自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

廉航「越捷航空」一架客機2月從台灣台北飛往泰國曼谷途中,一名孕婦乘客腹中胎兒決定選此時來世上「報到」,泰國籍機長賈卡林(Jakarin Sararnrakskul)為此親手幫忙接生。

飛行經驗達18年、育有一名小孩的機師賈卡林於2月23日擔任該班機機長時,在駕駛艙接到空中服務員緊急通知,有產婦在機上洗手間即將臨盆,隨即將飛機交給副機師。

賈卡林確認產婦當時情況後,研判就算緊急降落也來不及,隨即決定與幾名空中服務員合力接生,最後母子均安。

這名幸運兒因為在高空出生,機組成員替他取了Sky(天空)的小名。報道中並未提到這名產婦的姓名和國籍。

賈卡林之後受訪時直呼,自己飛行近20年,幫乘客接生還是頭一遭。

https://www.hk01.com/%E7%92%B0%E ... D%E4%B8%80%E6%AC%A1

好人好事

珍珠宮

大宅

有冇得一世免費坐飛機

男爵府

2024年龍年勳章

小芝媽媽 發表於 24-3-6 14:54
廉航「越捷航空」一架客機2月從台灣台北飛往泰國曼谷途中,一名孕婦乘客腹中胎兒決定選此時來世上「報到」 ...

機師離開剛位,副機師唔掂就成機人gg
一般都係空姐負責,唔明佢衝出去接生做咩?

大宅

點解係機長出去?? 無其他人幫到手咩??

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢好有經驗咩?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

估唔到機長幫手, 佢又唔係醫生我覺得唔需要囉

別墅

複式洋房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊