自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

winniechungsh 發表於 24-3-11 11:39
我就中意睇文字
急既就打字見到即回or 打返比你
見到閒聊,我得閒先睇,

我鍾意睇文字,因為習慣速讀,重要嘅嘢先慢慢睇

大宅

認識瑞士牛牛第一回

hnh_mami 發表於 24-3-11 11:36
我用語音通常係唔想打字,咁又唔係急事咪用WhatsApp,大家得閒先覆。

WhatsApp 擺個聽筒係耳就自動關speak ...

WhatsApp同WeChat一樣,好似平時聽電話咁放喺耳仔就會自動關閉speaker,咁就唔會全部人聽到,唔知啲人係咪唔識用,俾人聽晒啲對話

男爵府

pauline_c 發表於 24-3-11 11:35
我都好唔鍾意收語音信息,又要 link 籃牙耳機,聽唔夠10個字,再唔係就長編大論分幾個 messages。呢 d 人同 ...

我個保險agent又係咁,同佢講過如果急事勿留語音因為收工才會聽。

男爵府

語音訊息我例牌唔聽、或者留返得閒先會聽...

另一樣嘢好奇怪係明明可以直接打電話溝,但啲人好鍾意打 whatsapp 電話...

男爵府

唔鍾意錄音,但有時都係要就返人哋用錄音!
一定唔會主動用錄音

男爵府

Lilian_lee 發表於 24-3-11 11:47
WhatsApp同WeChat一樣,好似平時聽電話咁放喺耳仔就會自動關閉speaker,咁就唔會全部人聽到,唔知啲人係咪 ...

唔係次次work,㗎,有時一放耳邊就停止播放

仲有依家的喇叭好大聲,如果office比較靜就會聽到

伯爵府

回覆樓主:

係佢哋唔鍾意帶耳機,或者將電話擺喺耳仔邊聽姐仲有好多碌片播到大大聲通常呢啲係上咗年紀

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

renapapa 發表於 24-3-11 11:47
語音訊息我例牌唔聽、或者留返得閒先會聽...

另一樣嘢好奇怪係明明可以直接打電話溝,但啲人好鍾意打 what ...

錄音很煩又多余 有野講就對話啦 錄來錄去咁 簡直浪費時間!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

老人家、唔識打字者除外

一般人為左自己方便
老馮覺得對方身處場地、時間一定方便聽
有時聽緊歌又要中繼聽留言
Voice message 真係好討厭既發明

男爵府

samsmama 發表於 24-3-11 11:54
錄音很煩又多余 有野講就對話啦 錄來錄去咁 簡直浪費時間!

我都係咁話,唔方便講電話但可以錄語音,完全唔 make sense;依家啲電話 plan 好多都無限通話分鐘,真係唔明啲人點解要語音訊息、whatsapp 電話...

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 24-3-11 11:35
我都好唔鍾意收語音信息,又要 link 籃牙耳機,聽唔夠10個字,再唔係就長編大論分幾個 messages。呢 d 人同 ...

最怕就係果啲講野毫無重點
仲要分幾廿個message
有時頂唔順調快1.5-2倍速聽

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我同我媽都會咁
有時約時間錯左都可以聽番,唔會有爭拗

伯爵府

回覆樓主:

識有個遲到女人咪就係咁,成日用語音,要成個世界圍住佢轉,已斷交

伯爵府

mrsmacaroon 發表於 24-3-11 11:58
老人家、唔識打字者除外

一般人為左自己方便

極同意 x 100000000

伯爵府

Onlok 發表於 24-3-11 11:06
發覺有類人好鍾意用電話錄信息俾對方,對方又錄返俾你,你又播出嚟聽。於是乎就來來回回,全車就聽晒你哋對 ...

聽又麻煩,又尷尬

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

最憎聽錄音
有時真係唔方便聽

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

係,好煩

侯爵府

因為對方未必方便接電話, 但要講的嘢可能複雜, 或者怕誤會需要語氣
通常講八卦時我會發語音 對方得閒又會回語音

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

mrsmacaroon 發表於 24-3-11 11:58
老人家、唔識打字者除外

一般人為左自己方便

如果係老人家,我會體諒

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我都好憎語音,尤其返緊工起位唔會聽,起街又太嘈。語音最大問題唔可以一目了然,見到個語音唔知佢內容系關於D咩。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊