自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

聽人講先知,原來依家工人姐姐,可以單方面填
張407E form 比入境處,佢哋就可以辭職?
個僱主收到入境處通知先知道被斷約?

咁僱主有咩保障?

請工人揍仔又唔可靠,搵社區保姆又被虐待,依家生仔甚艱難!!

點解無人肯生仔?
無支援服務點生?

公爵府

僱主由外傭面世開始已經無保障,只是以前啲工人單純啲,網絡又冇咁普遍,而家啲工人識玩,唔識玩都大把fd 教識佢玩

伯爵府

貝_貝 發表於 24-3-21 15:58
個僱主收到入境處通 ...

所以都唔知簽約嚟做乜
簽咗佢哋隨時都可以唔做, 但要僱主比機票佢返去!
講咗幾十年, 點解政府唔做嘢保障下香港的市民香港的僱主!

子爵府

唔好生(學呢度d jm講,無幾千萬身家無資格生)

大宅

回覆樓主:

好多時保障外傭,多過保障僱主,我都 領教過唔小,但因為當時子女細,唯有揸頸就命,其實真係要檢討下啲外傭條例。

子爵府

feifei_baby 發表於 24-3-21 16:14
僱主由外傭面世開始已經無保障,只是以前啲工人單純啲,網絡又冇咁普遍,而家啲工人識玩,唔識玩都大把fd ...

請唔到好工人係人同運氣問題,人地又請到(利申:我認黑仔所以唔敢請)

複式洋房

feifei_baby 發表於 24-3-21 16:14
僱主由外傭面世開始已經無保障,只是以前啲工人單純啲,網絡又冇咁普遍,而家啲工人識玩,唔識玩都大把fd ...

所以而家好多家庭唔敢請菲律賓,唔係話佢地一定出事,但佢地民族性好鬼勁,好多“前輩”教佢地點樣對付僱主,再極端好似係呃機票或者告返僱主轉頭都得

男爵府

2024年龍年勳章

歌莉亞 發表於 24-3-21 16:16
所以都唔知簽約嚟做乜
講咗幾十年, 點解政府唔做嘢保障下 ...

因僱主唔夠傭工團結
至少未滿一年,工人辭職就唔使比機票。
好多約滿又叫貴人工
咁自由市場,點解要簽約?都無束縛效力?

男爵府

貝_貝 發表於 24-3-21 16:28
因僱主唔夠傭工團結
至少未滿一年,工人辭職就唔使比機票。
好多約滿又叫貴人工

咁未夠一年僱主炒人,永久唔俾再請工人,咁樣先合理。

唔少人比嗰幾千蚊,對人不知幾差,打到啲工人傷晒,仲要話返人轉頭話工人自己整自己。

別墅

歌莉亞 發表於 24-3-21 16:16
所以都唔知簽約嚟做乜
講咗幾十年, 點解政府唔做嘢保障下 ...

從來任何僱員,包括你自己返工,簽咗約都有權辭職,只要比足夠通知期或者代通知金,從來都無法例會禁止人辭職嘅

伯爵府

以前已經有, 不嬲僱主都係冇保障

男爵府

係架,依家請工人真係好激氣,見工時已經要求比最低工資高嘅人工,10 個有 9 個講明要獨立房間,同老人家 / 小朋友 share 房都唔制,做得好地地又突然辭工,話掛住屋企人噃,真係吹脹!

複式洋房

男爵府

2024年龍年勳章

renapapa 發表於 24-3-21 16:53
係架,依家請工人真係好激氣,見工時已經要求比最低工資高嘅人工,10 個有 9 個講明要獨立房間,同老人家 / ...

佢哋係黎生活體驗
其他國家無香港咁保障傭工,佢哋唔會咁玩野。

男爵府

你打工都可以辭職啦

其實香港可以咁平請工人已經好好
冇人逼你請

移佐民d 人都唔知幾恨有工人

DICSIK    發表於 24-3-25 08:20

男爵府

貝_貝 發表於 24-3-22 09:38
佢哋係黎生活體驗
其他國家無香港咁保障傭工,佢哋唔會咁玩野。

我覺得應該要修例姐姐喺合約期內主動辭職 或 喺合約期內收 3 次 warning 而被解僱要負擔返 50% 費用 (例如 Agency Fee, 簽證費用, 來回機票等等)...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港不嬲都係保障工人,真係俾錢買難受
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

工人單方面辭職,應該係都係可以嘅,僱主炒工人要一個月前通知,或一個月代通個金,咁工人自己辭職都應該係相同條件。

不過都應同,自己辭職應該唔使包回國機票。太唔公平。

珍珠宮

pangthai 發表於 24-3-21 16:20
好多時保障外傭,多過保障僱主,我都 領教過唔小,但因為當時子女細,唯有揸頸就命,其實真係要檢討下啲外 ...

幾十年來都係咁,當年仔細又要上班無得揀,後來仔略大懂照護自己就唔再用工人,無咁激氣。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我朋友幫佢阿媽請工人、佢阿媽行得走得、一個人住容易相處、間屋1000呎有露臺、工人有自己套房、但一年請咗4個,都係玩嘢、有兩個第一日返工、已經嗌話唔做、 激到佢半死~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊