自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

LekGirl 發表於 24-3-16 00:32
我估唔到佢會話佢亞媽發姣⋯⋯

咁又啱,離婚冇幾個月就揾仔

珍珠宮

小菜豆 發表於 24-3-17 01:26
以前識一個媽咪帶兩個女返教會聚會,
兩個女唔同樣唔同姓,
大女爸爸係做生意,

即系呢個媽咪兩段婚姻都離婚了?

珍珠宮

兩個女唔同樣唔同姓,
大女爸爸係做生意,

破碎家庭長大,提早見識到社會嘅黑暗

男爵府

我覺得悅悅變成咁,係Emma 一成造成。Emma 自己本身EQ低,當初離婚時,不斷傷害另一半,係悅悅眼中,佢哋係一家人,一家人都可以互相傷害。父母係小朋友都一面鏡子,小朋友咪有樣學樣。而且父母男女關係都咁開放,個女咪學埋一樣

珍珠宮

Mooskha 發表於 24-3-17 05:22
我覺得悅悅變成咁,係Emma 一成造成。Emma 自己本身EQ低,當初離婚時,不斷傷害另一半,係悅悅眼中,佢哋係 ...

你話悅悅受父母影響有樣學樣我都覺得系,但你話Emma EQ低就唔太認同,相反我覺得佢EQ算高了,可以忍受和包容到Tim和佢難頂老豆,系佢哋逼到Emma 忍無可忍嘅地步,換轉第二個一早發癲和離婚,同埋Emma 對住悅悅EQ都好高,個女咁無禮貌對自己和反叛行為都無打個女,仲耐心教導佢,我覺得造成呢個悲劇嘅始作俑者是Tim和佢爸,無理由要求Emma 無限地包容一個準備出軌嘅老公和一個爛賭又惡心嘅老爺啫?!Emma 唔系聖人,何解要女人要無限地包容和付出而且要妥協?做唔到就系EQ低?做女人太難了,都系做男人爽

水晶宮

兩個女唔同樣唔同姓,
大女爸爸係做生意,

職業同品格真係不等同,你對,可能越高級可以越卑鄙
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

Amyamyamychan 發表於 24-3-17 02:29

仲要悅悅最信任最親密嘅二人搞埋,我係悅悅會覺得嘔心
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

hellomiki 發表於 24-3-17 05:42
你話悅悅受父母影響有樣學樣我都覺得系,但你話Emma EQ低就唔太認同,相反我覺得佢EQ算高了,可以忍受和包 ...

講得好啱
其實Tim老豆係佢兩公婆婚變嘅導火線,病係情有可原,但係又賭又誣衊家嫂,邊個忍得到,仲加個愚孝老公(點解唔妥善安置個老豆?無本事唔係罪,但要個老婆承擔埋個咁不義嘅老豆,憑乜嘢吖)
Emma算仁至義盡喇……佢咆哮嗰場真係做得好真實……佢深愛個老公(窮都願一齊捱)但附帶嘅因素太沉重,又影響埋個女嘅生活同成長環境……已經到咗佢嘅極限(好心痛佢,唔明點解有人會指責佢)

水晶宮

雪影 發表於 24-3-16 10:59
妹妹呢場做得好好表情語氣都好到位,媽咪想摑佢,佢望一望佢媽隻手,跟住將塊面抬高啲,用表情動作去 ...

呢啲位唔知個小朋友到底明唔明個媽媽點解唔打落去

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Amyamyamychan 發表於 24-3-17 02:29

其實離婚之後拍拖有乜問題,你話死老公幾個月後拍拖就話衰啫。當時前夫已經和小三同居,自己遇到一個愛自己的人就唔可以接受?而且佢知個男人會錫悅悦,起碼擔心少樣。
男人可以風花雪月,女人要攞貞節牌坊?

珍珠宮

回覆樓主:

話時話,我日日追但睇唔到呢段嘅,唔通miss左

侯爵府

我都覺得個女人發姣,無男人唔得?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

hellomiki 發表於 24-3-17 05:42
你話悅悅受父母影響有樣學樣我都覺得系,但你話Emma EQ低就唔太認同,相反我覺得佢EQ算高了,可以忍受和包 ...

仲可以同破壞自己家庭的小三坐低心平氣和傾偈,EQ高到爆添啦!

侯爵府

ycmami 發表於 24-3-16 23:16
我覺得呢套劇嘅對白句句都好有深度,冇一句多餘嘅說話,每一集睇完都覺得學到好多嘢,我好鍾意呢套劇! ...

係!D對白係會令人再思考;不喜歡深入思考的人可能會吾喜歡這套戲

侯爵府

sasafan 發表於 24-3-17 00:09
好似有報道過悅悅在演藝學院出嚟

有小朋友課程

男爵府

Mooskha 發表於 24-3-17 05:22
我覺得悅悅變成咁,係Emma 一成造成。Emma 自己本身EQ低,當初離婚時,不斷傷害另一半,係悅悅眼中,佢哋係 ...

同意Emma EQ 低,Emma 並無包容Tim and 佢爸爸的衰野,亦有離婚及搞網暴,連戲中Emma 離婚後都親口講後悔當日堅持離婚的固執同好勝,被人刺激而發癲呢d係EQ 低,若Emma 有多點冷靜理性,應該好好地同老公表達同老爺同住唔到,相討送老爺去老人院,EQ高是受刺激都唔動怒
並唔係指Emma 唔慘,但成熟理性的人面對不如意事可以有更好的處理方法

珍珠宮

Onlok 發表於 24-3-16 11:46
真係不得不讚呢個悅悅,講對白咬字非常清晰。現今有啲老師,DJ,新聞報導員,歌星,明星都未得呀
...

有啲人係天生咬字好清楚,而個小朋友媽咪講野都係咁清楚,係遣傳的,應該係關佢口腔生得好配合得好吧!

男爵府

Fatima_melanie 發表於 24-3-17 09:06
同意Emma EQ 低,Emma 並無包容Tim and 佢爸爸的衰野,亦有離婚及搞網暴,連戲中Emma 離婚後都親口講後悔 ...

十分同意。Emma 同Davey 跳舞時,都話自己一時衝動,一時之氣,令悅悅係單親家庭長大。其實無論對方點錯都好,唔好係仔女面前講另一半的壞話,呢d會對仔女造成嚴重傷害。而且Emma 自己的偏見,佢誤解婚後事的含義,亞海之後都有提及。Emma 係姻婚中死忍,死忍,從來無平心靜氣討論,忍到最後,一次過爆發。

琥珀宮

蜜蜂糖 發表於 24-3-16 10:57
唔好睇少而家小朋友,小學生已經開始拍拖。
劇中悅悅婆婆驚死個女無人要,不停安排相睇,離婚有幾耐,大人 ...

好彩係做戲,成件事大人處理得好差,當然最衰就係爸爸揾小3,破壞成個家庭,又係將自己嘅快樂建築係老婆同個女嘅痛苦身上嘅賤男
講到底就係土地問題,女人揾錢多過男人嘅所謂自尊問題

男爵府

Mooskha 發表於 24-3-17 09:26
十分同意。Emma 同Davey 跳舞時,都話自己一時衝動,一時之氣,令悅悅係單親家庭長大。其實無論對方點錯都 ...

有好多人幾十歲都仲滿懷少女心,只接受無風無浪完美無瑕的婚姻,一有風浪只會不理後果堅持離婚(Emma 反思自己離婚後所形容的自己固執好勝)
回想我結婚時,有一位婚齡40年的長輩同我分享:你以後幾十年的婚姻,必然會出現風浪同難關,到時你一定要回想當日點解要同呢個人結婚,我自己的40年婚姻亦經過好多甜酸苦辣的往事,大家願意攜手同行,今日才有老來伴
好感謝呢位長輩當日分享真實的婚姻之道,白頭到老的婚姻從來不是一帆風順的白雪公主童話,而是EQ,相處與包容

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊