自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

chamomile23 發表於 24-3-16 13:46
仔考PN 名幼嗰幾間全部冇offer 最唔開心係身邊嘅人都有
面試條片我花左好多時間拍同剪,最後都係 ...

樓主唔使灰心,想當年我仔考N、K甚至乎小學都唔理想。只能讀屋企附近普通幼稚園,考13間小學全部都係waiting, 去到尾聲得一間私小收咗,我當時激動到喊咗出嚟,幸運的是佢係間私小讀得很開心,成績都好好,升中時報咗4間:LS, SPCC, SPC and DBS, SPCC waiting, 其餘3間都有offer, 其中一間俾咗6年奬學金添。
所以不用灰心,盡力就好,我哋永遠不知小朋友幾時醒覺,跟住一路向上。

yiqiyihui    發表於 24-3-16 23:41

男爵府

回覆樓主:

名幼Pn 由playgroup 舖路上既。如果冇讀佢playgroup , 機會已經低好多。 SC k1 多好多位,明年再試!

子爵府

popofat 發表於 24-3-16 22:28
名幼Pn 由playgroup 舖路上既。如果冇讀佢playgroup , 機會已經低好多。 SC k1 多好多位,明年再試!

...

LH playgroup 唔會幫到考N班

SC playgroup會有幫助

子爵府

小朋友是細b? 細b難有n班名幼offer

複式洋房

Myluckybaby 發表於 24-3-16 22:16
樓主唔使灰心,想當年我仔考N、K甚至乎小學都唔理想。只能讀屋企附近普通幼稚園,考13間小學全部都係waiti ...

多謝你嘅分享!好勵志呀!
想請教下你當時係點樣培養小朋友?係咪真係要十全大補?體藝各補一樣?
同埋DBS, LS呢啲名校係咪真係著重小朋友性格(主動,收放自如,口才好)多過學術?

伯爵府

chamomile23 發表於 24-3-16 23:25
多謝你嘅分享!好勵志呀!
想請教下你當時係點樣培養小朋友?係咪真係要十全大補?體藝各補一樣?
同埋DBS ...

主力中英文,尤其中文。我仔自細睇好多書,係成套成套故事書買返來掉係屋企,初小晚晚花半小時陪佢睇。至於數學,就係小五下學期呈分時想谷多個名次請咗個私補上門補咗一年。有一體-藝平(emoji),但冇谷佢入校隊,有入學校樂團但升中時亦只係考咗5級。升中完全是RO取勝。

複式洋房

翡翠宮

回覆樓主:

即係未逹標所以冇offer囉
有時冇希望就自然唔會失望

大宅

無所謂呀,我真係唔係俾精神鴉片你食呀。
我細路細個曾考過某直資,B2的,唔敢求B1呀,唔收。
最終官津小派B1,官津中入B1,宜家3大中。做人最緊要有運,適當時間好運,一次好運保佢入B1官津小,另一次保佢入B1官津中,再一次保佢轆入3大,真係好過日讀夜讀。
反觀好在入唔到當初去考果間直資,果間成績同細路讀的官津小或中都成績差一大截。
咁細個,識表現自己同唔識真係差天共天,早熟係著數d。

大宅

n真係唔重要
k再努力啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

YYChannn 發表於 24-3-16 16:47
咩月份joyful到時再插班都得啦 我女9月尾去in個時成舊飯都收左

係囉,乜joyful 係名校?

伯爵府

chamomile23 發表於 24-3-16 13:55
有 普通幼稚園有offer

去普通幼稚園n先,最緊要近屋企,之後考K1會易好多。

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-3-16 16:13
佢哋讀官校,自然覺得讀書靠自己

如果你响一間好學校,同學都是有質素又有上進心,因為同學之間既氣氛而 ...

名校又讀到當然係最好。
我意思係唔使太執著N班或K,要求唔太高,讀到書嘅自然會派到好學校,讀band 1資助或官校一啲唔輸蝕。
但如果一心要讀到最top嘅直資當然又唔同講法,讀到又供給到最好嘅比小朋友當然係最好。
最重要係搵間適合嘅學校。

珍珠宮

無知人 發表於 24-3-17 01:33
無所謂呀,我真係唔係俾精神鴉片你食呀。
我細路細個曾考過某直資,B2的,唔敢求B1呀,唔收。
最終官津小派 ...

完全同意你講法。
我以前勁緊張個仔要考咩學校,小學自行band 1官小收左開心到中六合彩甘,而家回頭望,當時派得差嘅幼稚園同學升中大把派band 1英中,因為佢地輕易係小學考頭幾名,一定係派band 1英中,跟住都順利入3大。
我仔小學競爭大,170幾人keep住考30幾,係屬band 1學生,就為因為老師話佢係band 1,教我地頭5位填晒band 1a至band 1c,最終號碼唔靚冇運氣跌左入band 2頭。
校長幫我地寫信叫去扣門,有直資band 1c英中即收,但我地最衡量過讀書風氣,地點等等,揀番band 2頭個間,所以派位除左本身成績運氣都好緊要,尤其邊緣人。
好彩入大學揀科同出黎做野都好順順利利, 反觀都幾多中學派到band 1a嘅上左中學讀得麻麻地,如果唔係最top 嘅學生揀科都有限制,直接影響日後入大學讀咩科及職業,所以回望番以前,唔使太執著讀邊間,最好嘅比到你,結果亦不一定如你所願,真係運氣都好緊要。

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-3-16 16:21
皇仁都係官校,唔一定要直資先係好野

就係啦

大宅

Myluckybaby 發表於 24-3-16 23:53
主力中英文,尤其中文。我仔自細睇好多書,係成套成套故事書買返來掉係屋企,初小晚晚花半小時陪佢睇。至 ...

無錯!
所以考唔到名K真的不重要
考中學已經完全睇成績了(除非是運動精英/特別樂器)
考不到幼,就証明有欠缺(家長沒有早教/家庭資源不夠/孩子沒有天資)
努力去裝備、提升,之後考小考中一樣很多機會

珍珠宮

chamomile23 發表於 24-3-16 13:46
仔考PN 名幼嗰幾間全部冇offer 最唔開心係身邊嘅人都有
面試條片我花左好多時間拍同剪,最後都係 ...

你思想會唔會要轉變呢? 入好學校?點定義一間學校係好?其實入邊間學校,父母唔主動帶小朋友見識或教導,幾好嘅學校都無意思!依家仲要只係幼稚園?幼稚園可以學到啲咩?出名嘅得幾間,全香港好多人都無讀過,咪一樣讀到大學有好職位!

珍珠宮

Adiezz 發表於 24-3-16 14:32
名幼教得深,細B跟唔到,所以出生月份好緊要,9月後一定要做超大B

朋友9月B唔收,repeat 1年做超大B 間間 ...

小朋友能收能放、醒目自信、中意和人交流、表達能力強,對考名幼會有好大優勢

但到左小學其實會大反轉,反而幼稚園唔醒目無自信表達能力差嘅細b, 成績排頭十名反而都係呢類小朋友 大b表面望落叻真係唔能夠代表成績都一樣好!

好多人嘅性格係同幼稚園大反轉架

子爵府

Horses for courses

揀乜學校真係no comment

不過PN就咁激動, 幾時先挨得到佢大個

到比佢入到名幼又擔心入名小, 入左名少又擔心考級頭, 到考級頭又擔心考神中, 之後又擔心大學入咩科, 咁幾時先擔心完

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實讀唔讀到書係睇學生資質為主,當然名校一定係有d優勢。我無同仔報名K名小,佢小學成績係band 1,到中學考到直資中學,雖然唔係SPCC DBS級數,不過都唔錯,我放棄左等大抽獎(當年仲未自行階段收左會提早通知),我同仔講,讀到書,讀官津中學都一樣入到大學。依家入左大學,當然如果當年揀直資,會唔會考多幾粒星而入到醫科呢?不得而知

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊