自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

https://www.hk01.com/%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%9C%92/997166/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E6%AA%A2%E8%A6%96%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%91%88%E5%88%86%E8%A9%A6%E6%A9%9F%E5%88%B6-%E5%90%84%E7%A7%91%E6%AF%94%E9%87%8D%E8%AA%BF%E6%95%B4%E8%AB%AE%E8%A9%A2%E5%AD%B8%E7%95%8C-%E7%A0%94%E5%8A%A0%E5%85%A5%E9%AB%94%E8%82%B2%E7%A7%91?utm_source=01appshare&utm_medium=referral&fbclid=IwAR379vqflFgYMD2Gf8yI5_0W45V0rSVgpMEQgazO6gjTP9qLGW3HpejhuHQ_aem_AZl00ZepYk76ndF-eFzwt1bqm3NDnMJ2OdorHo-2_BGIKuBMxXRfWWAlmmIksnuHkps

教育局檢視小學呈分試機制 各科比重調整諮詢學界 研加入體育科

原文網址: 教育局檢視小學呈分試機制 各科比重調整諮詢學界 研加入體育科 | 香港01 https://www.hk01.com/article/997166?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

大宅

根本體育、視藝、音樂就唔應該呈分!
將d培養氣質,開心上堂的科目變晒質

零食狂    發表於 24-3-8 01:03
goldpiglet    發表於 24-3-7 22:04
ranchu    發表於 24-3-7 21:51
girlbear    發表於 24-3-7 14:04
WSYSC    發表於 24-3-7 13:50

水晶宮

畀面勳章

RYBB 發表於 24-3-7 09:18
...

係呀,我都覺得唔應該
個原意係好,
但香港家長唔會咁諗
好彩我仔已經完成左中學階段

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

...

體育、視藝、音樂呢幾科係講天份唔係努力就得!

男爵府

yoioy 發表於 24-3-7 09:21
體育、視藝、音樂呢幾科係講天份唔係努力就得!

我女跑步同游水學界都有獎
運動好傑出,次次都A
點知有次考試考踢足球
要射龍門
射極都唔中,好彩之後亞sir 俾佢用羽毛球開波補數,最後拎B
佢講番我都覺得好笑
好彩唔係呈分

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

侯爵府

...

認同啦,特異功能已經入到好學校啦,無需要計分。

goldpiglet    發表於 24-3-7 22:05
ranchu    發表於 24-3-7 21:51
WSYSC    發表於 24-3-7 13:51

珍珠宮

減齡達人勳章

...

但呢d科唔計分的話,其實對部份小朋友唔公平,讀書叻其實都係天份,有部份讀書差,但術科好d,計埋分對佢哋公平好多。

公爵府

其實視藝都呈,咁體育呈都無問題。
都係小朋友興趣一部份。

水晶宮

回覆樓主:

唔贊成。雖然我好同意全人教育,德智體群美的教育。但呈分只計主科最好,閒科可以影響大局,會玩死學生。

珍珠宮

...

全日制仲邉有咁多時間

大宅

視藝、音樂呢d明明係培養氣質,一呈分就變左操練,上堂唔再開心,音樂要做卷考樂理,視藝就三堂一張畫重要跟老師中意d咩去完成。
呢d術科唔應該咁樣學,窒礙咗小朋友思考、創意同興趣!

ranchu    發表於 24-3-8 02:03

公爵府

回覆樓主:

贊成體育,視藝,音樂不編入呈分

ranchu    發表於 24-3-7 21:52

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

痴線,體育、視藝、音樂唔應該呈分囉,係唔係想更多學生跳樓呀

零食狂    發表於 24-3-8 01:05
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

野原美冴 發表於 24-3-7 09:39
但呢d科唔計分的話,其實對部份小朋友唔公平,讀書叻其實都係天份,有部份讀書差,但術科好d,計埋分對佢 ...

術科好讀書麻麻嘅小朋友更加應該好好培育,以呈分制入學更易錯配學校~

bettylm98    發表於 24-3-7 09:55

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

贊成全人教育,音樂,視藝都呈分了,無理由體育不用不喜勿插~

子爵府

「他透露教育局亦有就是否將體育科納入呈分試科目,向議會諮詢意見,而議會成員大部分傾向同意,而佔比多少仍在討論中。他解釋,此舉措是因重視學生的體能及精神健康,亦由於近年香港體育盛事興起,認為體育事業的發展,可以從教育著手培養下一代。」

做運動對學生精神和健康好,依家亦重視全人發展,如果佔分唔高(1-3分)都可以

水晶宮

回覆 Jane1983 的帖子

主科比重高過術科

大宅

體育、視藝、音樂唔應該呈分. 只呈主科. 最好只考一次, 同埋計自己分數

子爵府

0030 發表於 24-3-7 09:50
贊成全人教育,音樂,視藝都呈分了,無理由體育不用不喜勿插~

其實音樂、藝術比體育更難學更講天分,都需要呈分,亦無人反對過,咁體育呈分其實影響唔大

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊