥聞下幫下佢,佢先話可以啊。第一日我坐八個半鐘,就係講咗D幾句

水晶宮

回覆 poppyseed2024 的帖子

係都唔奇。究竟佢係當你水魚,定係緩慢,或者能力不足,真係難講。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊