自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

別府拉麵結業!開業28年終全線結業告終 首推地獄拉麵名震一時

別府拉麵結業!最近又有一波結業潮,繼有39年歷史的大昌食品市場結業之後,再多一間老品牌宣佈結業。有28年歷史的別府拉麵,曾以一系列「地獄拉麵」風靡一時,是不少80、90後的集體回憶,可惜日前別府最後一間分店,位於青衣的「別府駅前料理」宣布因租約期滿,將於3月24日結業。

別府拉麵早於1996年成立,至今有28年歷史。別府九州地獄拉麵專門店全盛時期在香港有多間分店,首店位於尖沙咀漆咸道南,當年以九州豬骨湯拉麵掀起拉麵熱潮,打響「別府」的名堂。之後也曾於銅鑼灣、旺角等旺區加設分店,推出「地獄拉麵」,成為招牌湯底,吸引不少嚐辣之人慕名前往挑戰。直至近年,只餘下青衣的「別府駅前料理」分店,此店結業後,代表別府品牌正式在香港消失。

位於青衣的「別府駅前料理」宣布因租約期滿,將於3月24日結業。

有28年歷史的別府拉麵,曾以一系列「地獄拉麵」風靡一時。

別府拉麵結業!開業28年終全線結業告終 首推地獄拉麵名震一時
「別府集團」旗下仍有多間餐廳品牌

不少網民紛紛留言表示不捨,有長情的網民稱:「將軍澳摺左又無開返,而家連青衣都摺……請問會再開嗎?真係食左你地28年,仲好記得第一間係銅鑼灣。因為別府,所以去日本旅行都要去別府望下。」但也有網民表示自從改了湯底配方後,水準下降:「十幾年前改左個辣湯底配方難食左就冇再食過,改之前真係好食過9成拉麵鋪既辣湯底。」雖然「別府」品牌正式走進歷史長河,不過「別府集團」旗下其實仍有多間餐廳品牌經營,包括「BUGIS@叻沙‧海南雞飯」、「甘味讚岐手打烏冬專門」及「SEDAP惹味馬拉」等。

男爵府

回覆樓主:

呢間我都好耐無食。以前成日食。早期嘅拉麵同小食都好好食。後尾食開果間執左就無咩再幫襯了

la_source    發表於 24-3-18 12:01

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔好食就自然會被淘汰

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

好耐無幫襯過了

珍珠宮

無食好耐好耐了

水晶宮

以前都好少去食,質素麻麻,執都唔出奇

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

細個第一次食別府,就係漆咸道南嗰間。
好懷念

大宅

去旅遊, 見人哋的拉麵總店, 好多都舖仔細細, 起碼幾十年歷史. 香港老舖大都難逃拆卸, 迫遷, 結業的命運. 學人攪文化深度遊

珍珠宮

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Kennedyjason 發表於 24-3-18 11:51
別府拉麵結業!最近又有一波結業潮,繼有39 ...

其實啲傳媒真係想帶啲乜風向呢,
唔好食/ 無生意 /服務差/ 無新意/ 後生唔肯接手等等因素影響,老店唔繼續做都好正常丫。
好多老店去買野既人都係老一輩,講真 有幾多後生會去襯?係要話執先講可惜或者先黎話係佢地個區既signature. 平日行過就當行過算架啦。
追唔上,被淘汰都係自然。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

象牙宮

回覆樓主:

噢…其實幾好食,不過分店少,都好耐無食!近年食一幻

男爵府

回覆樓主:

細個响銅鑼灣食

複式洋房

唔算好食

複式洋房