懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期感冒,呢幾日咳得好辛苦,啲頑痰咳唔出睇左西醫,返屋企上網左睇右睇,都係唔敢食藥
醫生開左好幾隻藥,有抗生素
但我覺得最需要既係止咳同化痰,不過都好struggle 食唔食好
止咳係 Dextrocilla syrup
化痰係 mutamso granules

有孕媽媽有感冒經驗可分享嗎?
謝謝

複式洋房

我早2個星期中左COVID , 婦科醫生都有開化痰藥水(黑色),因為真係好辛苦,我都照食哂d藥。
之後未好返哂,咳到個肚d肌肉痛,再去政府診所睇,醫生就話唔食得抗生素,之後開左隻粉紅色咳藥水,話唔係太嚴重盡量唔好食藥,最後我都無食到,自己試下煲左薑水飲就舒緩左好多。不過薑水唔知係咪咩咳都飲得,希望你都快啲好返。

複式洋房

jcbama 發表於 24-3-20 10:39
上星期感冒,呢幾日咳得好辛苦,啲頑痰咳唔出睇左西醫,返屋企上網左睇右睇,都係唔敢食藥
醫生開左好幾隻 ...

你冇同醫生講你有咗?應該唔食得抗生素
我之前病都盡量食少啲藥,一好啲就停

民房

我早兩個星期中咗flu b,醫生都剩係開咗panadol ,食左都係發燒只係冇咁高燒,一唔食藥又會高燒,高燒又會影響bb,但食得多藥又驚,真係好忟點解自己會病

水晶宮

懷孕有需要可以食抗生素,視乎邊隻

洋房

如果辛苦就要食藥,你有同醫生講佢就會開啲安全嘅藥,我week 8嗰時都中咗COVID發燒都有睇醫生食藥

複式洋房

我有咗嗰陣係病得最多,睇西醫食藥都多。話畀西藥知你有咗就冇嘢,不過你預都係止痛退燒藥。唔係有咗嘅時候,中 COVID其實都係 paracetamol,其他靠意志力同飲水。

大宅

醫生開左好幾隻 ...

醫生開得既都安全
我自己孕後期都中過covid 同感冒
B 鏈食既抗生素都過百粒
我覺得有病唔好拖,快快碎好番仲好
你咳都用緊肚力好傷
祝快d 好返

大宅

最緊要醫生知你懷孕,
抗生素唔係毒藥,用得適當就會幫到你同bb,
我孕期都食過2次,
如果拖得太耐細菌病毒帶左比bb都唔係好事

別墅

mmbaby11 發表於 24-3-20 13:32
你冇同醫生講你有咗?應該唔食得抗生素
我之前病都盡量食少啲藥,一好啲就停
...

民房

我上個月重感冒,睇咗兩次普通科醫生,第二轉藥冇食哂。so far 後期飲燉橙、檸檬茶水去慢慢好

複式洋房

醫生開左好幾隻 ...

多謝各位媽媽回覆
我最後都係食左5日抗生素加胃藥,食左兩三次化痰素,無食咳藥水,因為上網再research 過隻咳藥水好似唔係最適合嗰隻
我係咳到心口痛,好驚氣管炎嚴重到變肺炎,到時仲麻煩…
所以幾唔想,最後都係食左成個抗生素療程,問過朋友既婦產科醫生朋友,都話係可以食既

祝大家BB都健健康康出世!

複式洋房

回覆 kukucat 的帖子

我感冒初期發燒都係靠訓覺同飲水,無食退燒藥,但之後既咳,真係頂唔住…

複式洋房

回覆 eb59755f2a0b0f 的帖子

我整過幾次鹽燉橙,都唔係好work

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊